STROJNISTVO.com • Poglej temo - Popravilo zoba na zobniku

Popravilo zoba na zobniku

Kar ne spada nikamor v zgornje kategorije...

Moderator: -M-

OdgovorNapisal/-a bpod » 3.1.2010 19:30

Mase, hvala. Sem prebral karakteristike elektrode in bi znala biti idealna za tole, tudi za gred.

Hvala tudi vsem ostalim za odgovore.
bpod
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a mase » 3.1.2010 20:04

ja masinist maš čisto prov nisem dobro pogledal sliko .zoba sploh ne manjka veliko nič varjenja samo mal pobrusit pa bo dobr.Sem že vidu slabše zobnike pa so se še kar vrteli .lep pozdrav.
mase
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a bpod » 4.1.2010 14:55

Ja, saj tudi sam nebi pomišljal in bi pustil stanje kot je še naprej. Težava je v tem, da je pri gnetenju materiala nastala kar lepa razpoka (se vidi na sliki) in bo zadeva prej ali slej med delovanjem odfrčala nekam vstran ali pa med druge zobe. Ko pa se bo to zgodilo, bo vprijema premalo in bodo zobje preskočili.. in frrrrr. :cry:

Zato se bom lotil popravila.

Odločil sem se tako:
danes sem naročil elektrode in bom oboje povaril. Če bom imel občutek, da ne bo varno zaradi morebitnega loma zoba, pa nabavim novo vse skupaj...
Zadnjič spremenil bpod, dne 4.1.2010 17:24, skupaj popravljeno 1 krat.
bpod
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a bobo 70 » 4.1.2010 16:57

Gred bi bilo najbolje postružiti,, tam ko je sedež
ležaja, potem ga pa metalizirati in pobrusiti ponovno
na zahtevano mero.
bobo 70
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a tamac » 5.1.2010 8:33

zobnik navari po TIG postopku,z dievar žico(dobiš cca.48 hrc).
s tig-om pa precej manj pregreješ okolico materiala.
isto lahko narediš tudi z osovino,se obnese -preverjeno večkrat.
lp
kdor kasneje zavira,je dalj časa hiter
tamac
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a susa » 5.1.2010 16:56

Gred se da popraviti, če ni preveč obrabe bi mogoče bilo zadosti, če ležaj plilimaš obenem pa na gred na stružnici narediš odtiske (ne vem kako se reče pravilno) in s tem povečaš gred in zalimaš. Tudi navariti se da ampak počasi.
Zobnik lahko pobrusiš tako kot pravi žerjav. Da pa se ga tudi popraviti ampak ne vem, če je to smiselno glede na 80E novega zobnika. Imam pa nekje številko od g. iz Medvod, ki se ukvarja z navarjanjem samih specijalnih zadev-popravljanjem zobnikov. Ampak tistih 80E bo po mojem, če ti dela kdo drug hitro skopnelo. Ampak ne vem če bi ti ta g. hotel dati kakšne informacije, ker je njemu to delo kruh.

Najbolje popravilo je stran od sip rotacjiske. Če hočeš nasmeh kupi Vicon.
susa
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a bpod » 5.1.2010 17:15

"..Najbolje popravilo je stran od sip rotacjiske..."

Priznam, da nisem vedel kakšno skropucalo je tale Sipova zadeva, dokler je nisem razdrl v prafaktorje. V bistvu so kopirali vsevprek in potem poenostavljali, da bi pocenili izdelavo, nazadnje pa je nastal en velik šmorn.. Je pa to Roto 215D.
bpod
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a tamac » 5.1.2010 21:36

bpod napisal/-a:"..Najbolje popravilo je stran od sip rotacjiske..."

Priznam, da nisem vedel kakšno skropucalo je tale Sipova zadeva, dokler je nisem razdrl v prafaktorje. V bistvu so kopirali vsevprek in potem poenostavljali, da bi pocenili izdelavo, nazadnje pa je nastal en velik šmorn.. Je pa to Roto 215D.

no tolk hudo pa spet ni,sem jo par let dobil zlomljeno od soseda,jo popravil,pa še zdaj dela lepše in tišje kot njegova,ki jo je kupil za tem.
moja je bila pa povrh vsega še prelomljena.
lp
kdor kasneje zavira,je dalj časa hiter
tamac
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a bpod » 6.1.2010 9:01

Način kako je izveden spoj med grebenom in kotnim gonilom je neverjeten. Uležajenje gnanega zobnika je narejeno, da se samo "čudiš". Novejša verzija ima že izboljšano, ta (starejši) je pa res "unikatno" izveden. Pa še kar nekaj je podobnih umetelnih izumov, nastalih pri kopiranju tujih strojev.
bpod
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a aaron007 » 6.1.2010 11:01

[quote="susa"] Imam pa nekje številko od g. iz Medvod, ki se ukvarja z navarjanjem samih specijalnih zadev-popravljanjem zobnikov. quote]

Ta gospod bo Pavel Lampič iz Vaš pri Medvodah...Priporočam!
"Bomo vidli" so rekli slepi...
aaron007
Strokovnjak
Strokovnjak

Zobozdravstveni poseg

OdgovorNapisal/-a bpod » 6.1.2010 15:01

Po opravljenem "zobozdravstvenem" posegu zadeva izgleda takole:
Slika

Slika

Povarjeno je z elektrodo, ki jo je priporočal Mase in nato obdelano z brusilko. Navarjanje je šlo odlično, trdota je tudi zadovoljiva, do pregretja ostalih zob ni prišlo. Upam, da bo delovalo.
Še to: Zob je bil zaradi gnetenja pri poškodbi večkrat počen in sem ga moral pred varjenjem še precej odbrusiti da sem prišel do nepoškodovanega materiala.

Hvala vsem za pomoč.
bpod
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a bilobil » 6.1.2010 19:31

ce ima stvar malo obratov lahko poskusis se tako.tam kjer je gred uničena postruži na manši fi naredi novilonsko pušo ki jo zarežeš da jo spraviš na gred in to je to :D
bilobil
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 7.1.2010 6:52

Površino zob, kjer si brusil, moraš bolj fino obdelati. Če ne gre drugače pa kos stiroporja, smirkov papir in spretno roko.
Vrtičkarstvo je boljše od žerjavarstva
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a bpod » 7.1.2010 8:40

Na sliki mogoče zgleda tole grobo, v resnici pa je pobrušeno zelo na fino. Mnogo bolj fino, kot je bila originalna obdelava zobnikov ob izdelavi.

Popravljal bom edino, če bo treba narediti še kakšno korekcijo pri preizkusu v prijemu zobnikov.

Varijanta s stiroporom pa vsekakor ne pride v poštev, ker je vse skupaj zelo majhno in ne prideš zraven.
bpod
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Vodopivc » 12.1.2010 19:33

Potem pa fin vodobrusni papir pa previdno z roko pobrusit. Če boš takole pustil ti bo kmalu pobralo oba zobnika...
Vodopivc
Strokovnjak
Strokovnjak

PrejšnjaNaslednja

Vrni se na Ostalo - tehnična pomoč

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 13 gostov