STROJNISTVO.com • Poglej temo - Svedri za inox

Svedri za inox

Kar ne spada nikamor v zgornje kategorije...

Moderator: -M-

Svedri za inox

OdgovorNapisal/-a Ležaj » 27.11.2018 17:28

Pozdravljeni

Mi lahko prosim svetujete pri nakupu svedrov za vrtanje v inox? Sem poskusil zvrtati nekaj manjših lukenj v inox ploščo z zlatimi (titanovimi) svedri, pa je nekaj časa vrtalo, nato je pa material "razčvekalo". Kolega mi je omenil, da bi moral nabaviti namenske svedre za nerjaveče jeklo iz kobalta. Sem šel malo brskati po spletu in našel kup različnih informaciji. Tudi sena se giblje dokaj čudno - ponekod je cel set 19 kobaltovih svedrov 30€, spet drugje pa je cena enega samega svedra fi 10mm okoli 20€.

Baje obstajajo taki svedri, ki so iz navadnega HSS jekla ter imajo le kobaltovo prevleko - ti niso najboljši, ker ko se enkrat prevleka zrabi, ne vrtajo več dobro. Tudi nabrusiti se jih ne da. Potem sem pa prebral, da obstajajo še taki, ki kobalt vsebujejo tudi v sami HSS zlitini in so dosti bolj kvalitetni.

Pod katerimi ključnimi besedami naj iščem oz. od katerega proizvajalca, da bom dobil kvalitetno robo?

Hvala.
Ležaj
Strokovnjak
Strokovnjak

Re: Svedri za inox

OdgovorNapisal/-a LukaL » 27.11.2018 17:40

Pozdravljen,
mi imamo v službi Dormer oz. Format...kar se pa vrtanja tiče, pa zmanjšamo obrate na stroju ter mažemo z Blasomillom...do sedaj smo še vse zvrtali :) so pa luknje nekje do fi 12...

lp Luka
LukaL
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a Ležaj » 27.11.2018 22:31

Živjo!

- Ali imaš morda kakšno tabelo vrtljajev pri vrtanju v inox v odvisnosti od premera svedra (npr 1 do 12 mm)?

- Kakšen postopek vrtanja večjih lukenj (npr. fi 12 mm) uporabljate? Ali zvrtate najprej manjšo luknjo in nato postopoma večje? Po kakšnem koraku menjate premer svedra?

- Kolega mi je svetoval, naj za hlajenje sveder občasno poškropim kar z WD40. Kakšen je tvoj komentar glede tega?

lp
Ležaj
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Deutz » 27.11.2018 22:35

Pri vrtanju v inox močno pritisni in minimalne obrate. Navadni HSS (če res je HSS !!) in zalivat da se dobro hladi, tudi z vodo če nimaš kaj primernejšega... seveda z hladno vodo ..:)
Kobalt se legira v HSS (high speed steel) da prenese višjo temperaturo. Ker inox slabo prevodi toploto in zaradi drugih fizikalnih lasnosti se rezilo hitro segreje in uniči če je temperatura previsoka. Zaradi tega tvoj sveder začne lepo vrtati in potem preneha !!
HSS legiran z 5% ali 8 % kobalta prenaša višje temperature in posledično tudi nekoliko večje obrate in ni nujno hladiti če dela kratek čas.
Torej, HSS dobro nabrušen in hlajen bo tudi zvrtal luknjo v inox. Seveda inox-ov je različnih (tudi zelo trdih) ampak če misliš na 304 ali celo 316 ne bo večjih problemov.
Deutz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Deutz » 27.11.2018 22:42

Ležaj napisal/-a:- Kolega mi je svetoval, naj za hlajenje sveder občasno poškropim kar z WD40. Kakšen je tvoj komentar glede tega?
lp

Če malo poškropiš boš tudi malo ohladil !!! Če pa te župnik poškropi s sveto vodico bo tudi par kapljic dovolj da prideš k pameti...:)
Deutz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a kenny » 28.11.2018 1:17

Kot je bilo že omenjeno manj obratov, več pomika, drugače ti ga "zakuri" ali pa "zliže". Smo serijsko vrtali inox, recimo fi10 znese cca 400-500obr, 0.20-0.25 mm/obr.
parametri so odvisni od znamke in tipa svedra. Je pa ogromna razlika med kompletov za 20e in kompletom za 150€, sploh pri zahtevnejših materialih kot je poboljšano jeklo, siva litina in inox. Dormer se mi zdi da so nakako še najboljši kar sem uporabljal. Zelo je važno da je sveder dobro nabrušen, s majhnim prostim kotom, drugače se hitro okruši vogal. Za večje količine se kupi namenske svedre, ki imajo precej ostrejši kot spirale in tudi močnejši spiralo.

