STROJNISTVO.com • Poglej temo - Mešanje mehkih lotov in njegova obstojnost

Mešanje mehkih lotov in njegova obstojnost

Kar ne spada nikamor v zgornje kategorije...

Moderator: -M-

Mešanje mehkih lotov in njegova obstojnost

OdgovorNapisal/-a Oldi » 3.8.2004 6:26

Kot sem že drugje omenil, v samogradnji delam večji sistem ploščatih sončnih kolektorjev. Z elektrotehničnim lotom sem že prilotal 160m bakrenih cevi 10/1 na bakreno pločevino 0,55mm.
Problem je v nizkotemperaturnosti tega lota, ki se tali pri 183°C, kar zna biti pri selektivni barvi premalo. Ker je na in ob spoju ostalo še kar nekaj fluksa, bi stvar še enkrat pogrel in dodal lot s čim več svinca. V zvezi s tem imam več vprašanj.
- koliki je najmanjši % kositra v lotu, s katerim se še da delati oz. ali je sploh kaka omejitev. Morda bi stvar segrel do nekaj čez 300° in dodal čisti svinec?
- Ali bi se star in nov lot sploh zmešala, ali pa bi moral za to poskrbeti z mežanjem.
- kje dobiti lot, saj se s lotanjem svinca, kjer so se uporabljali nizki odstotki kositra, nihče več ne ukvarja.
- poleg tega me pa muči še prehajanje bakra v lot, kar privede do kristalizacije in krhkosti lota. Ta problem je v elektrotehniki poznan, ne vem pa kako je s tem pri sistemih centralnega ogrevanja ipd. Ker bo spoj - zaradi segrevanja in hitrega ohlajanja s potencialno veliko hladnejšo vodo - precej obremenjen, me zanima ali bi cevi lahko začele odstopati?

PS: Gre za kar velik sistem (24m2) v katerega bo vloženo veliko truda in tudi nekaj denarja, zato ne bi rad čez par let vse skupaj zamenjal z opeko. Zato bi rad preigral čim več možnih problemov.
Oldi
Strokovnjak
Strokovnjak

Vrni se na Ostalo - tehnična pomoč

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 8 gostov