STROJNISTVO.com • Poglej temo - Ognjevarna pločevina

Ognjevarna pločevina

Kar ne spada nikamor v zgornje kategorije...

Moderator: -M-

Ognjevarna pločevina

OdgovorNapisal/-a magnum44 » 1.10.2009 13:25

Nameravam obnoviti ogrevalno komoro manjše peči za kaljenje v zaščitni atmosferi (alkohol, ali alkohol+aceton -za cementacijo). Komora je izdelana iz 8 mm pločevine, v obliki kvadra, zavarjena, brez prednje stene, ki je odprtina za polnjenje. Pločevina je močno deformirana, predvsem dno. Iz ravnih plošč bi zvaril novo škatlo.
Vprašanje za poznavalce: kateri materijal naj izberem, kje ga dobim, vse robove variti, ali raje kriviti in variti samo kjer je potrebno. ? ? ?
Zaenkrat sem dobil podatek, da bi bil primeren materijal W.nr: 1.4841, ki naj bi vzdržal do 1100 stC, brez žvepla v atmosferi.
Prosim za mnenja poznavalcev, pa tudi podatke, kje dobiti. Vnaprej hvala.
magnum44
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a kafer1 » 1.10.2009 13:53

Zdravo magnum44 - Audi še služi?....
Mi za zgorevalne komore peletnih gorilnikov uporabljamo prav to ki si jo omenil - je super zadeva. Zgorevanje ima cca 1200°C, pa se redko gdaj zgodi da bi pregorela - oz postane listnata. Kopujemo pa jo v Mibri pri Mariboru.
Pa predlagam ti čim več piganja in čim manj varjenja - sicer nisem konstrukter oz varilni tehnolog ampak v naši firmi se vsi izogibajo tega materjala ko ga je treba varit :).

Lep pozdrav
kafer1
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a magnum44 » 1.10.2009 15:20

hvala, Audi še odlično služi, in bo glede na stanje moral še dooolgo. :evil:
Glede komore: mora biti plinotesno zavarjena. Obstoječi plašč je zvarjen iz dveh polovic (pojma nimam kateri materijal), krivljenih v obliki črke U, plus dno. Se pravi dvakrat vzdolžno zavarjeno plus dno.
V čem je problem pri varjenju ? Sploh nimam s tem materijalom izkušenj, niti varilskih niti drugih, samo prebral sem, da največ vzdrži. Pa sem sklepal, da se da tudi normalno zavariti. Se motim ?
magnum44
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a borisk » 1.10.2009 16:35

pred časom smo tudi mi nekaj delali iz ognjevarne pločevine. Bolj kot z varjenjem smo imeli probleme z piganjem. Ne vem sicer kater material smo imeli točno, vem pa da se je dal kriviti le v eno smeri, v drugi smeri pa je pokal (zaradi valjanja)
borisk
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Demz » 1.10.2009 16:39

Z 1.4841 sem v preteklosti že delal in po mojih podatkih in vednosti zdrži tudi žveplo v atmosferi. Izbral sem ga namreč za izdelavo plamenice v peči na kurilno olje, zagotovili so mi pa obstojnost na S in temperature do 1150[nad]o[/nad]C. Zraven sem nabavil tudi varilni material. Dobavitelja sta bila Mibra ali MDM, ne vem kateri.

Vse skupaj je glede varjenja tako, da je treba paziti na varilni tok, da ni prevelik. Priprava in varjenje morata biti 100%, ker potem ne moreš nič več popravljati. Vari se pa zelo lepo. Obvezno delati probne vare, da nastaviš aparat, potem se pa čudovito vari.
Namreč, ko je enkrat material segret do rdečega in normalno ohlajen, kristalizira - mislim da v martenzitno (popravite me, če ni prav, ko ste v kondiciji :) ) in postane zelo trd in krhek. Če udariš po njem, se razleti kot črepinja, če greš popravljati var, pa po sredini vara že takoj pri ohlajanju poči.
Torej nobenih grehov pri izdelavi, drugače se pa zelo lepo obdeluje do končnega izdelka.

Še nekaj sem opazil : ko je segret do rdečega, je mehak in se mi je nekoč pod lastno težo sesedel v peči. Bil je čas, ko nisem dobil pločevine 1 mm ampak 3 mm in je bilo treba pač porabiti tisto, kar imaš. V kakih dveh mesecih je bilo treba delati novo plamenico iz 1 mm pločevine, ta pa sedaj drži že več kot 10 let!
Ampak ti tega problema najbrž ne boš imel, ker tvoja škatla verjetno leži na šamotu. Samo v vednost, torej.
Delo krepeli človeka.
Demz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Demz » 1.10.2009 16:43

borisk napisal/-a:pred časom smo tudi mi nekaj delali iz ognjevarne pločevine. Bolj kot z varjenjem smo imeli probleme z piganjem. Ne vem sicer kater material smo imeli točno, vem pa da se je dal kriviti le v eno smeri, v drugi smeri pa je pokal (zaradi valjanja)

Ta material (1.4841) je čisto mehki, ko je surov. Zelo lepo se reže in krivi. Vedno sem imel občutek, kot bi delal z navadno pocinkano pločevino - ali še boljša primerjava - Cinkotit.
Delo krepeli človeka.
Demz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a borisk » 1.10.2009 18:28

Demz napisal/-a:
borisk napisal/-a:pred časom smo tudi mi nekaj delali iz ognjevarne pločevine. Bolj kot z varjenjem smo imeli probleme z piganjem. Ne vem sicer kater material smo imeli točno, vem pa da se je dal kriviti le v eno smeri, v drugi smeri pa je pokal (zaradi valjanja)

Ta material (1.4841) je čisto mehki, ko je surov. Zelo lepo se reže in krivi. Vedno sem imel občutek, kot bi delal z navadno pocinkano pločevino - ali še boljša primerjava - Cinkotit.

potem pa je bilo nekaj drugega, se bom pozanimal kajje bilo
borisk
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a kafer1 » 1.10.2009 19:52

...kolko sem jaz sam varil ta materjal je bolj problem v tem da prasketa žlindra z vara kot pa samo varjenje - sem imel polne oči :). Ko sem sam varil sem ga kar z navadnim CO2 zavaril pa drži - je pa res da ni potrebe po pretirani tesnosti.
V proizvodnji pa vem da imajo neke druge elektrode in da varijo elektro...

Lep pozdrav
kafer1
Strokovnjak
Strokovnjak

Vrni se na Ostalo - tehnična pomoč

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 29 gostov