STROJNISTVO.com • Poglej temo - Iščem tip motorja za motokultivator

Iščem tip motorja za motokultivator

Kar ne spada nikamor v zgornje kategorije...

Moderator: -M-

Iščem tip motorja za motokultivator

OdgovorNapisal/-a sanka » 17.5.2008 15:21

Živjo,

Imam en problem, namreč imamo motokultivator Gorenje Muta kosor B 5,7 vendar nikjer na svetu nimamo nobene knjige z navodili, ali čimerkoli, druga težava je tudi da je ploščica na motorju tako sprana da se nič ne vidi kaj za en tip motorja je gor našraufan.

Zakaj rabim pomoč?? Ali mogoče kdo od vas ima kaj takega tudi doma in ali ima kako knjigo z navodili zraven?? Rad bi malo pogledal kaj vse je potrebno zamenjati, ker tale motokultivator še nikoli ni imel menjanega olja(letnik pa je 91!!!), in ko sem včeraj slučajno basal seno z prikolico in potem ko sem malo pogledal olje je olje črno pa gosto ko bela smetana :lol: !! Zdaj pa če že delam neke te bi še rad kaj druga pogledal, recimo kake filtre in podobno.....pa nevem točno kje ma ta motor vse to......Je pa dizelski motor Lombardini.

Še nekja ko smo glih pri tem: Sklopka hudo bogo deluje, a se še da kaj nastavit al je sklopka zanič pa jo je potrebno zamenjat??

LP
S
sanka
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a promehanik » 17.5.2008 18:26

Glede navodil ti predlagam, da polkličeš v Gorenje (servis) in ti jih bodo verjetno poslali. Drugače pa lahko govoriš tudi s kakim lokalnim mehanikom. Oni vedo iz izkušenj in prakse kaj je potrebno narediti. Če pa sam zamenjaš olje v motorju pa nimš kaj zaj....

lp, prom
promehanik
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a spital » 17.5.2008 18:56

Imam podobno mašino, kje pa so navodila pa ne vem, kajti stroj je letnik 81.

Jaz osebno bi zamenjal olje v mašini, staro spustiš ven (pa ne po tleh) in naliješ novo ter kontroliraš da ga je dovolj (olje SAE 15W-40 ). Če že res tako dolgo ni bilo menjano olje ga zamenjaj še v menjalniku, tu daj bolj gostega (recimo 90).
Očisti (operi) še vložek na filtru za zrak in zamenjaj olje v posodici filtra. Če pa je papirnati filter, pa kupi novega in ga zamenjaj.
Filter za nafto je na levi strani mašine (tam kot izpuh), vendar precej nizko, že skoraj v karterju. Odvij ga in očisti in vstavi nazaj.
Dobro je očistiti tudi hladilna rebra na cilindru. Spihaj jih s stisnjenim zrakom (morda odstrani še pločevino okoli cilindra in spihaj še tam).
To pa je za osnovno vzdrževanje mašine skoraj vse.

Kolikor je meni znano se sklopka kot taka ne da nastavljati. Popustiš lahko bovden (zajlo) s katero stiskaš sklopko, morda bo to pomagalo. Sicer pa bo treba menjati lamele, kar je kar zoperno.
spital
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a sanka » 17.5.2008 20:26

Aham. Bom probal čimprej nardit slike da mi pokažete kje je ta hudičev naftni filter, ker še ni bil nikoli menjan ali bog nedaj spucan!!, pač domači so hudo slabo gledali na ta stroj kar se tiče vzdrževanja olja, filtrov.....olje v menjalniku je, ne morem verjet hudo čisto, lepo, tako da tega, baje kar dobro dela ne menjaš,ne bom storil zdaj. Filter zraka čistim po skoraj vsakih 8-10 urah delovanja, ter menjujem olje tam not v posodici.

Drgač pa samo vzdrževanje na zunaj je kr dobro, ker ga skoraj po vsaki uporabi dobro operem, tudi z kerherom. Potem katere dele pošpricam z wd40, recimo zajle, hkrati pa ga posušim kolker se da z stisnjenim zrakom.

Glede kuplunge, je pa zdaj hudič.......kajti potemtakem so lamele hin, ker težava je da kuplunga slabo prime tudi če jo do konca stisnem.....

So se pa pokazale tudi slabe stvari tega strojčka, kajti zlomil oz. prelomil se mi je komandni drog, al kako bi lahko temu reko....v glavnem belanca, in sem potem švasal sam skupaj, za zdaj drži kot hudič. Druga slabost pa je priklop za prikolico, ki ga švasam odkar imamo prikolico, ker se lomi da je kr hudo. Sem pa videl da imajo zdaj ti novi stroji malenkost bolj robustno narejen priklop za prikolico, dodatni dve železni ploščici, da je več materiala tam na priklopu, kamor se lahko malo bolj pritisk razporedi da ne popoka vse.
Z uporabo sem pa precej zadovoljen glede na to da je to stroj za bolj lahka opravila, delam na njivi, vinogradu, travniku, aja z gozda furam tudi po 200 kg težke hlode pa še po bregu....skratka super stvar, le malo moči manjka. Veliko odnese tudi diferencial brez katerega bi lahko s prikolico samo do 2 stopinjskega naklona prišo in nič več, zdaj pa gre skoraj kje hočeš.

Malo sem se razpisal, no zaenkrat hlava lepa za pomoč.

LP
S
sanka
Strokovnjak
Strokovnjak

Vrni se na Ostalo - tehnična pomoč

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov