STROJNISTVO.com • Poglej temo - Varjenje aluminija

Varjenje aluminija

Kar ne spada nikamor v zgornje kategorije...

Moderator: -M-

Re: Varjenje aluminija

OdgovorNapisal/-a Demz » 6.1.2024 8:23

Plini ki se sproščajo ob varjenju, so vedno nevarni. Gre za uparjanje kovin ... tudi "težkih kovin", ki se tako odlagajo v telesu in lahko storijo marsikaj. Cink, svinec, nikelj ... pri TIG varjenju radioaktivni torij, ...

Kemper, proizvajalec odsesovalnih naprav za varilna mesta (gospod osebno) mi je nekoč ob obisku v delavnici vrgel: "Rak bo. Ni vprašanje ali bo, ampak kdaj bo. Toda BO!"

Zato se ne preveč igrati. Ni problem amatersko delo, problem je profesionalno. Tam se pa že nabere skozi leta.

Na mojem lastnem kožuhu: ko sem bil še mulc, sem zvaril nek velik regal iz pocinkanih cevi 1/2". Varil sem z Jadran elektrodo in to kake dva dni. Potem sem se začel nenadzorovano tresti, tresavico sem imel nekaj mesecev. Zame je to bila zelo močna šola.
Delo krepeli človeka.
Demz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Demz » 6.1.2024 8:39

Glede aluminija, @Vili - saj ni tako hudo. Ima pač svoje specifike, tako kot jih ima tudi npr. legirano jeklo. Bolj štos je, ker so te specifike tako različne od jekla. Enostavno se moraš specializirat, torej odločit, s katero kovino boš delal. Z aluminijem, ali jeklom. Z obema hkrati v delavnici ne gre.

Aluminij je ena najkasneje odkritih kovin, čeprav ga je v zemeljski skorji kar 1/3. :-? Je tako reaktiven, da hipoma oksidira s kisikom v naši atmosferi. Zato v naravi kovinski Al ne obstaja.
Dokler niso izumili elektrolize v talini malce pred 1. svetovno vojno, ga sploh niso znali najti elementarnega. Vedeli so da obstaja, toda v periodnem sistemu je bila luknja, rezervirana zanj. No, po odkritju elektrolize v talini je pa šlo. :D
Delo krepeli človeka.
Demz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Oskar2016 » 6.1.2024 21:42

Demz, jaz isto....bilo je cca pol leta nazaj, sem 3 dni varil pocinkan material po tig postopku...sicer sem pred varjenjem obrusil cink in ocistil zvarno mesto, ampak se vedno je med varjenjem mocno smrdelo, se mocno kadilo, talina pa je bila kar nekak zeleno modre fluorescencne barve....kar nekaj dni mi je blo slabo in tresavica, predvidevam da od varjenja...tko da ni heca s tem
Oskar2016
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Demz » 7.1.2024 7:55

Oskar2016 napisal/-a:... , se mocno kadilo, talina pa je bila kar nekak zeleno modre fluorescencne barve....

Ja, odgoreval je cink in tvoril cinkov oksid, ki je bele barve. Okolica varjenja je bila poprašena z belim prahom, kajne? To je "cinkov oksid", osnovni pigment ki se ga še danes uporablja pri barvanju (poleg titanovega dioksida, tudi Leonardo da Vinci je delal z njiim, pa Michelangelo tudi) in raznih aditivih v vsemožnih tehnologijah. Celo v motornem olju ga imaš in tudi v prehrani.

Kakorkoli, spada med "težke kovine" in naše telo ne zna z njim kaj početi, dokazano pa moti delovanje oživčevja. Potem ko je že oksidiran, pa že nastopa kot zelo pomemben mikroelement, torej življenjsko pomembna esistenca. Začimba, mikroelement.

- Če si pa poleg vsega varil po TIG-u, je bilo pa sploh slabo, elektroda ti je odgorevala, plenast var .. preveč natančno delo .. - zato si se ga še bolj nadihal ... eh, delo krepeli človeka. Pač. :roll:
Delo krepeli človeka.
Demz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Oskar2016 » 7.1.2024 12:48

Tocno tako, kot pravis...tudi tisti bel prah je bil v okolici ja..pa ni bilo prvic ko sem to pocel, pa vedno recem "tokrat pa zadnjic"...pa hvala za natancno "kemijsko" obrazlozitev!!
Oskar2016
Strokovnjak
Strokovnjak

Prejšnja

Vrni se na Ostalo - tehnična pomoč

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 13 gostov