STROJNISTVO.com • Poglej temo - Svedri za inox

Svedri za inox

Kar ne spada nikamor v zgornje kategorije...

Moderator: -M-

Re: Svedri za inox

OdgovorNapisal/-a zodiac » 29.11.2018 22:50

Za večje luknje v tanjše materiale se dobro obnesejo takšni kronski svedri s nalotano karbidno trdnino
sveder.JPG
sveder.JPG (48.53 KiB) Videno 1781 krat

Se prodajajo za smešno ceno glede na učinek.
zodiac
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Deutz » 29.11.2018 23:01

zodiac napisal/-a:Za večje luknje v tanjše materiale se dobro obnesejo takšni kronski svedri s nalotano karbidno trdnino

A so to namenski za kovino ali za kaj drugega in kje se prodajajo za kakšno smešno ceno ?
Deutz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a kenny » 30.11.2018 2:58

Rumeni površini pravimo mi peta (pravilno je kakor se spomnim prosti kot) :D kot te pete mora biti pri vrtanju tankih pločevin zelo majhen, da deluje kot omejilec, koliko materiala lahko sveder odvzame. na tak način so luknje okrogle in gladke, je pa potrebno malo kilometrine pri brušenju. Jaz svedre brusim podobno kot je tale na sliki, ponavadi zabrusim tudi sredinski del.

Za tanke pločevine do 2mm in večje izvrtine je pa nekako najboljši stopničasti sveder. Na nemškem ebayu sem ravno zadnjič kupil 4-32mm za 7€ pa se obnese odlično, vsaj za 2mm mehkejša jekla.
Priponke
sveder.JPG
sveder.JPG (17.51 KiB) Videno 1766 krat
kenny
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a zodiac » 30.11.2018 6:15

Deutz napisal/-a:
zodiac napisal/-a:Za večje luknje v tanjše materiale se dobro obnesejo takšni kronski svedri s nalotano karbidno trdnino

A so to namenski za kovino ali za kaj drugega in kje se prodajajo za kakšno smešno ceno ?

Ebay recimo...
primer
zodiac
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Deutz » 30.11.2018 9:16

zodiac napisal/-a:Ebay recimo...

Hvala to so pa res smešne cene !
Deutz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Deutz » 30.11.2018 9:18

kenny napisal/-a:Rumeni površini pravimo mi peta.....

Hvala za pojasnilo!
Deutz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Ležaj » 9.1.2019 16:57

Spoštovani forumaši, zopet bi potreboval nekaj vaše pomoči.

Kupil sem si set kobaltovih svedrov HSS-Co (5%) neke nemške firme, ki sem jih nameraval uporabljati samo za inox. Nedavno sem se spravil vrtati luknje v 2 mm debelo ploščo iz nerjavečega jekla in ugotovil, da tega dela očitno ne znam opravljati. Začel sem tako, da sem najprej s točkalom označil dele kjer bodo luknje in nato z baterijskim vrtalnikom na teh mestih zavrtal 2 mm pilotne luknje (kot sem videl na nekem youtube videu). Na mestih sem uporabil nekaj WD40 za hlajenje ter med vrtanjem močneje pritisnil. Sprožilec sem večkrat spustil in skušal uporabljati čim počasnejše obrate - nastali so vijačnati ostružki, med vrtanjem pa se je tudi malo pokadilo. 2 mm sveder je po končanem delu zgledal čisto vredu, težave pa so nastopile, ko sem uporabil 5 mm sveder.

Uporabil sem ročni vrtalni stroj Metabo na katerem sem nastavil brzino na 1. stopnjo (počasnejša, cca 300 do 400 obratov) ter vstavil 5 mm kobaltov sveder iz omenjenega seta. Zgodilo se je, da je vrtalnik luknje prevrtal v manj, kot treh sekundah. Tako sem uspel zvrtati 10 lukenj, pri enajsti pa se je zalomilo, ker je sveder enostavno prenehal vrtati. Zvrtal je le do polovice in nato začel material čvekati. Ko sem preveril zakaj se to dogaja, sem ugotovil, da je bil sveder na robovih poškodovan (glej 2. pripeto sliko). Z nekega razloga so se mu ušesa oz. robovi na obeh straneh izrabili. Bil sem rahlo presenečen, zato sem naslednji dan šel kupiti novega. Z njim sem uspel zvrtati le eno luknjo po gornjem postopku, drugo pa je že začel čvekati. Poskusil sem močneje pritisniti in na enkrat je sveder zagrabilo in ga razneslo (glej 3. sliko).

Kaj delam narobe? Predpostavil sem, da hlajenje ni problem, saj se luknja zvrta v zelo kratkem času, na obdelancu pa je še vedno bilo nekaj tekočine WD40 ob luknjah.

Hvala za nasvete in lep pozdrav.

svedri-1.jpg
Poškodovana kobaltova svedra
svedri-1.jpg (44.94 KiB) Videno 1271 krat

svedri-2.jpg
Poškodovani kobaltov sveder
svedri-2.jpg (10.39 KiB) Videno 1271 krat

svedri-3.jpg
Zlomljeni kobaltov sveder
svedri-3.jpg (13.59 KiB) Videno 1271 krat
Ležaj
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a borisk » 9.1.2019 18:54

premajhen korak med enim in drugim svedrom.

ko si zvrtal 2mm luknjo, si z 5mm rezal samo 1,5mm na rezalni rob. kar je premalo. kako si potem predstavljaš vrtanje 15mm luknje?

