STROJNISTVO.com • Poglej temo - Barvanje različnih konstrukcij

Barvanje različnih konstrukcij

Kar ne spada nikamor v zgornje kategorije...

Moderator: -M-

Re: Barvanje različnih konstrukcij

OdgovorNapisal/-a čiro1950 » 24.11.2018 21:53

Vsaj 15 let nazaj sva s sosedom popravljala stara vhodna vrata. Ne da bi ga videl je prinesel v skodelici tekočino kot mleko. Sem mislil, da je to za mačke in sem prestavil stvar na ulico. S tem je namazal zarjavele drsne zapahe (riglne) in nič drugega čez. Še zdaj ni videti rje, pa so vrata 15m od morja. Potem sem tudi jaz kupil Chelade, ko popravljam npr. stare bicikle snov razredčim z vodo, pa še vedno deluje brez dodatne zaščite.
Pri ferosanu se mi je pojavil nevem zakaj na površini bel prah, se mi zdi da je zato kmalu čez barvo udarila rja.
čiro1950
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Demz » 25.11.2018 8:02

Tista bela kosmata površina je problem pri Ferrosanu. Nastane zaradi prisotne zračne vlage med delovanjem. Ravno zato je treba za delo z njim izbrati lep sončen dan, s čimmanjšo zračno vlažnostjo.

Ferrosan je v bistvu H3PO4 (fosforna kislina) (pravim, "v bistvu" ) z nekaj inhibitorji ki zavirajo delovanje - ki spremeni železov oksid (rjo) v fosfat. Fosfatne prevleke so po pravilu vedno porozne in če v poro pride voda - nastane korozija.

Npr. vroče bruniranje je tudi fosfatna prevleka, le da je bolj homogena in zato črna. Toda porozna je pa še vedno.

Torej, če delaš s Ferrosanom v vlažnem vremenu, bodo tiste pore precej večje in hidratizirane - pravo žarišče za rjo. Zato je treba delati v suhem, ter ga izrabiti namesto temeljnega sloja barve. Torej preko njega barvati z lakom, pa bo.
Delo krepeli človeka.
Demz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Duroplast » 25.11.2018 8:38

borisk napisal/-a:
Duroplast napisal/-a:Čudno da ga na petrolu ne prodajajo. Saj so bencinske že bolj ko ne supermarketu podobne.

bi rekel da ga dobiš kje, sem zadnjič prebral da je v lanskem letu petrol imel 500 mio prometa na špeceriji. :o :o

Hm, bo že skoraj tako, da bo točenje goriva postala dodatna storitev :lol:

Biznis je biznis.

Ne verjemi vsemu, kar piše na internetu. (France Prešern, 1845)
Duroplast
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a čiro1950 » 25.11.2018 9:18

Bom probal s ferosanom kmalu pozimi, ko bo mraz, takrat bo najmanj vlage. Ni v navodilih, da ferosan poleti ni uporaben (razen v Afriki puščavi).
čiro1950
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Demz » 25.11.2018 10:50

Ferrosan se je vedno kar vem, delal v Renčah. Odkod so se tu sedaj kamničani znašli ??? :o Ekonomistični posli, kaj pa!

Toda - Da. Za ferrosan potrebuješ suho vreme in cel dan, da se posuši.
Delo krepeli človeka.
Demz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Duroplast » 25.11.2018 11:00

Demz napisal/-a:Ferrosan se je vedno kar vem, delal v Renčah. Odkod so se tu sedaj kamničani znašli ??? :o Ekonomistični posli, kaj pa!

Toda - Da. Za ferrosan potrebuješ suho vreme in cel dan, da se posuši.

Ma niti ne rabiš celega dneva. Tačrni se zelo hitro suši. Če greš čez cca 20 minut pogledat je že suh.

Ne verjemi vsemu, kar piše na internetu. (France Prešern, 1845)
Duroplast
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Accu500 » 7.9.2019 14:43

Pozdravljeni,
rad bi obnovil stiskalnico za grozdje. Potrebno jo je bilo ščistiti rje, zdaj pa sem pred dilemo katero barvo za kovino uporabiti, da bi bila primerna za ta namen kajti grozdje bo v stiku z barvo. Zna kdo priporočit katero uporabiti? :roll:
Accu500
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a Deutz » 7.9.2019 17:12

To vsekakor mora biti barva s certifikatom skladnosti za stik z živili !!!
Za les (in pogojno tudi kovino) imaš tukaj eno od možnosti povprašaj tukaj, ali pa ta proizvajalec in pa še ta ... itd

..proguglaj pod: >food contact paints<

Pa poročaj če najdeš kaj ustreznega !!

.
Deutz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Accu500 » 13.9.2019 6:41

Deutz napisal/-a:To vsekakor mora biti barva s certifikatom skladnosti za stik z živili !!!
Za les (in pogojno tudi kovino) imaš tukaj eno od možnosti povprašaj tukaj, ali pa ta proizvajalec in pa še ta ... itd

..proguglaj pod: >food contact paints<

Pa poročaj če najdeš kaj ustreznega !!

.

Hvala za predloge. Zdaj sem kupil dvokomponentno epoksi belo barvo. Ta naj bi bila primerna za stvari, ki so pod večjimi mehanskimi in pa kemičnimi obremenitvami. Uporablja se tudi v živilski industriji.
Accu500
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a Deutz » 13.9.2019 21:57

Accu500 napisal/-a:Hvala za predloge. Zdaj sem kupil dvokomponentno epoksi belo barvo. Ta naj bi bila primerna za stvari, ki so pod večjimi mehanskimi in pa kemičnimi obremenitvami. Uporablja se tudi v živilski industriji.

Od katerega proizvajalca si kupil in kje.?? Jaz tudi rabim in zato sprašujem. Ali je na embalaži napisano da je primerna za stik z živili??
Deutz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Accu500 » 16.9.2019 6:13

Deutz napisal/-a:
Accu500 napisal/-a:Hvala za predloge. Zdaj sem kupil dvokomponentno epoksi belo barvo. Ta naj bi bila primerna za stvari, ki so pod večjimi mehanskimi in pa kemičnimi obremenitvami. Uporablja se tudi v živilski industriji.

Od katerega proizvajalca si kupil in kje.?? Jaz tudi rabim in zato sprašujem. Ali je na embalaži napisano da je primerna za stik z živili??

Kupljena v Rogaški Slatini kjer ti jo zmešajo (Žiro). Tega ne piše, so mi pa trije trgovci tako svetovali...
Accu500
Novinec
Novinec

Prejšnja

Vrni se na Ostalo - tehnična pomoč

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 7 gostov