STROJNISTVO.com • Poglej temo - Katero vakuumsko črpalko?

Katero vakuumsko črpalko?

Kar ne spada nikamor v zgornje kategorije...

Moderator: -M-

Re: Katero vakuumsko črpalko?

OdgovorNapisal/-a vili » 2.1.2019 13:36

pa dobro, če so pa jo, je bilo pač -5 bar, a si bil poleg, dobro lahko so šli z njo še malo pod vodo... :D :D :D, sam nimamo v slo tako gobokih voda :o :o

ja glede volumna res ni panike glede energije, bo samo skupaj potegnilo, nebo nič senzacionalnega :-? :-? :-? , bodo pa prej slišali malo škripanja, potem pa malo pufff in to je to...

če se mi bo dalo se bom malo poigral z modelirnkom ali asisss, pa da vidim kakšne pizdarije se dogajajo, vem, da nebo nič kaj pametnega...
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Deutz » 2.1.2019 14:39

vili napisal/-a:če se mi bo dalo se bom malo poigral z modelirnkom ali asisss, pa da vidim kakšne pizdarije se dogajajo, vem, da nebo nič kaj pametnega...

Bi me zanimalo !
Namreč, če bi obdelava bila idealna potem bi stene krogle bile lahko zelo.. zelo tanke. Torej, debelina stene bi bilo potrebno da je tolikšna da v idealnem primeru pokrije se neravnine oziroma odstopanja od projaktne forme.
Pri nadtlaku pride do raztezanja materijala in je omejitev le natezna trdnost... tudi če oblika ni idealna....
Pri podtlaku pa je porušitev odvisna od tlačne trdnosti in upogibne trdnosti in to odvisno od odstopanja od idealne geometrije... ... ali pa verjetno še kaj tretjega....
Pri NASSA-i so to menda dobro preučili glede na optimalno težo uporabljenega maaterijala...
Deutz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Polimeris » 2.1.2019 16:00

Sam sem planiral dati narediti obliko korita s pokrovom. Rad bi, da letvice ležijo vzdolžno malo dvignjene od tal tako, da mi neke okrogle in ovalne oblike nekako ne potegnejo. Pa še v pokrov bi dal ene par zastekljenih lukenj, če bi bila varianta. Saj ne, da jih potrebujem, ampak bi pa z veseljem firbcal, kaj se notri dogaja, če bi že lahko. Tole z okenčki sicer šlosarju nisem še omenjal ampak saj menda ne more biti neka težava to izdelati. Toliko debelejši material pa je po moje to to.
Polimeris
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Slavcr » 2.1.2019 16:56

Dobro bi bilo, če bi ti nek strojnik (tudi gradbenik bi znal) ocenil potrebno debelino sten in morebitne ojačitve, da ne bo vseskupaj pretežko ali še slabše - 'prešvoh'.
Nisi takoj omenil, da boš les tudi sušil, ne le vakuumiral: Poskrbi za nekakšno gretje, so ti že omenili; malo za hec malo zares - če ne ti bo poleno zmrznilo, led pa prav počasi sublimira ... :wink:
Vakuumskih črpalk je 'muuurje' različnih izvedb za vsemogoče namene. Niso samo cenene in drage. Če bom znal, bom pripel naslovnico zelo dobrega učbenika še iz časov IEVT.
Sicer pa ja, za 2x večji volumen bo pač črpalka porabila 2x več časa, dosežen končni podtlak bo pa enak, odvisen od njene konstrukcije (namena) - če si to spraševal.

Očitno ne znam, "Naloži priponko" je ne naloži :oops: Gre za skripto:
Zbornik predavanj - Osnove vakuumske tehnike, Ljubljana 1984,
Društvo za vakuumsko tehniko,
Inštitut za elektroniko in vakuumsko tehniko, Teslova 330, Ljubljana
ter drugi
tiskala Partizanska knjiga

Še tole, za občutek: Stranico 800 x 300 mm bo pri skoraj popolnem vakuumu (v praksi boš s to mašinerijo itak prišel največ na kakih 90%) stiskala sila ~2400 "kilogramov", torej kot da bi gor postavil dve in pol paleti cementa.
Slavcr
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 2.1.2019 18:34

dobro, če gor postaviš paleto ali dve cementa, bo to zdržalo, pizdarija je, ker je ta "cement" v "tekočem stanju", tu je problem, dobro saj veš..., pa še na vse druge plate tlači, pač sorazmerno s površino, vsaj mislim, da gre tako nekako, vse skupaj se sfiži..., bom zdaj probal nekaj zmodelirat - scumprat, sem doma..., prav..., me zanima iz lastnega firbca...
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Polimeris » 2.1.2019 18:51

Ja, to kolikšne so sile mi je jasno. Možakar kateremu imam namen dati komoro v izdelavo ima resno ključavničarsko podjetje in sploh ne dvomim, da bo izdelal tako, kot mora biti z vsemi varnostnimi tolerancami. Zna biti edino, da bo reč malo težka.

Tole z ledom pa tudi pomislil nisem. Saj ne, da bi zdaj letvice iz frišnega lesa notri dajal, ampak toliko posušen, da pa pod vakuumom ne bi spustil nobene kapljice pa tudi najbrž ni. Kako pa bi najbolj elegantno rešil tole z ogrevanjem??
Polimeris
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Deutz » 2.1.2019 18:52

Polimeris napisal/-a:Sam sem planiral dati narediti obliko korita s pokrovom. Rad bi, da letvice ležijo vzdolžno malo dvignjene od tal tako, da mi neke okrogle in ovalne oblike nekako ne potegnejo. Pa še v pokrov bi dal ene par zastekljenih lukenj, če bi bila varianta. Saj ne, da jih potrebujem, ampak bi pa z veseljem firbcal, kaj se notri dogaja, če bi že lahko. Tole z okenčki sicer šlosarju nisem še omenjal ampak saj menda ne more biti neka težava to izdelati. Toliko debelejši material pa je po moje to to.

V cilindrično ležečo komoro postaviš rešetko kot raven "podn" letvice pa med seboj (po višini) spet razmakneš z prečnimi letvicami.
Okenčka narediš zelo enostavno... kjer koli želiš zvrtaš (izrežeš) luknjo premera 5-6 cm im na njo s silikonom nalimaš kos pleksija (10mm)... še močnejši bo polikarbonat ampak ni potrebno. Če bi luknje bile večje bi bilo treba z notranje strani zavarit malo širši "okvir" kot ojačitev. Če je luknja 10xdebelina materijala, tako od oka, mislim da ni treba ojačitve... če se pa motim pa nas boš obvestil.. :D :D :) :P :evil:
Če boš svojo "škatlo" izdelal iz 8mm pločevine bo tehtala kakšnih 55 kg. Stene se lahko tudi malo "bombira" pa boš še vedno imel nek kvader... bo ba manj "delalo" pri vakumiranju... če je močnejše "bombirano" bi (spet od oka) 3mm po moje zadostovalo..
Deutz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Deutz » 2.1.2019 18:57

Polimeris napisal/-a: Kako pa bi najbolj elegantno rešil tole z ogrevanjem??

Tisto rešetko za "podn" izdelaš iz cevi (kot špiralo ali pa grill) ki jih izpelješ skozi ohišje na zunanjo stran in skozi njih spuščaš toplo vodo (iz centralne kurjave ali podobno, ali pa enostavno segreješ vodo na štedilniku in v prostem padu pustiš skozi cevi....
Saj zmrznlo ne bo če to delaš na neki "sobni" temperaturi, če si pa zunaj zdaj ko bo minusa :D pa lakho tudi dehidrirani sladoled delaš.. :lol: :lol: ...grill-al pa ne boš.. :(
Zadnjič spremenil Deutz, dne 2.1.2019 19:02, skupaj popravljeno 1 krat.
Deutz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 2.1.2019 19:00

vakuum01.JPG
vakuum01.JPG (131.8 KiB) Videno 593 krat

tako približno izgledajo napetosti in povesi pri približno tvoji posdi, brez reber..., pri tlaku - (minus) .8 bar, ja saj več ga neboš dosegel..., če je pa to v redu glede "stabilnosti - togosti" sten pa pojma nimam, vsaka najmanša napaka podre ravnotežje in zadeva pade..., glej, če tvoj šlosar vse ve ni panike..., gasss...

