STROJNISTVO.com • Poglej temo - Tolerance za krčne spoje

Tolerance za krčne spoje

Kar ne spada nikamor v zgornje kategorije...

Moderator: -M-

Re: Tolerance za krčne spoje

OdgovorNapisal/-a CADfreak » 29.12.2019 16:59

Pozdrav

Rafaellsi, hvala, da si bolj podrobno pogledal, jaz sem samo s "perifernim" vidom čež šel :D :oops: ...

Dobro, da je ćiro1950 opozoril na to in verjetno bi bilo dobro realizirati predlog od grega09, da se postavi mesto, kjer bi se na napake opozarjalo in vnašalo popravke...

Lp

jože
CADfreak
Strokovnjak
Strokovnjak

Kraj: Maribor

OdgovorNapisal/-a vili » 29.12.2019 17:31

torej je v 81 letniku v redu..., se mi res ne ljubi gledat..., ja, je, +1/m2 v drugem delu enačbe...???, je je, 81 je korekten...
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a čiro1950 » 29.12.2019 18:19

So se mi stvari dogajale in malo pozno:
V priročniku iz leta 1981 in prej je vse v redu, v vseh kasnejših pa je narobe:
1.Kot ste že ugotovili mora biti pred kvocientom 1/m2 plus znak;
2.m1 ter m2 nista !! Poissonovi števili, ampak sta Poisonova koeficienta, kar je bistvena razlika. Poglejte v poglavje TRDNOST v priročniku.
čiro1950
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 29.12.2019 18:52

no z zadnjim res resnim natisnim spojem (dobro vsak je resen, sem malo opisal) sem imel opravka tam okoli 85+ - leta potem pa ne več in nisem nič zahebal...
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a čiro1950 » 29.12.2019 19:12

CADfreak:
Enačbi (18) in (19): ν = Razmerje prečne in vzdolžne specifične deformacije
sta v redu.
Pri vajah smo če le mogoče uporabljali Krautov priročnik, ki je najhitreje pri roki, vendar kot sem omenil, ga izdajatelji niso hoteli popraviti, so ga pa s svinčnikom popravili nekaj generacij strojnikov. Ima še več napak (bom malo pogledal po moji zbirki).
Ko sem kot začetnik računal mero čez zobe za pogon očetovega šepinga, ker je bilo treba na velikem zobniku zaradi obrabe uporabiti negativni profilni pomik, prav tako nisem mogel uporabiti Hlebanjevega učbenika Čelni zobniki, zaradi nedoslednosti označb ubirnih kotov. Profesor mi je rekel, naj napišem novo izdajo učbenika....
Mojster Jenko in prof. Puhar sta potem v delavnici na FS moj izračun potrdila in stroj še danes teče (sicer počiva v garaži, ga bom podaril Tehničnem muzeju).
Za zadnjo najobširnejšo vajo študent ni dobil pozitivne ocene, če ni prav izračunal geometrijo ozobja s profilnim pomikom in poševnim ozobjem in še s standardno medosno razdaljo.
Zadnjič spremenil čiro1950, dne 29.12.2019 19:35, skupaj popravljeno 1 krat.
čiro1950
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 29.12.2019 19:32

ciro: si bil pri pepotu (Jožetu) puharju, jaz tudi, ti ta stari tam - ovec je pa znal, "skoraj" vse+ o "verzanungi", res legenda, imam eno zgodbo z njim..., ni bila šala...
Zadnjič spremenil vili, dne 29.12.2019 19:51, skupaj popravljeno 1 krat.
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a čiro1950 » 29.12.2019 19:50

Pepo je delal doktorat pri prof. Hlebanji, prišel je iz delavnic Tama (TAM Maribor), ki ga več ni. Vsak izračun je preveril in shranil na listu kartoteke naročnika, skratka vrhunski( sigurno največji v Sloveniji) strokovnjak za zobnike in tehnologijo obdelave. Njegov sin je bil pa pri viličarjih v Litostroju, tudi za zobnike in CNC obdelavo, mora biti pred penzijo.
čiro1950
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 29.12.2019 20:04

no pa pejva neprej z zgodbo,

smo v tem Litostroju frezali sferične zobnike za DEMAG sklopke valjalnih stavkov, zahtevali so protokol ozobja, s "pruftiša" , ta je vrgel neke anomalije, kontrola demag-a, aless ausschus, !!!, kaj zdaj, pa sem rekel grem po pepota, sem ga pripeljal v firmo, bil je že v penziji in je potem tema kontrolorjema dopovedal, da pri sferičnem frezanju pride do "anomalij", glej zdaj ne vem v kateri fazi phauter - sferičnega frezanja in da to ni nič kritičnega, no in po njegovi "expetizi" je DEMAG, tudi centrala kose sprejela, so bili pa kosi po par ton..., lahko si zaženeš samo 7.65 v glavo..., pa še huhovnik (nič proti njemu) je bil predsednik..., haha...

smo pa malo zajadrali od "natisnih spojev", pa mislim, da nič hudeha je prednovoletni čas...

odprimo eno foro o ozobju, pa se pejmo, bi šlo...

omenil si prof. Hlebanja, ja brat je bil pa v Braziliji, tudi zgodba..., čisto strojniška...
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

Prejšnja

Vrni se na Ostalo - tehnična pomoč

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 13 gostov