STROJNISTVO.com • Poglej temo - Tlak v cevi

Tlak v cevi

Kar ne spada nikamor v zgornje kategorije...

Moderator: -M-

OdgovorNapisal/-a pajo » 29.11.2007 20:47

Posoda je GORENJE IMO-LENDAVA-Tip varflex M 40 SP.
Ta posoda ima samo zgoraj prirobnico z šestimi vijaki in
tudi tu je priključena na sistem.Sedaj se bom pozanimal,
če bi kje dobil membrano.Če mogoče kdo ve kje bi to
membrano dobil na štajerskem koncu Slovenije?

Takšno raztezno posodo sem imel v sistemu pred leti. Duška je žal šla, vendar pa nisem mogel nikjer dobiti druge.

Pajo Ti si pogruntal sistem kurjenja brez (kar je isto kot pokvarjena) raztezne posode, vendar je stvar lahko nevarna, ker ti lahko zaradi nekontrolirano povečanega pritiska poči cev - pa ravno nad posteljo v najlepših trenutkih.

Že prej se mi je zdelo, da sem nekje zamočil. Ko je bila duška zanič, mi je podobno, kot strojniku60, ob pumpanju v trenutku narasel pritisk v sistemu. Ko sem pritisnil na ventilček je pritekla voda. Duška je zdaj že nekaj časa zamenjnana in pritisk niha v mejah normale.
To kar sem opisal, pa je dejansko postopek ob polnjenju sistema, oziroma ob pumpanju duške.
pajo
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a pajo » 29.11.2007 20:57

Sem pa takrat prišel na idejo, da duše sploh nebi rabil. Če bi odvijačil posodo, na zgornjo prirobico (spojeno s cevnim sistemom) bi privaril kos cevi, ki bi šla skozi spodnjo prirobico v posodo in segala skoraj do dna posode, bi zgornji del posode lahko vseboval zrak, ki nebi imel kje izhajati. Med prirobici je treba dati tesnilo. Pa voda bi imela direktni stik z zrakom, kar tudi ni pozitivno.

Namen duške je ravno zato, da loči vodo od zraka. Duška direktno ne "kompenzira" viška tlaka, ki nastane ob povišani temperaturi vode v sistemu. To izravna ravno "zračni balon", ki ga ustvarimo z napumpano duško.
V realnosti pa dejansko ne pumpamo duške z notranje strani, ampak z napumpanim zrakom pritiskamo na zunanjo stran duške. V notranjosti duške je voda. Zato pa duško tudi pobere, če le-ta ni dovolj napumpana.

Gledano teoretično bi namesto duške zadostoval tudi navaden kondom. Ali? :)
pajo
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 30.11.2007 7:48

Na tržišču so še vedno tovrstne tlačne posode, zato sklepam, da podjetje v Lendavi še deluje. Poizkusi v telefonskem imeniku pod Varstroj ali nekaj podobnega.
Vrtičkarstvo je boljše od žerjavarstva
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a strojnik60 » 30.11.2007 19:10

Danes sem malo potelefoniral naokoli po trgovinah,pa so
mi povedali ,da bom zelo težko dobil membrano.Zato sem
sklenil da treba kupiti novo tlačno posodo.Pri JAGRU sem
jo dobil za 35 evrov(35 litrska),kar ni tako veliko,saj
bi v nasprotnem primeru lahko porabil več denarja in časa
pri iskanju membrane.
strojnik60
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 1.12.2007 7:43

Strojnik60 Kaj res nisi mogel dodati še "Hvala za nasvete"?
Vrtičkarstvo je boljše od žerjavarstva
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a M5 » 1.12.2007 18:57

Dovoli mi M5 da sem malo nesramen. Kar nekaj vprašanj si postavil, kar nekaj kolegov se je potrudilo, da so ti dali odgovor. Po moje si zvedel, kar si hotel.

Ti pa ne moreš izustiti "hvala".

Dovolim ti da si malo nesramen ni problema. Resnično sem hvaležen za vse odgovore na žalost ( ali pa srečo ) pa ni bila ekspanzijska posoda zanič. Probal sem namreč spustit zrak iz posode pa ni pritekla voda (sklepal sem da posoda ni zanič) dotakal vodo pa ni bilo nič bolje. Problem je bil rešen ko sem iz celotnega sistema stočil vodo spustil tlak v pododi. Nato sem ponovno napolnil na 1,3 bar ter natočil vodo v sistem. Potrebno je bilo še spustiti zrak iz radiatorja naslednji dan sem še dotočil malo vode sedaj pa zadeva (vsaj zgleda) deluje. Drugače pa vsem še enkrat hvala za odg.

:oops:
Zateguj vijak z glavo ne z roko
M5
Strokovnjak
Strokovnjak

Prejšnja

Vrni se na Ostalo - tehnična pomoč

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 7 gostov