epošta: info@strojnistvo.com
(C) 2001 - 2012 STROJNISTVO.com
Moderator: -M-

Žerjavar napisal/-a:Tiste pol energije se ne skriva nikjer. Predpostavka, da je isto: dvakrat po 130 ali enkrat 260, je napačna. Za isto energijo bi moralo biti enkrat 184. Če se s tem zaletiš v zid, si na svojem vozilu uničil tako energijo (hujše posledice), kot bi jo sicer na obeh vozilih. Če pa se pri tej hitrosti zaletiš v mirujoče vozilo, bosta zmečkani obe vozili, vendar bodo posledice za potnika manjše (manj mrtev), ker se bo mirujoče vozilo premaknilo in bo pot ustavljanja daljša. Tovrstne primerjave niso ravno ustrezne - so pa morda bolj zastrašujoče.

Žerjavar napisal/-a:si na svojem vozilu uničil tako energijo (hujše posledice), kot bi jo sicer na obeh vozilih

Se opravičujem! Dobro vem za izraz, da je energija "neuničljiva". Nikdar v šoli pa ni bilo poudarka na neuničljivosti srajce, konjske podkve,... V skladu z energijo velja tudi: nobene stvari (predmet, materjal...) se ne more "uničiti", lahko se jo le pretvori v drugačno stanje - in ni več to kar je bilo, ni več uporabna za prvotni namen. Si imel prometno nesrečo in si uničil avto. Po srajci si polil olje in si jo uničil..... Pri trku avta smo govorili o energiji, vsi pa smo imeli v mislih samo "kinetično energijo". Če sem napisal, da se vsa energija uniči, zame pomeni, da vso kinetično energijo pretvorimo in ne ostane nič uporabne kinetične energije. Avto je imel tudi toplotno energijo - sem prepričan, da nanjo ni nobeden pomislil ob mojem zapisu.Energija se ne uniči

Vrni se na Ostalo - tehnična pomoč
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 7 gostov