STROJNISTVO.com • Poglej temo - Varilni aparat.

Varilni aparat.

Kar ne spada nikamor v zgornje kategorije...

Moderator: -M-

OdgovorNapisal/-a bonny » 15.4.2012 11:23

NR?!?
Ne vem kaj je to.

Je potem pulz pri DC TIG nekaj kar je bolj za okras?!?
bonny
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a jan.23 » 15.4.2012 12:10

NR = RF = INOX = nerjavno jeklo = . . .
Lep pozdrav, Janez
jan.23
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Demz » 15.4.2012 12:31

NR = Nerjaveče, nemci imajo RF = rostfrei, angleži stainless steel, trgovci INOX, Jeseniška železarna ACRONI, Ravenska Procron, ... :) , vsak ima kaj svojega.

Meni se zdi NR v redu za v Slovenijo, ni pa standardizirano.
Delo krepeli človeka.
Demz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a PartyBoy » 15.4.2012 12:53

Pri tako tankih materjalih boš še največ naredil, če si narediš bakrene priprave/podloge, ki ti odvajajo toploto, tako da ne prežgeš pločevine. Poglej si video- http://welding-tv.com/tig-welding-tip-for-welding-stainless-steel/

Prav tako mora biti zvarno mesto brez vsakih špranj in dobro očiščeno. Priprava na tako varjenje je precej daljša od samega varjenja.

Pulz ti ne bo kaj dosti pomagal, tukaj je bolj pomembno znanje varilca. Majhna frekvenca pulziranja zmanjša vnos toplote. Če imaš denar kupi takega s pulznim načinom, vendar ni varjenje nič lažje kot brez.

Sam nisem noben pro varilec, imam tig brez pulziranja, pa realno gledano je 0.8mm res minimum pri inoxu, pa še to so sami problemi. 1mm pa gor pa gre, 0.5mm je pa za normalnega smrtnika prehudo, razen če imaš pripravo narejeno nalašč za tisti varjenec.

Pa še nasvet, če se boš učil, vzemi prvo 1cm železno pločevino in vadi dodajanje in ko bo var enakomiren in lep se pomakni na tanjše... ker direkt na 1mm bo šlo bolj težko.

OdgovorNapisal/-a bonny » 15.4.2012 17:20

PartyBoy napisal/-a:
Pulz ti ne bo kaj dosti pomagal, tukaj je bolj pomembno znanje varilca. Majhna frekvenca pulziranja zmanjša vnos toplote. Če imaš denar kupi takega s pulznim načinom, vendar ni varjenje nič lažje kot brez.

Pa še nasvet, če se boš učil, vzemi prvo 1cm železno pločevino in vadi dodajanje in ko bo var enakomiren in lep se pomakni na tanjše... ker direkt na 1mm bo šlo bolj težko.

Torej podvprašanje. Ali lahko z pulzom zvariš kaj več (tanjše) ali samo le to zgleda lepše (in lažje delaš) če imaš pulz, ker se ne pregreva. Varil bi na pripravah ker je drugače skoraj nemogoče imeti kose skupaj.

Ja kar se pa samega začetka tiče se bom pa najprej naučil hoditi in šele potem začel z tekom.

lp
bonny
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a PartyBoy » 15.4.2012 20:04

Pomoje bolj ne kot ja, vse je v znanju, vendar če si lahko privoščiš, potem defenitivno kupi aparat s pulznim načinom. Pomagati ti zna procesorsko krmiljenje aparata, da lahko vsak parameter točno nastaviš in ga imaš prikazanega na displayu. Pri takih debelinah se 2 ampera že kar poznata. Pri mojem mi prav to, da ne morem točno nastaviti amperaže dela težave.

OdgovorNapisal/-a planinc425 » 16.4.2012 5:38

Ročno TIG varjenje tanjših nerjavnih pločevin, kot je
blo že rečeno zahteva znanje, spretnost in stalnost.
Bolj, kot je pločevina tanka večje so zahteve po vsem navedenem.
Samo varjenje po TIG (Tungsten Inert Gas) zahteva
"apoteko", če hočemo kvaliteto.
Tanke pločevine ročno lahko vari le varilec, ki to zna.
Tega pa se nauči z delom...
Poleg tega pa so ptrebne priprave (orodja)...
Ne, tega ne more kar vsak, za vsakim voglom.
planinc425
planinc425
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a robit » 16.4.2012 13:53

PartyBoy napisal/-a:Pomoje bolj ne kot ja, vse je v znanju, vendar če si lahko privoščiš, potem defenitivno kupi aparat s pulznim načinom. Pomagati ti zna procesorsko krmiljenje aparata, da lahko vsak parameter točno nastaviš in ga imaš prikazanega na displayu. Pri takih debelinah se 2 ampera že kar poznata. Pri mojem mi prav to, da ne morem točno nastaviti amperaže dela težave.

Drži, kdor si to lahko privošči, se mu pulz splača. Sicer tudi brez lahko vari izkušen varilec!

Kateri aparat imaš?
robit
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a PartyBoy » 16.4.2012 16:57

imam telwina, ki sem ga kupil v vaši trgovini. je odličen stroj, malo je težav s natančnim nastavljanjam pri tankih materjalih, ampak se da-z malo potrpljenja. Za moje trenutne potrebe je čisto dovolj, edino pištolo bom zamenjal z wp20f(delam homemade hladilnik), ker so te zračno hlajene 17 in 26 sila nerodne za natančno delo.

Prejšnja

Vrni se na Ostalo - tehnična pomoč

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost