STROJNISTVO.com • Poglej temo - Material sornikov in puš pri bagrih

Material sornikov in puš pri bagrih

Kar ne spada nikamor v zgornje kategorije...

Moderator: -M-

OdgovorNapisal/-a jankec » 30.1.2012 11:57

mase napisal/-a:Sem včasih delal sornike iz č4732 vnaprej poboljšal in dal indukcisko kaliti Ovnu iz ljubljane(OVEN SET Janez Oven s.p.. Tržaška cesta 217 ).Pa vendar nikoli ni dosegel 60 rokvelov trdote,ker pač ima ta materijal premalo ogljika ,da dopošča tako visoko kaljenje.Ta materijal gre do 55 in ne več,kar pa je absolutno premalo za sornike.

Bolcen iz č.4732 ki je bil že poboljšan sem postružil na mero in ga dal površinsko kalit in je dosegel trdoto 58 HRc, tako da za nekaj časa bo mende, ko se pa obrabi bom pa novga naredu.
jankec
Sodelavec
Sodelavec

Re: Material sornikov in puš pri bagrih

OdgovorNapisal/-a bpod » 25.10.2014 20:07

Zanima me, če bolcne v rokah bagrov brusite ali je dovolj dobro, če so fino postruženi in nato površinsko kaljeni brez naknadne površinske obdelave? Mislim ostale bolcne, ne pri kibli. Ravnokar se ukvarjam z eno bagersko roko, ki ima kaljene sornike in kaljene puše. Kateri material je smiselno uporabiti za sornike in kateri za puše? Pa zanima me še kateri ujem uporabljate med pušo in sornikom? Nekje sem videl priporočilo H11/d11. A ni to malo preohlapno?

Pri kibli domnevam, da je dovolj, če se za sornike in puše uporabi poboljšano jeklo, a ne?

PS: pri eni od puš je poškodovano ležišče puše. A obstaja kakšno kemično sredstvo, da bi bilo mogoče pušo zalepiti v ležišče. Gre za precej obremenjeno vrtišče in sem malo v dvomih glede tega. Kakšna tekoča kovina morda? Bi bil Loctite 3478 vredu?
bpod
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a borisk » 27.10.2014 6:20

lepilo za lepljenje puše izbereš glede na površino stičnih površin in ujem. Če se boš posvetoval s kakšnim trgovskim potnikom za lepila, ti bo verjetno zbnal svetovati kakšno lepilo je primerno. tekoča kovina (Loctite 3478) ni primerna za te reči, vsaj po mojem mnenju.
borisk
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a bpod » 27.10.2014 8:29

borisk napisal/-a:lepilo za lepljenje puše izbereš glede na površino stičnih površin in ujem. Če se boš posvetoval s kakšnim trgovskim potnikom za lepila, ti bo verjetno zbnal svetovati kakšno lepilo je primerno. tekoča kovina (Loctite 3478) ni primerna za te reči, vsaj po mojem mnenju.

Od vseh lepil oz. tekočih kovin, ki vem zanje ima ta najvišjo tlačno trdnost. Ta pa je v mojem primeru odločilna, ker gre za tlačno zelo obremenjeno mesto. Zakaj naj nebi bila vredu?
bpod
Strokovnjak
Strokovnjak

Prejšnja

Vrni se na Ostalo - tehnična pomoč

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 8 gostov