5mm luknjo lahko brez težav vrežeš v prvo, samo dobro moraš zakirnat (zatočkat). s svedrom ni nič narobe, oba se še data nabrusit, prvi bo malce krajši, kar je pri manjhnih bolj prednost kot slabost.
borisk
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Demz » 9.1.2019 19:11

Previsoki vrtljaji, sedaj je luknja zapaljena in ko se je lotiš z novim svedrom, ga v istem hipu tudi uničiš.

Tako da za nadaljevanje vrtanja bi šel z novo nabrisanim svedrom v nove luknje, tisto predvrtanje z 2mm je zame (za mojo prakso) sicer čisto v redu, le da je nepotrebno, jaz predvrtam šele od nekje 8 mm naprej, toda - z novim svedrom v nove luknje, tisto zažgano pa narediti na silo, pač kasneje. Material je tam zažgan in zakaljen, zato zeza. Vsak sveder bo tam klecnil :roll:
Delo krepeli človeka.
Demz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 9.1.2019 19:30

imel si predvrtano luknjo, ko si šel s 5 mm je bila zadeva zelo nestabilna, to mora iti "direkt" pojavile so se vibracije in krah, ja to je običajno, hlajenja pri rezanju ni pa nikoli dovolj, če je bilo nekaj WD ja na kosu, ni to nič,,,

kašen RF imaš: ni ali cr, magneten ali nemagneten..., sta pa oba pihdarija...
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a fikus_ » 9.1.2019 21:14

Vrtaj direkt s 5 mm svedrom, brez predvrtanja, vrtljaji verjetno OK, predvsem pa bolj hladi in maži. WD daleč premalo.
fikus_
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Ležaj » 9.1.2019 22:19

borisk napisal/-a:5mm luknjo lahko brez težav vrežeš v prvo, samo dobro moraš zakirnat (zatočkat)

Vprašanje: Če zatočkam s točkalom in uporabim stebrni namizni vrtalni stroj, se mi zgodi, da se sveder nikoli povsem ne ujame z luknjo, zato je med vrtanjem nekoliko ukrivljen. Bal sem se, da se bo zlomil in zaradi tega razloga uporabil raje ročni vrtalni stroj. Ali je vredu, če se sveder ne ujame povsem z zatočkanim mestom? Včasik pa sploh ne zatočkam, da je zadeva ravna.

Demz napisal/-a:Previsoki vrtljaji, sedaj je luknja zapaljena in ko se je lotiš z novim svedrom, ga v istem hipu tudi uničiš.

Lukjna je zavrtana le do polovice. Bi šlo, če bi poskusil vrtati z druge strani?

vili napisal/-a:imel si predvrtano luknjo, ko si šel s 5 mm je bila zadeva zelo nestabilna, to mora iti "direkt" pojavile so se vibracije in krah, ja to je običajno

Jaz sem si predstavljal, da bo predvrtana luknja služila kot neke vrste vodilo in bo zaradi tega sveder bolj stabilen. Tako je izjavil tisti tip na youtube video posnetku.

vili napisal/-a:kašen RF imaš: ni ali cr, magneten ali nemagneten..., sta pa oba pihdarija...

Glej jaz nisem strojnik, zato je malo trajalo da sem sploh razumel kaj si vprašal. Za material nisem čisto prepričan kaj je. Dobil sem ga, ko sem omenjene plošče dal odrezati na laserski razrez in napisal, da morajo biti iz kakega navadnega nerjavečega jekla. Predvidevam, da je kakšna nikljeva zlitina, zadeva pa ni magnetna.

fikus_ napisal/-a:Vrtaj direkt s 5 mm svedrom, brez predvrtanja, vrtljaji verjetno OK, predvsem pa bolj hladi in maži. WD daleč premalo.

Bom poskusil. K sreči sem kupil 2 svedra zato imam še enega celega. Mi lahko morda svetuješ kakšen hladilni sistem naj uporabim namesto WD40, da ne bom zasvinjal cele delavnice? Videl sem, da ponekod na mestu vrtanja curljajo vodo ali olje samo moj namizni vrtalni stroj nima nobene kadičke za lovljenje tekočin pod vrtalno mizo. Stric mi je sicer svetoval naj uporabim navadno rastlinsko jedilno olje kamor primešam nekaj elementarnega žvepla v prahu... baje se je to včasih uporabljalo pri struženju inox-a.

lp
Ležaj
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Deutz » 9.1.2019 23:27

Improviziraj neko posodo pod mizo vrtalnika, napolni plastično flašo z vodo in na zamašku z iglo naredi majhno lukno. 5-ko direkt in zalivaj obilno da se hladi če pa predvrtaš da ti bo bolj natančno pa je še bolj pomembno hlajenje in mali obrati kakor so ti že drugi povedali. Najmanjša hitrost na malih namiznih vrtalnikih (verjetno 500-600 obratov/min) je še vedno prevelika za inox !! Predelaj jermenico ki je lahko tudi lesena !!!
Deutz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Deutz » 10.1.2019 0:50

Ko začneš vrtat v zakirnano vdolbino dovoli obdelovancu da se rahlo premakne kamor ga sveder vleče nato pa pritisni močnejše.
Svedri niso uničeni.... enostavno jih nabrusiš !!!
Deutz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Deutz » 10.1.2019 7:54

Kako pa nabrusiti sveder ???

https://www.youtube.com/watch?v=NBXO9jiZlKg

....zelo preprosto!!... a ne? :P
Deutz
Strokovnjak
Strokovnjak

PrejšnjaNaslednja