Napisal/-a jan.23 » 14.12.2008 17:05
KY s tistim za 1/3 nazaj se ne strinjam, se mi je zdelo obutno preveč, pa sem pogledal v eno staro knjigo, kjer piše:
"Ležaji koles se mažejo z mastjo, ki se nahaja v pestu kolesa, sami ležaji pa so pred vgraditvijo dobro podmazani. po določilih proizvajalca vozila se mora mast v pestah koles po predpisanih prevoženih km dopolnjevati in v določenih rokih tudi zamnjati. Pri tem moramo pesto demontirati, jih očistiti stare masti, oprati v bencinu ali petroleju ter napolniti s svežo mastjo. Količina masti za vsako pesto je določena, zato pazimo, da pesta ne prenapolnimo.
Zračnost ležajev reguliramo tako, da privijemo matico do kraja, nato pa jo popustimo za 1/8 do 1/6 vrtljaja, odvisno od veliosti ležaja. Pri pravilno nastavljenem ležaju se mora kolo vrteti brez odpora in ne sme imeti zračnosti.
Paziti moramo, da med zunanji ležaj in matico vstavimo specialno podložko, ki preprečuje prenos radialne sile na matico, v kolikor bi se pričel notranji obroč ležaja na osi vrteti. Po nastavitvi moramo matico zavarovati."
Mojster, kateri se je učil "šraufanja" v Nemčiji, mi je rekel, da so zračnost konusnih kolesnih ležajev ugotavljali z merilno urico, pa to že pred več kot 30-imi leti.
Lep pozdrav, Janez