STROJNISTVO.com • Poglej temo - Vodovodna in električna napeljava

Vodovodna in električna napeljava

Kar ne spada nikamor v zgornje kategorije...

Moderator: -M-

Vodovodna in električna napeljava

OdgovorNapisal/-a masinist » 1.5.2009 10:08

Iz jaška, ki ga imam pred hišo, bi rad potegnil dodatno vodovodno napeljavo do garaže (cca 50 m).
V mislih imam sledečo rešitev:
Po zemlji izkopljem kanal globine 80 cm in širine 30 cm (toliko je široka kibla na kombinirki). Nato položim notri alkaten cevi 3/4". Zanima me kako izvedem 90° ovinek? Ali uporabim koleno ali lahko zvijem alkatenko? Koliko je dovoljen minimalni radij krivljenja? Ali lahko zasujem kar direkt z zemljo, ali je potrebno "obleči" cev s finim peskom?
V isti kanal nameravam položiti tudi dovodni kabel za elektriko v garaži. Zanima me ali obstajajo kakšni predpisi ali priporočila glede polaganja vodovodnih cevi in el.kablov po istem kanalu v zemlji? Ali naj bosta obe zadevi na isti globini ali na različnih?

lp, masinist
masinist
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a arepense » 1.5.2009 19:00

Teorija ne dovoljuje vode in elektrike v istem kanalu vendar se veliko ljudi poslužuje tega sistema saj je izveba cenejša,ko skoplješ kanal na dno nasuj draban pesek in na njega položiš kabel še boljše je če ti ga uspe povleči v drenažno cev,saj je tako bolj zaščiten nato pa spet nasuješ pesek ali lepo zemljo,približno 10cm.Položiš alkaten cev mislim da pri širini jaška 30cm ne bi bil problem pravokotnoga prehoda.
Kabel če bo dolžine 50m naj bo vsaj 6kvadrat zaradi padca napetosti,da ne boš imel problemov zaradi zagona kakšnega kompresorja.Ja pozabil sem če imaš možnost kje dobiti trak za označevanje ni nujno da je ravno elektro ga položiš pod vodovodo cev.
za male ljudi velike stvari
arepense
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a masinist » 2.5.2009 9:41

Kabel bo dolžine cca 35 m. Tudi sam se planiral položiti 6 kvadrat kabel.

Teorija ne dovoljuje vode in elektrike v istem kanalu vendar se veliko ljudi poslužuje tega sistema saj je izveba cenejša

Po moje je to samo bolj birokratska omejitev. Kajti če sta npr. 30 cm narazen po širini in npr. 10 cm po globini, jaz ne vidim nobenega problema. Električar mi je rekel, da po mestih so razne inštalacije po istih kanalih in tudi prepletajo se med seboj.

ko skoplješ kanal na dno nasuj draban pesek

Zanima me v kakšnih primerih je to priporočljivo?
Verjetno, če je kaj kamenja v kanalu, da se cev ali pa kabel ne poškoduje ali pa če vozi s kakšnimi težkimi vozili nad inštalacijo??? Ali je še kakšen drugi razlog?

lp, masinist
masinist
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a arepense » 3.5.2009 15:18

Jas sem ga nasul predvsem zaradi da sem lepo izravnal dno kanala,potem in povrhu saj je bilo kamenje med zemljo,tako je vsaj manj možnosti da pride do poškodb.
za male ljudi velike stvari
arepense
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a bostjanz » 4.5.2009 7:03

Pri polaganju elektrike in vode v isti kanal je priporočljivo da se na globini 80cm položi vodovodna napeljava, potem zasujemo z zemljo in na globini 60 cm z zamikom v stran položimo električno napeljavo (sistem police). Električni kabel naj bo položen v cev zaradi zaščite ali pa tudi kasnejše zamenjave.
bostjanz
Pripravnik
Pripravnik

Vrni se na Ostalo - tehnična pomoč

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 7 gostov