Lep pozdrav vsem!
Ukvarjam se z montažo, servisom procesne opreme v živilski, prehrambeni industriji...
To delo zajema predvsem cevovodenje (piping) iz nerjavečega materiala, varjenje po tig postopku z vpihovanjem...
Zanima me pa sledeče: Ali ima kdo postavke za norma ure, glede na vgrajeni material (npr: za vgrajeno koleno, T-kos po normativih potrebujes 1uro, 1m linije porebujes 0,5ure...ipd.)
To me zanima predvsem zaradi tega, ker na podlagi procesne sheme, veš točno koliko kolenov, T-kosov, ventilov, spojk, koliko m cevi potrebuješ... Pri izdelavi ponudbe za naročnika ni problem oceniti vrednost potrebnega materiala (eno koleno fi40 stane xxx sit), nekoliko težje pa je oceniti, koliko časa potrebuješ, da ves ta material vgradiš, posledično je problem oceniti vrednost montaže...(če je potrebnih po shemi 150 kolenov, in oceniš da boš potreboval za vgradnjo samo 5min manj od realne delaš 12,5 ur zastojn!)
Do sedaj sem se zanašal, na večletne izkušnje, vendar pa sedaj, ko prevzemam večje projekte, nisem toliko prepričan v svoje normative, in bi jih rad primerjal.
Da bom lažje zaspal ponoči...
Za odgovore se vam zahvaljujem! Lp.