STROJNISTVO.com • Poglej temo - Žaga za razrez pločevine

Žaga za razrez pločevine

Kar ne spada nikamor v zgornje kategorije...

Moderator: -M-

Žaga za razrez pločevine

OdgovorNapisal/-a Ležaj » 28.7.2025 7:12

Zdravo, rabil bi nekaj nasvetov za nakup žage. Doma v delavnici bi potreboval neko žago, ki bi bila namenjena razrezu raznih plošč oz. pločevine iz aluminija, jekla, inoxa, itd. do debeline cca. 5 mm in morda še za kakšno plastiko ter les. Iščem nekaj, kar bi 1mm debelo pločevino lahko odrezalo naravnost, ne da bi jo pri tem ukrivilo, kot se to zgodi npr. s škarjami za pločevino. Razmišljal sem, da bi vzel kar kakšno vertikalno tračno žago, pa me zanima na kaj vse je treba biti pozoren pri nakupu.

Malo sem že gledal po spletu, pa je ponudba precej različna. Vidim, da je treba biti pozoren na širino listov, ki jih stroj podpira in št. zob. Pomembna je tudi dolžina rezalnega traka ter njegova dobavljivost (npr. naj bo neka pogosta oz. standardna dolžina). Naslednji nasvet je bil, da naj bodo kolesa litoželezna, ne pa iz aluminija. Pa še nakup kakšnega dodatenga vodila za bolj natančne reze. Pri nakupu orodja imam navado, da vzamem kakšno bolj kvalitetno robo (četudi je treba nekaj več odšteti zanjo), ne pa tisto poceni kitajsko šaro.

Gledal sem tole zadevo, ampak je cena tudi uff...
https://www.tobi.si/en/BandSaw-Sabre-300

Kaj menite ostali?
Ležaj
Strokovnjak
Strokovnjak

Re: Žaga za razrez pločevine

OdgovorNapisal/-a fikus_ » 28.7.2025 9:20

Pri žaganju tankih kv. in okorglih profilov je težava debelina stene in delitev zob.
Tako čez prst, je dobro, da pri neki debelini so vsaj trije zobje v vprijemu, režejo, kar pri 1 mm pomeni okrog 0,3mm delitev zob.

Kaj pa krožna žaga z mizo? Se dobijo listi krožne žage za kovino, ki dosegajo precejšnjo hitrost rezanja brez hlajenja.

en primer
https://www.depoles.com/kategorija/stro ... za-kovino/

Iz tvojega pisanja, bi pa rabil "obrnjeno" zadevo, miza in list žage, ki gleda iz mize ter verjetno stranski naslon za rezanje na širino, nekaj v stilu mizarske krožne žage z mizo.
Primer
https://external-content.duckduckgo.com ... ipo=images

samo da ustrezno močneje in s pravo rezalno hoitrostjo.
fikus_
Strokovnjak
Strokovnjak

Re: Žaga za razrez pločevine

OdgovorNapisal/-a Ležaj » 9.8.2025 11:21

Zdravo.

Želel sem nekaj s čimer bi lahko izrezal kakšne bolj eksotične oblike pločevine, ki bi jih potem ukrivil na napravi za krivljenje pločevine in morda izdelal kakšen pokrov, škatljo, itd s pomočjo kovičenja. Sedajle, ko gledam te žage, vidim, da imajo listi res precej velike zobe in daleč narazen. Za kovino so ponavadi gosti in drobni zobje. Sicer bi verjetno takšno žago bilo precej priročno imeti v delavnici... a kaj, ko jo bom uporabljal le občasno.

Zaenkrat mislim, da se mi ne splača kupovati zadeve, ki je ne bom redno uporabljal. Mogoče res poskusim kakšne primerne škarje za pločevino. Na youtube vidim, da nekatere lahko pločevino odrežejo precej ravno in brez krivljenja. Zanimivo, ko sem jaz poskusil z enimi škarjami, se je aluminij med rezanjem takoj upognil. Verjetno so bile kakšne slabše kvalitete.

Vsekakor pa hvala za nasvete, ampak sem stvar zaenkrat dal odrezati kar na laser. Z žago bom pa zgleda še počakal.

lp
Ležaj
Strokovnjak
Strokovnjak

Vrni se na Ostalo - tehnična pomoč

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 8 gostov