STROJNISTVO.com • Poglej temo - Delovanje turbine v BMW 525d

Delovanje turbine v BMW 525d

Kar ne spada nikamor v zgornje kategorije...

Moderator: -M-

OdgovorNapisal/-a tajna » 7.12.2006 8:50

@kopron alias g. Jože.

Hvala, za odgovor.
Mojster na Beji mi je rekel in tudi pokazal na merilnem grafu, da mi je turbina pri cca 130000 vrtljaji polnila z 2.1 bara, kar potrjuje to, da regulacija ne deluje več pravilno in turbino prisili v napačno delovanje. Pri vrtljajih pod 100000 in nad 130000 je bil tlak med 0.8 in 1.5, sedaj pa je približno konstanten skozi vse območje delovanja in tudi motor lepše vleče in bolj mirno deluje v celem območju vrtljajev.
Obnovo pa sem zahteval sam, ker se mi je zdelo, da postaja glasna in izkazalo se je, da so ležaji zelo
izrabljeni, in da ima os že nekaj lufta, hala bogu pa lopatice še niso grabile mesa in se je zadevo dalo obnoviti.
Kaj pa regulira kot odprtja lopatic? Pritisk olja ali kaj drugega?
tajna
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a kopron » 7.12.2006 23:42

Statorske lopatice regulira računalnik preko ventila in odpira vakum na membrano ki je zaprta v posebnem ohišju( valju) in pritrjena na vzvod lopatic. To pomeni če je na eni strani membrane vacum, je z druge strani pritisk zraka okolice kar je dovolj da premika lopatice.Ali drugače če je površina membrane cca 12 cm2 je pri vakumu o,2bara sila približno 100N.Vakum pa proizvaja vakumska črpalka, katero ima vsak dizelski motor za delovanje servo ojačevalnika zavornega sistema. Mislim pa da polnilni tlak ne sme biti več kot 1,2 bara.Pri dizlih je problem prisotnosti saj v izpuhu, le te pa kvarno vplivajo na delovanje vzvodov za premikanje statorskih lopatic.Problem je tudi če se ležajne puše na turbini preveč obrabijo in začne os opletati in rotorske lopatice drgnejo po ohišju in se rotor razbalansira in je potem tudi obnova turbine problematična.
LP Jože
kopron
Strokovnjak
Strokovnjak

Prejšnja

Vrni se na Ostalo - tehnična pomoč

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 15 gostov