STROJNISTVO.com • Poglej temo - Kateri varilni aparat kupiti

Kateri varilni aparat kupiti

Kar ne spada nikamor v zgornje kategorije...

Moderator: -M-

Re: Kateri varilni aparat kupiti

OdgovorNapisal/-a Mazyk » 1.1.2019 15:43

zdravo.

sem objavil že v eni stari temi pa mislim da je ta boljša zato objavljam še tu.
torej:

pozdravljeni in srečno novo leto. se opravičujem če obujam staro temo ampak me žre in ne bi odpiral nove.

torej doma imam "od nekdaj" varex 140 ki pa ne zadostuje več potrebam. imel sem za rihtati traktorske prikolice, zvariti en priključek in sem pri sosedu (ki ima kovinsko proizvodnjo) varil z MAG postopkom z starim aparatom varstroj 400 z ločenim podajanjem žice in vodno hlajeno pištolo.
seveda je stvar svetlobna leta stran od oplaščene elektrode katero sem uporabljal do sedaj zato moram v nabavo "CO2 aparata".
aparat na katerem sem varil:
http://shrani.si/f/13/7w/1260utfa/1.jpg

torej kaj kupiti?
budžet recimo do 1000e. rabljeno staro trafo ali novo invertersko?
varile se bodo pločevine do 15mm, za kakšen priključek itd. in pa seveda tanjše pločevine in cevi do 8mm. uporabljan ne bo veliko, ko pa bo pa bo intenzivno. rad bi imel stvar ki jo vzamem v roke in dela celi dan, brez da šraufam eno uro za malo dela.

koliko stane takšen aparat na katerega sem varil rabljen in ali se kaj takega sploh dobi?
se splača kupiti kaj v tej smeri: http://www.bolha.com/stroji-orodja/elek ... 13505.html
ali kakšnega novega inverterja za okoli 1000?
prosim za nasvet.

lp, Matjaž

prosim za pomoč.
Mazyk
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a bootsy » 2.1.2019 9:43

Zdravo;

Sem bil pred istim vprašanjem kot ti. Kaj kupiti....

Jst imam sedaj LORCH M304 kupljen pri Varesiju. Sem super zadovoljen.

Pred tem sem kupil novega Varstoja in sem bil krepko razočaran. Če hočeš se it vsaj nekaj napol resnega pa da bo delalo tako kot je treba bo 1000 e premalo. Dolgo časa sem razmišljal o rabljeni zadevi vendar kar sem hodil gledat vedno nekaj ni bilo Ok.
bootsy
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a SAJKO » 2.1.2019 21:41

Ti stari aparati so "forever and ever", crkne kvečjemu kak relejček, ki vklaplja plin al pa pomik žice, kar pa ni taka kunšt zamenjat, če maš mal pojma-pa tud drago ni. Sam po moje ne rabiš vodno hlajene pištole, ker je dost težja pa štorasta kot plinsko hlajena. Vodno rabiš, če misliš res cele dneve 15mm pa več debele plate varit. So pa to težki aparati-za v delavnico je OK, če ga misliš pa okol hiše vlačt, pa raje kakšen inverter kupi. Resni aparati so od 300A pa naprej-pa glej intermitenco-tale ima 310A pri 100%-pomen da lahko nepretrgano variš s 310A, pa se ne bo pokadilo iz njega-to je pa več kot dost za vse. kar boš varil. Sedanji inverterji so pa lažji, ampak dražji-pa če crkne, je ponavad drago.
Jaz imam WTL 315A, če kje na dvorišču al pa na terenu kaj varim(okol 900 Eur), poleti sem en bunker varil za pesek, pa sem čez vikend požgal dva 15kg koluta žice, pa mu ni blo nič. Sam kabel za maso sem dal takoj mal močnejši, ker se je original grozno grel. V delavnici imam pa enga podobnega Varstroja, sam 600 A-plinsko hlajena pištola za 1.0mm žico, pa še enga inverterja 500A(kitajca)vodno hlajen za 1.6mm žico, da ne rabim menjavat žice, če imam kaj debelega.
je pa pri teh novejših aparatih tako-kar je tam 200-250 A, dejansko nima nobene intermitence-pač šparajo, da je pocen, močnejši aparati so pa dragi.
SAJKO
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 2.1.2019 22:18

