STROJNISTVO.com • Poglej temo - Kako od 3D modela do g-kode (CNC)?

Kako od 3D modela do g-kode (CNC)?

Kar ne spada nikamor v zgornje kategorije...

Moderator: -M-

Kako od 3D modela do g-kode (CNC)?

OdgovorNapisal/-a Jackal » 11.5.2004 19:29

Zanima me, kako bi lahko prišel od določenega 3D modela do g-kode za CNC?

Zaenkrat sem delal precej enostavne stvari tako, da sem v ACad-u narisal pot orodja, shranil 2D skico v DXF format in to potem pretvoril v g-kodo z ACE konverterjem.

CNC je v narejen v bistvu doma iz navadne ročne freze, 3 pomične osi (x,y,z), za krmiljenje pa uporabljam krmilni program EMC, ki krmili koračne motorje preko paralelnega potra računalnika.
Zdaj pa bi rad naredil malo bolj kompleksen izdelek (s poševnimi stenami) in z 2D skico bi to šlo zelo težko.
Jackal
Novinec
Novinec

Kraj: Ravne na Koroškem

OdgovorNapisal/-a Gost » 11.5.2004 21:44

žIVJO!
Narediš 3d model, ter iz tega potegneš željeno število presekov. Napodlagi teh 2d presekov pa izdelaš programe kot dosedaj in jih spuščaš po z v globino.

Še bolj enostavno pa je, da dobiš CAM. Enkrat sem na tej strani zasledil, da na netu dobiti starejšo različico programa Visual Mill zastonj, katero sem tudi sam preizkusil in mislim, da je za enostavne oblike čisto OK.
Gost

OdgovorNapisal/-a zagara » 12.5.2004 6:48

Če imaš naklon stene povsod enak uporabi stopinjski rezkar.
Vendar moraš imeti stranice pod takšnim kotom, kot lahko dobiš rezkar.
Drugače je pa res najbolje, da dobiš kakšen CAM program. Visual Mill, ki ga je predlagal kolega pred menoj je dokaj enostaven in dosti zmogljiv, pa še brezplačen (starejša verzija).
Lep pozdrav, Andrej
zagara
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Peke » 12.5.2004 7:07

Zdravo

Program, ki ga omenjata Gost in Zagara je FreeMill. Najdeš ga pa spletni strani: http://www.cncportal.com/downloadfree.htm.

Lep pozdrav,
Peke
Peke
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Jackal » 12.5.2004 13:52

Zaenkrat se vsem lepo zahvaljujem za odgovore.

Stopinjski rezkar verjetno ne pride v poštev iz več razlogov - nimam zaenkrat nobenega, za vsak naklon bi potreboval drugega, pa še zaobljene stene bi rad kdaj naredil.
Bom pa malo poeksperimentiral s tem FreeMill-om. Drugače imam modele že narejene v SolidWorks 2004.

Zdaj imam pa namreč še en drug problem - V ACadu sem prej risal vedno pot rezkarja. Pri generiranju g-kode iz 3D modela je pa potrebno upoštevat še offset rezkarja in po kateri strani črte sploh mora rezkat. Pa zna to program sam naredit ali je treba ročno popravit g-kodo za omenjeni offset?
Jackal
Novinec
Novinec

Kraj: Ravne na Koroškem

OdgovorNapisal/-a Gost » 12.5.2004 21:54

Pri rezkanju 3d modela je med drugim v programu potrebno definirati s kakšnim orodjem boš le-to rezkal (premer frezala, robni radij...), ter dodatek za fino obdelavo na podlagi katerega CAM generira pot orodja in med tem upošteva potreben offset orodja in nastavljeni dodatek.

Pri pisanju programa z G kodami lahko pišeš dejansko pot orodja in vklopiš funkcijo za kompenzacijo (offset) orodja (G41 - levo glede na smer gibanja orodja; G42 - desno glede na smer gibanja orodja; G40 izklop kompenzacije). Pri uporabi te funkcije moraš biti pozoren, da jo kličeš preden orodje pride do oblike (v uvozu v konturo).

lp damjan
Gost

Vrni se na Ostalo - tehnična pomoč

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 15 gostov