okroglo "ne potegne"???, vsi, ki so se ali pa smo se vsaj malo ukvarjali s tlaki v posodah, bilo je vse lepo "OKROGLO", ne moreš falit..., ampak jebiga..., če ne potegne, pač ne...
Zadnjič spremenil vili, dne 2.1.2019 19:08, skupaj popravljeno 1 krat.
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Deutz » 2.1.2019 19:04

vili napisal/-a:
tako približno izgledajo napetosti in povesi pri približno tvoji posdi, brez reber..., pri tlaku - (minus) .8 bar, ja saj več ga neboš dosegel..., če je pa to v redu glede "stabilnosti - togosti" sten pa pojma nimam, vsaka najmanša napaka podre ravnotežje in zadeva pade..., glej, če tvoj šlosar vse ve ni panike..., gasss...

Bravo vili... to sem čakal...!!! :lol:

Torej okenca ne delaj glih v sredini !!
Deutz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 2.1.2019 19:11

dobro napetosti so tam tam, povesi tudi, samo kot veš, nehomogenost, šlamparija, geometrija malo zjebana, ni vse v oseh, pravokotno???..., stabilnost, togost pade, saj gre tako nekako..., bla bla bla, in to vrže sod, lep video na yt...

dobro bodo pač "feršterkali", kar..., saj šlosar to ve...

da bo okna delal na flehu, mu bo vse popokalo..., pa nič več dihtalo, jebeš vakuum,...
Zadnjič spremenil vili, dne 2.1.2019 19:17, skupaj popravljeno 1 krat.
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Deutz » 2.1.2019 19:16

Hm.. zanima me kaj bo povedal "šlosar"...!? Al mi mogoče kompliciramo malo preveč?? :roll:
Deutz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 2.1.2019 19:18

ja deutz, najbolje bo, da pove on, to je to...

glej, podmornice negativni tlak :evil: :evil: :evil: , zna sprojektirati in izdelati samo par tehnologij na svetu, med njimi pa je bila tudi juga, dobro so imeli rusi tudi prste vmes, tlačne posode pozitivni tlak, pa izdela res skoraj vsak "grajzl", tudi mi smo jih... :D :D :D
Zadnjič spremenil vili, dne 2.1.2019 19:36, skupaj popravljeno 1 krat.
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Deutz » 2.1.2019 19:35

vili napisal/-a:ja deutz, najbolje bo, da pove on, to je to...

glej, podmornice negativni tlak :evil: :evil: :evil: , zna izdelati samo par tehnologij na svetu, med njimi pa je bila tudi juga, dobro so imeli rusi tudi prste vmes, tlačne posode pozitivni tlak, pa izdela res skoraj vsak "grajzl", tudi mi smo jih... :D :D :D

Enkrat smo nekaj "eksperimentirali" moj dobri sosed in jaz pa smo spravili en pivski sod na cca -3 bare !! Pokazalo se namreč da več nima tisto prostornino ki bi jo naj imel, zunaj pa ni bilo videti ničesar !?
Kaj se je zgodilo... na zunanji strani tega soda je bil privarjen zunanji plašč skozi katerega naj bi cirkulirala ogrevalna voda !!! ... ja in vse je bilo ok dokler ni moj dragi sosed zaprl ta zunanji tokokrog ter spravil tlak centralne kurjave na +2 bara... :P :P :cry: :cry: :cry:
Takrat pa ga je podrlo znotraj!
Deutz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 2.1.2019 19:39

deutz, za danes je bilo "tumač", naj fantje delajo, infov imajo dovolj... :D :D :D, če hočejo...
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

PrejšnjaNaslednja

Vrni se na Ostalo - tehnična pomoč

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 21 gostov