Napisal/-a Joža257 » 21.10.2023 22:21
Pozdravljeni, za podtrebe hobija sem se odločil narediti plazemski rezalnik.
Enega od predlogov sem našel na internetu, vendar sem ga malo spremenil.
Doma imam 2 varstrojeva trafota eden že ima diode in bom uporabil tega. Ima maksimalni tok 105A enofazno.
Plazemski rezalnik deluje tako, da spusti plin(zrak iz kompresorja) in el. tok, takoj za tem pa skoči iskra (10kV 2MHz) med gorilnikom in maso, to ionizira zrak in čez njega lahko steče tok iz varilnega aparata.
Za začetek plazme mora med površino za rezanje in gorilnikom preskočiti iskra z okoli 10kV in 2MHz
Da bi dosegel to sikro sem razmišljal da bi uporabil transformator od starih(ctv) televizorjev ampak ima ta diode in iz njega pride dc napetost. Zato bom naredil ZVS krmilnjk, ki bo povezan na transformator, ki ga bom naredil iz tega za tv.
Sedaj pa imam par vprašanj.
Ve kdo kako izračunati kakšne komponente moram uporabiti za krmilnik da bom dobil želen rezultat?
Kakšna navitja morajo iti na transformator da bo približno prava napetost.
Potem pa nastane še en problem. Vezje za iskro ne sme biti direktno povezano z + in - polom varilnega aparata, ker potem bi tok stekel skozi vezje in ga uničil. To bi lahko rašil z zračno razdaljo vendar ko bi tam čez skočila iskra bi se ioniziral zrak in bi se ustvarila direktna povezava. Zato bi rabil nek način, da izoliram ta 2 dela vendar lahko vmes skoči iskra.
Če ima kdo kakšen predlog za izboljšavo ga naj napiše, saj je forum zato da dobimo nek dober rezultat in znanje
Hvala za odgovore