nisi povedal ali imaš namizni strojček iz merkurja, dvotonski vrtalni stroj ali vrtaš ročno... ...ali boš zvtal 10 fi5 lukenj na leto ali boš vrtal vsak dan... ...boš vrtal tanke cevi ali 20mm inox... ...več poveš več lahko zveš, nevem zakaj ste vsi tako skrivnostni :D
kenny
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Ležaj » 28.11.2018 10:24

Deutz napisal/-a:Če malo poškropiš boš tudi malo ohladil !!! Če pa te župnik poškropi s sveto vodico bo tudi par kapljic dovolj da prideš k pameti...:)
Nisem mislil tako, zanimalo me je, če je WD40 primerno sredstvo za hlajenje pri vrtanju.

kenny napisal/-a:nisi povedal ali imaš namizni strojček iz merkurja, dvotonski vrtalni stroj ali vrtaš ročno... ...ali boš zvtal 10 fi5 lukenj na leto ali boš vrtal vsak dan... ...boš vrtal tanke cevi ali 20mm inox... ...več poveš več lahko zveš, nevem zakaj ste vsi tako skrivnostni :D

Mogoče sem res tole izpustil. Imam domačo delavnico z namizno vrtalko Nutool (mislim, da je 400W) na jermenski prenos in ročni vrtalni stroj Metabo 750W. Vrtal bi na obe napravi; na namizno vrtalko kakšne manjše stvari, za večje stvari, ki jih ne spravim na mizo, pa bi uporabil ročni vrtalnik.

Glede inox-a trenutno vrtam v 2 mm debele plošče, imam pa namen vrtati tudi v 3mm debele cevi DN25 do DN40. V inox bi vrtal recimo kakih 50 do 100 lukenj različnih premerov (do fi 10 mm) na leto, za druge materiale (navadno jeklo, les, plastika) pa še več ampak za to uporabljam obstoječe titanove svedre pa tudi nekaj namenskih svedrov za les.

Bom malo preveril na spletu za omenjene Dormer svedre.

lp
Ležaj
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Deutz » 28.11.2018 12:24

Ležaj napisal/-a:Glede inox-a trenutno vrtam v 2 mm debele plošče, imam pa namen vrtati tudi v 3mm debele cevi DN25 do DN40. V inox bi vrtal recimo kakih 50 do 100 lukenj različnih premerov (do fi 10 mm) na leto, za druge materiale (navadno jeklo, les, plastika) pa še več ampak za to uporabljam obstoječe titanove svedre pa tudi nekaj namenskih svedrov za les.

Za teh 50 do 100 lukenj bo komplet svedrov HSS +5%CO iz Merkurja, Bauhausa.. itd popolnoma zadostoval. Mogoče najdeš še cenejše po kakšnih železarnah (trgovinah) kosovno natančno tisti premer ki ga rabiš ali pa če zlomiš sveder (tudi to se dogaja. :P ) Pomembno je da so svedri HSS legirani s kobaltom da mas čim manj problemov, potem močno pritisni in male obrate in seveda zalivati .. zalivati pa tudi WD40 samo mora biti količina primerna toploti !!! in uspešno vrtaj ! Občasno nabrusi kot je >kenny< svetoval.

https://www.bssa.org.uk/topics.php?article=194 !!!!

http://www.drill-hq.com/2012/08/how-to- ... ess-steel/

https://www.sailmagazine.com/diy/know-d ... less-steel HSS !!!
Deutz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a kenny » 28.11.2018 23:23

točno tako kot je deutz povedal. Za tako tanke stene ne rabiš niti hladilnega sredstva, ker se sveder nebo segrel za par lukenj. Lahko pa nekje sprosiš malo olja za emulzijo, si namešaš emulzijo v 1,5L flašo in prebodeš zamašek pa imaš hlajenje. Kupi malo boljši komplet ali pa posameznega. Včasih so imeli v merkator tehniki piranha svedre, sicer niso bilo ravno poceni, so pa bili na nivoju. fi3 je ponavadi na avtomatski vrtalni pripravi zdržal več kot 1000 lukenj v 10mm 316 inox pred prvim brušenjem. Edino za tanke stene mora imeti sveder "peto", drugače ti bo delal grde luknje.
kenny
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Deutz » 29.11.2018 10:03

kenny napisal/-a: Edino za tanke stene mora imeti sveder "peto", drugače ti bo delal grde luknje.

