STROJNISTVO.com • Poglej temo - Obnovitev vodil na stružnici

Obnovitev vodil na stružnici

Kar ne spada nikamor v zgornje kategorije...

Moderator: -M-

OdgovorNapisal/-a korenje » 23.11.2009 22:19

Nicomajstr***???*** napisal/-a:
lepljiviavto napisal/-a:ker sedaj ko dobiš načrt v roke si moraš najprej
preračunati dolžinske mere ker se sedaj pač samo
klika in brez problema povečaš kakšen nepomemben detajl
osnovnih mer pa ni

takele in podobne stvari pa vse večkrat slišim...

pomojem je problem v rahlo zgrešenem šolskem sistemu... po mojem mnenju bi moral vsak, ki želi postati nek inženir vsaj v teoriji (še bolje v praksi) precej dobro poznati tehnologije s katerimi se naredi nek izdelek, ker če si v glavi predstavljaš kako bi se neke stvari lotil, je veliko lažje pravilno in uporabno skotirati... pa saj ni samo pri kotiranju tako...
najbolje bi bilo verjetno, če bi bil pogoj za vpis na faks uspešno opravljen recimo 1 letni tečaj še bolje nekaj letna praksa v podjetju, da bi potem med šolanjem vedel čemu posvetiti več pozornosti, kje postaviti vprašnja in pa, da bi tiste stvari, ki bi jih spoznal že v praksi nadgradil še s teoretično podlago...

če dam čisto tak primer, kje je smisel, da mora predavatelj tehnične dokumentacije 20 min razlagati funkcijo izteka navoja, ker se verjetno zaveda, da če je 10% poslušalcev že kdaj vrezovalo navoj, da je veliko, namesto da bi bilo to poslušalcem čisto samoumevno in bi se samo še seznanili s standardom in izrisom :o

še dobro, da imamo forum :lol: da se, da še kaj zraven naučiti, naprej se bomo pa na napakah in ob kakšnih zbadljivih pripombah v prvih letih službe :wink:

ah inženirji smo itak kmeti, ka ne poznamo tehnologije. vsaka malenkost nam je znanost in filozofija ;)

ah sej ne... dejstvo je da danes inženirja boli k. kako se vreže navoj, kako se odžaga kakšen kos. To so detajli, ki so prepuščeni delavcu. Mi gledamo na "the big picture" - t.j. funkcija izdelka, cena izdelka, sposobnost izdelave, najcenejša varianta izdelave... pa še kaj lahko dodate.
korenje
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a bobo 70 » 23.11.2009 23:05

Saj ni problem, vsaj do takrat ne, dokler ne trpi cela firma zaradi tega. Ker moje osebno mnenje je ,da nemoreš ocenit mojega izdelka in postavit ceno za to, če ne veš za kaj se gre.
Pa še en primer iz realnega življenja
Sem zbrusil komad in ga dal v kontrolo in ga je g. udis zmeril z šublerom, tolerance na komadu pa so bile j6 in k6
Toliko o strokovnosti nič pa ne škodi če v šoli malo piliš, nikoli ne veš,kdaj ti prav pride :wink:
bobo 70
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a SAJKO » 24.11.2009 22:14

Men se zdi, da mamo že kar mal preveč takih, k gledajo sam the big picture?! Pa to je že druga tema..
SAJKO
Strokovnjak
Strokovnjak

Komentar na piljenje brez veze

OdgovorNapisal/-a flema » 27.12.2009 17:53

lepljiviavto napisal/-a:Če malo pomisliš
je bilo tisto piljenje(takrat sigurno brez veze)
brez da smo se zavedali osnove poteka dela,ki
je pa pozneje pri ostali obdelavi zelo pomembna,
ker sedaj ko dobiš načrt v roke si moraš najprej
preračunati dolžinske mere ker se sedaj pač samo
klika in brez problema povečaš kakšen nepomemben detajl
osnovnih mer pa ni in tako je tudi s tuširanjem vodil
CNC stroj dela deset let potem pa staro železje.LP

Malokrat prebiram stare teme, rad bi komentiral opiljenju brez veze. Sem po oosnovnem poklicu orodjar letnik 1952 pa sem kar nekaj u ajzlov prepilil.Če kdo še pozna stari način izdelovanja rezilnih orodij bo vedel zakaj. Danes je lahko potpona in drat erozija.Pa naj se eden kini spilil saj dveh u ajznov poizkusi v natančnem piljenju, naprimer vpasanju kajle v utor ipd.

Lep pozdrav!
orodjar
marjan
flema
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a lepljiviavto » 27.12.2009 20:34

Pozdravljeni
ni bilo mišljeno da je bilo piljenje brez veze
tako smo pač takrat mislili
drugače se popolnoma strinjam z vami LP
lepljiviavto
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a bobo 70 » 27.12.2009 23:39

Normalno, da nam je blo kot mulcu ki hodi v 1. letnik strojne
vse brezveze, gre se bolj za splošno znanje v strojništvu,
ki ti kasneje v življenju prav pride, tega je pa danes vse
premalo. Vprašanje, kako bo čez 20 let, pojdi malo po šolah gledat, pa boš videl kateri poklici izumirajo v kovinarstvu. Primer brusilec ali pa strugar.
bobo 70
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a strojnik22 » 29.12.2009 15:17

SAJKO napisal/-a:Men se zdi, da mamo že kar mal preveč takih, k gledajo sam the big picture?! Pa to je že druga tema..

Se popolnoma strinjam s to izjavo. Kako bo nekdo dojel the big picture, ce ne nima pojma o osnovah..
Najprej je metla, pol klasika, pol CNC (obdelava + tehnologija), ...Pol pa lahko gledas The big picture
strojnik22
Novinec
Novinec

Prejšnja

Vrni se na Ostalo - tehnična pomoč

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 5 gostov