STROJNISTVO.com • Poglej temo - Popravilo magneta za brusilni stroj

Popravilo magneta za brusilni stroj

Kar ne spada nikamor v zgornje kategorije...

Moderator: -M-

Popravilo magneta za brusilni stroj

OdgovorNapisal/-a dule41 » 13.4.2006 20:32

Imam mehanski magnet za brusilni stroj , ki po izklopu
še vedno drži obdelovanec.Sicer manj ,ko pa je vklopljen.
Ročica in vzvod sta brez zračnosti in ploskvi se
lepo pokrivata in nista vidno poškodovani.
Ali se da to popraviti?Ali kdo ve kako to deluje?
dule41
Novinec
Novinec

magnetna miza

OdgovorNapisal/-a kopron » 14.4.2006 22:41

Lahko bi malo več opisal ker ne moremo brati tvojih misli.Verjetno ga boš moral rastaviti in pregledati.Običajno je napaka v notranjosti magnetne mize,ali se obrabi vzvod ki premika magnete ali pa se znotraj nabere toliko umazanije in finega prahu pomešanega z hladilno tekočino da stvar ne funkcionira dobro.Če je zelo stara miza začne s časoma prepuščati hladilno tekočino in jo je potrebno stalno razdirati in čistiti.Dobro je če takoj po končanem brušenju obdelovanca obrišeš mizo, in jo pokriješ z pločevino da se hladilna tekočina od brusne plošče ne odceja po magnetu.Pa veliko uspeha.
kopron
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a dule41 » 15.4.2006 8:24

Magnet je bil razstavljen.Ročica in vzvod nimata zračnosti in plošči sta brez vidnih poškodb.Notranjost magneta je suha in podmazana tako da plošči gladko drsita druga ob drugi.
Ni problem v umazaniji ali kakšni zračnosti vzvodov saj
mi to ni problem popraviti.Predvsem me zanima kako ali na kakšen način delujejo ti magneti.
problem je, ker mi po izklopu ročice obdelovanec še vedno drži na plošči(za polovico manj). :(

Slika
dule41
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a kopron » 15.4.2006 9:33

Notranja plošča z magnetki mora pri premikanju oziroma vklopu in izklopu priti v pravilni položaj napram zunanjem delu kamor daš obdelovanec.Ker v enem skrajnem položaju se magnetne silnice usmerijo navzven po železnih režah na obdelovanec,vdrugem skrajnem položaju pa se silnice usmerijo navznoter.Notranja plošča mora umeti točno določeni hod med skrajnimi položaji.V tvojem primeru ob izklopu ne premakne plošče v pravi položaj zato so silnice usmerjene proti zunanjosti mize.Če ne bo šlo me pokliči na 041 987469.
kopron
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a dule41 » 25.4.2006 9:38

Kopron je imel prav.Notranja plošča z magnetki mora pri premikanju oziroma vklopu in izklopu priti v pravilni položaj napram zunanjem delu kamor daš obdelovanec.Ker v enem skrajnem položaju se magnetne silnice usmerijo navzven po železnih režah na obdelovanec,vdrugem skrajnem položaju pa se silnice usmerijo navznoter.Notranja plošča mora umeti točno določeni hod med skrajnimi položaji.V mojem primeru sem opazil ,da je notranja plošča zamaknjena(ni več pravokotna) in se zato magneti spodnje in zgornje plošče vedno malo prekrivajo.Popravilo je teoretično možno ,če bi mi uspelo zamakniti ploščo nazaj v pravokotni položaj.
Praktično pa to ni izvedljivo ,ker je plošča ,ko je bila sestavljena zalita z nekakšno maso. :-?
dule41
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a kopron » 29.4.2006 12:14

Kolikor je magnet starejši začne skozi vrhnjo površino pronicati hladilna tekočin v notranjost in s seboj nosi fini prah,potem pa se notranji del vedno težje premika in deformira. Naredi novo kletko iz medenine in vanjo zalepi magnetke z epoksi lepilom.
kopron
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a magnum357 » 1.11.2006 20:41

odpiram ponovno staro temo. Kupil sem za par jurjev magnet o katerem je govora, sedaj ko sem ga poskusil popravit, so pa problemi. Ni problem propustnost tekočine, niti deformacija plošč. Vsaka plošča zase, tako gornja-delovna, kot spodnja, drseča, ki naj bi vklapljala in izklapljala magnetno silo odlično zagrabi, problem pa je obdelanec odtrgat. Plošče niso deformirane, razrahljane (da bi se spremenile razdalje med posameznimi magnetnimi ploščicami). Na videz je vse OK, vendar ne deluje. Rad bi podrobneje spoznal princip teh plošč: postavitev paketa magnetnih ploščic, smer polov, princip postavitve nasprotnih polov ki v določenem položaju napram gornji plošči izničijo magnetno silo. Iskal sem po internetu-neuspešno.
Če kdo pozna kak link z detaljnejšim opisom, prosim....
Ali če zna kdo opisati princip, vendar če kdo res ve o čem govori, ne nakladanja kot v prejšnjih prispevkih, ki so prvega lastnika magneta prisilili v prodajo.
magnum357
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a kopron » 7.11.2006 19:48

Kakšnega linka tudi jaz nisem zasledil.Teško je o tej stvari govoriti po e-pošti.Enkrat sem to svar že opisoval,kako deluje,bi pa moral videti dejansko kaj je narobe.Bi pa nekaj dodal,tudi elektromagnetna miza ali permanentna nikoli ne popusti magnet čisto v nulo. Zato jaz nikoli po izklopitvi magneta ne dvigujem obdelovanca iz mize, ampak ga potegnem na stran. Da pa se miza ne spraska vedno podlagam med mizo in obdelovancem papir debeline 0,1mm, in tudi obdelovanec se lažje potegne iz mize.Zelo primeren je salomonov oglasnik. Še enkrat poudarjam jaz nikoli ne dvigujem oziroma trgam navzgor obdelovanec iz mize.
LP Jože
kopron
Strokovnjak
Strokovnjak

Vrni se na Ostalo - tehnična pomoč

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 5 gostov