Prosim te če narišeš ali pa slikaš "peto" in pojasniš kako se izbrusi, hvala. Svoj čas sem dobil en komplet svedrov za tanke stene ki je bil z kontra konusom nabrušen in je deloval podobno svedru za les v sredini pa je podobno imel vodilno konico. Kot rezultat vrtanja je bila okrogla luknja in ostanek tanke plocevine kot majhen disk na vrhu svedra. Nekaj podobnega kot to:
https://qrpbuilder.com/wp-content/uploa ... ills-a.pdf
https://www.youtube.com/watch?v=XA8L4L30TyI

Zanimiv način vrtanja s tankimi svedri:
https://www.youtube.com/watch?v=PqU5wS0J4MU

je pa še nekaj nasvetov na spletu:
http://timbobtastic.com/hints-and-tips/ ... eet-metal/
http://www.giangrandi.ch/mechanics/shee ... rill.shtml
https://www.popularmechanics.com/home/h ... eet-metal/
Deutz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 29.11.2018 16:42

sveder,
"peta", pri svedrih še nisem zasledil tega izraza...???, dobro vem za vijačnico, rezini klin - rob, ki ga določa vzpon vijačnice, prečno rezilo med vijačnicama, pa stržen, za "peto" pa slišim prvič..., lahko malo pojasniš, kaj naj bi to bilo..., malo sem včasih tudi prevrtal...
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Demz » 29.11.2018 17:06

Ja, Deutz, ... toda tisti sveder s centrirnim predsvedrom (ali kako bi ga imenoval), v kovini ne zdrži prav veliko. Na novo nabrusiti ga je skoraj nemogoče, vsaj v klasični delavnici.

V glavnem, ko želim imeti zares okroglo luknjo, jo vrtam ali s kronskimi svedri, ali pa dam vmes eno raztrgano usnjeno rokavico. Pomaga, definitivno.
Delo krepeli človeka.
Demz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Demz » 29.11.2018 17:08

Še to : vrtati luknje v tanko pločevino je vedno nevarno. Posebno previdnost, prosim, saj si čisto mimogrede brez prstov ali pa kar cele roke! :cry:
Delo krepeli človeka.
Demz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a jan.23 » 29.11.2018 19:14

Pri vrtanju lukenj v tanko pločevino podložim bukovo vezano ploščo ali hrastovo desko. Luknje so popolnoma okrogle. Včasih smo vrtali luknjo fi 42 deb. pl. 0,6 mm,... nastavek vrelne vehe na pokrovu cisterne za vino.
Lep pozdrav, Janez
jan.23
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Deutz » 29.11.2018 21:23

jan.23 napisal/-a:nastavek vrelne vehe na pokrovu cisterne za vino.

Lukne na pokrovu cesterne sem ročno vrtal z namenskim kronskim svedrom HSS z neenakimi zobmi tako da pri vrtanju ni prišlo do vibracij in so luknje popolnoma okrogle pa hudo se je segrevalo. Centrirni sveder je bil z kobaltom. Ni veliko ampak enih 20 sem brez problemov tako izvrtal in ko sem sveder sposodil drugemu so ga skurli in ni več šlo. Potm sem zobje delno odbrusil in po starih osnovah približno nabrusil nove zobje in je spet uporabno. Zdi mi se zelo pomembno da so eni zobje daljši drugi pa krajši (seveda ne v višino !) za enakomerno in mirno vrtanje.

Demz napisal/-a:V glavnem, ko želim imeti zares okroglo luknjo, jo vrtam ali s kronskimi svedri, ali pa dam vmes eno raztrgano usnjeno rokavico. Pomaga, definitivno.

To z usnjenimi rokavicami mi se dopade saj ima žena en par lepih v omari in nikoli ih ne uporablja... :P :P :P
Deutz
Strokovnjak
Strokovnjak

Naslednja

Vrni se na Ostalo - tehnična pomoč

Kdo je na strani

Po forumu brska: Google [Bot] in 8 gostov