dobro gospodje varici, s koliko amperi pa varite ene resne vare, en pleh gre tja s 150 ... 180 A, dobro lahko do 200 pa malo čez, kar je pa več pa začne "GORETI" varilec, ne ga heb..., ja gre do kake ure..., ne spet pretiravat..., pol gre pa avtomat...

primer: tlačna posoda, V var, rendgenska kontrola, cca 150...180A, 25V, pleh 5...6mm, na avtomatu..., ročno iti čez to, pojma nimam kakšni so varki...
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a SAJKO » 3.1.2019 19:41

Po mojih izkušnjah noben aparat dobro ne dela, če ga navijaš do konca-sploh pa ne dolgo, zato mora bit tolk močnejši. Sem pa varil z novim Iskrinim 250 A, 15mm debelo, pa se ni dalo normalnega vara nardit, aparat pa navit do kraja-kaj pa pol nardit?? Če so plinsko hlajene pištole ponavad do 250 A, ne vem, zakaj bi kdo rabil pol vodno hlajeno, če vsi sam s 180A švasajo. Z1.6 mm žico pa s 180 A res nimaš kaj dost počet-vsi pa tud ne švasajo cistern iz 5mm pleha.
Tud stružnica nima 7.5 al pa 10 KW motorja zato, ker ga stalno rabi-90% časa ne pobiraš po 5mm na radij pa s 0,5mm pomika.
SAJKO
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 3.1.2019 20:19

glej pri varjenju gre tudi kakšen imaš vnos tolote!!!, da se lepo izračunati... variti s prevelikim vnosom toplote je vse krhko, ko ti dajo švase na šerpija pri -20... smo švajsali poden na plašč cca 6mm debeline, katastrofa z enim prehodom..., krhko..., morali smo z dvema prehodoma - dvovarkovno, samo toliko..., lahko pa gre tudi s 300, nevem zakaj ne... in polniš enovarkovno v var s 15 mm...???, kar se pa stružnic tiče sem pa gnal WMW - jko DS3 motor 30 kW tja na 70...80%, v dveh izmenah se je uparilo 200 l vode..., še malo o tem... za hec...
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a fikus_ » 3.1.2019 20:28

15 mm debelo pločevino se da varit tudi z 0,8 ali 1,0 mm žico! Delaš več varkov! Z enim varkom pločevino samo pregreješ, uničiš strukturo pločevine!
Priporočena velikost varka za prevarit npr. 10 mm pločevino je okrog 3 do 4 (5) mm. Torej 4 varki ali celo 5 varkov za izbrušen koren vara in povarjen na drugi strani pločevinevine.
fikus_
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a SAJKO » 3.1.2019 21:18

Če prav razumem, je žica 1.6mm čist brezveze, ker se itak da vse z 0.8mm žico varit, pa aparat nad 200A ravno tko.
Da je pa stružnica delala na 80 %, pa verjamem-ampak ne vsak dan pa tud ne celih 16 ur nepretrgano-dalo bi se pa tud po 2mm pobirat, pa 4x-pa bi glih tko naredu-sam precej dalj bi trajalo. Ponavad pa po parih šropanjih treba tud kakšno toleranco nardit, ko pa dela na 10%-pa včas traja dalj k šropanje.
Ampak jaz sem itak svoje mnenje povedal-nisem rekel, da je to edina zveličavna resnica, Matjaž bo pa pretehtal, pa po svoje ukrepal.
SAJKO
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 3.1.2019 21:34

ja po tistem šropanju, ja tudi dva dni, je šla toleranca po tem, še enkrat na mašino, ni bilo stabilno takoj, preveč raztrosa :evil: :evil: ... (aksšeklni za 14 tonske akse prikolic...), glej glede švasanja sem napisal..., ja drat smo imeli 1.2..., na avtomatih...

ja fikus to je to, pomemben je vnos toplote, sprememba strukture in pa pri prevelikem "polnjenju" nastajanje dendritov v samem varu, kar pomeni krhkost, skratka jebo, to se je nam dogajalo, ko so nam potem lomili vzorce, mislim, da veste o čem pišem..., je pa večvarkovno varjenje fino, ker varek prejšnjega nekako prekristalizira v bolj fino strukturo, tako nekako me je učil zorc...

smo varili in še varijo za nemce in švede bagerske "kible" po nekaj tonske, koliko kubične???, čez 200 A, ročno je bilo redko, pa to niso bile šale, še danes niso...
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a fikus_ » 4.1.2019 12:16

Zato se pri "profi" varjenju tudi meri temperatura med varki. Za navadna konstrukcijska jekla maksimalno do 450°, boljša (Hadox, Weldox, Domex, . . ) pa nekje do 300°C. Odvisno je tudi od debeline pločevin.
Večje debeline pločevin se pa morajo celo predgrevat, da ni prevelikega odvoda toplote z mesta varjenja-->velike napetosti v materialu. Npr. St 52-3 pri debelini 50-100 mm na približno 150°C.
fikus_
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Mazyk » 4.1.2019 13:19

zdravo.

škoda ker ste malce zaplavali s to debato.
sem tudi sam razmišljal v smeri, da bom kupil stari migmag 350-400A. seveda tako močnega ne rabim, na 100% ma pa približno 220A to pa potrebujem!
hvala SAJKO, da si me pomiril s tem kar lahko crkne. novega itak ne mislim kupit, bo pa stari dovolj dober za mene tu pa tam...
Ma kdo kaki stari varstroj ali iskro 400A za prodat? :lol: :lol:
Mazyk
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a vili » 4.1.2019 15:13

smo zaplavali, oprosti, če nas je tok malo zanesel :o :D

ja 400 stotke imajo tam okoli 200 100% intermitenco, ko greš s tokom gor, začne ta intermitenca padati in moraš čakati, jebiga toplota se veča s kvadratom toka..., tako nekako...
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Demz » 4.1.2019 16:46

Če bi mel iskro 400, ti ga šenkam :evil:

- ne, ne bom ga še ... za heftanje je še nekako dober ... :roll:
Delo krepeli človeka.
Demz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a hscnc » 4.1.2019 23:13

A tu boste pa kar tankovske piksne švasal?
hscnc
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a kenny » 5.1.2019 23:01

V-utor vare debelih pločevin se vari v kratkostičnem načinu, recimo pri 1mm žici od 17 do 20V (čez uč od 90 do 160 A). Pri vodoravnem položaju in nezahtevnemu jeklu se lahko poslužujemo tudi pršečega načina. V drugih pozicijah boste pa z več kot 19v mrzli, pa tudi talina ne bo ostala tam kjer bi morala.

Večje amperaže pridejo prav pri serijski proizvodnji, saj se da prihraniti veliko časa, recimo pri varjenju resnejših konstrukcij, kjer so stene profilov 10-20mm. 1.2mm žica 30V, kar znese cca 300A v pršečem obloku- varjenje je produktivno, obrizgov ni potrebno čistiti ker jih skoraj ni, vari so kvalitetni, globina uvara dobra.

Problem je ker so aparati pod 250A slabo narejeni in oblok ni tak kot bi moral biti, pomiki žice so bogi, posledično tudi vari... ...inverteji, tudi kitajski za 400€ dobro vari v primerjavi z aparatom za 400€ iz merkurja. Sam imam doma WTL 315 inverterja in vari neverjetno dobro, stabilnost obloka odlična, pomik žice odlično narejen, cena pa tudi odlična :D je lani veliko prešvasal in je za doma 1A.
kenny
Strokovnjak
Strokovnjak

PrejšnjaNaslednja

Vrni se na Ostalo - tehnična pomoč

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gostov