STROJNISTVO.com • Poglej temo - Varen zazrez propan plinske jeklenke

Varen zazrez propan plinske jeklenke

Kar ne spada nikamor v zgornje kategorije...

Moderator: -M-

Re: Varen zazrez propan plinske jeklenke

OdgovorNapisal/-a jan.23 » 27.7.2019 21:40

To je T-Bone steak ali po naše se bi reklo nekako tako... hrbet s kostjo in s pljučno.
Mlada govedina suho starana (pri mesarju) cca. 6 tednov.
Ja, to je pečeno... medium rare, na notranjo temp. 52°C. Žar na oglje pa je bil ogret na cca. 300°C.
Od začimb... ko je že pečeno iz razrezano, se samo malo (po okusu) začini z grobo soljo.
Izgleda res surovo, ampak tatarski biftek jemo pa "čisto" surov.
Lep pozdrav, Janez
jan.23
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Deutz » 27.7.2019 23:40

jan.23 napisal/-a: suho starana (pri mesarju) cca. 6 tednov.

Kaj to pomeni "suho starana"... ni soljena?? Kako se pa ne pokvari? je na hladnem ali... ??
Deutz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Jarc » 27.7.2019 23:54

Deutz napisal/-a:
jan.23 napisal/-a: suho starana (pri mesarju) cca. 6 tednov.

Kaj to pomeni "suho starana"... ni soljena?? Kako se pa ne pokvari? je na hladnem ali... ??

Dry age se dogaja v nekih posebnih vrečah, ki ne prepuščajo zraka notri ven pa lahko gre, čimbolj vakumirano, ter v hladilniku, mislm da nič ne solijo ipd. Nisem še probal, tko da ne vem kak je okus, bom naslednjič ko grem v US.
Jarc
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a Demz » 28.7.2019 6:05

Ni treba zato iti v ameriko, naši mesarji vse to naredijo kot treba.
Pri nas imamo odlično klavnico (Sevnica) in v njeni mesnici ga že dobiš, staranega. Imajo stalno zalogo in ljudje so to takoj pograbili.

Meso se samo zvakumira in postavi na 0°C - vsak dan ga obrneš. Nobenih soli ali česarkoli, samo meso.
Jaz sem včasih steake imel v hladilniku v olju, danes mi pa tako ni več treba. Steak od šimbasa, tri prste debel in staran - za bogove, ne samo za stare mamce :D .
Delo krepeli človeka.
Demz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 28.7.2019 7:17

košuta, stegno, v hladilniku "zorenje" 4 tedne, divjačina sveža je res jeba :( :( , potem pa gulaš, stegno se je samo topilo :D :D , je pa v hladiniku kar že malo dišalo... :-? :-? , poznavalci pravijo, da mora..., za rdeće meso ni problem..., pojma nimam..., me ni nič "predrlo"...
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Deutz » 28.7.2019 9:09

Demz napisal/-a:Pri nas imamo odlično klavnico (Sevnica) in v njeni mesnici ga že dobiš, staranega.

Kakšna pa je cena tega staranega v Sevnici ?
Deutz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 28.7.2019 9:43

deutz, demz:
kakšno "staranje" neki :evil: :evil:... od kod to, temu se lepo reče: "zorenje, lahko tudi plemenitenje", to meso postane meso "mladenke"... :D :D, ja ne rabim proteze...

se spomnim par desetletij nazaj, da so tu naši "džipsiji", jih imamo kar..., crkovino iz državnih štal za par tednov zakopali v zemljo dali "zoreti", potem pa so to pojedli, da bi koga pobralo ne vem, dobro takrat so bile te zgodbe malo tako-tako, malo za ušesa privlečene, ampak zdaj verjamem, da so resnične..., tudi djingiskan je imel govedino ali ovco, kozo dva tedna pod sedlom...
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a jan.23 » 28.7.2019 10:13

Pozna ura je bila, sem se napačno izrazil. Pravilno je zorjenje, ne staranje.
Poznamo pa mokro in suho.
Pri mokrem zorjenju meso vakuumsko zapakiramo in ga zorimo v hladilniku malo nad 0°C, zmrznit ne sme. Hladilnika pa tudi ne odpirati večkrat na dan. V mesu se dogaja »ne vem kaj«, sčasoma postane mehkejše, na okusu pa pridobi bore malo. To lahko počne vsak doma. Cena 1. klas 15+ EUR/kg.
Pri mokrem zorjenju pa večje kose govedine zorijo v namenskih zorilnicah, kjer je natančno regulirana temperatura (malo nad ničlo) in tudi vlaga. V mesu se nekaj dogaja, postane mehko in tudi okusi so izrazitejši. Meso, maščobo je potrebno obrezovati, masa se zmanjša tudi za več kot 25%. Mokro lahko zorimo tudi 4 mesece in več. Mi navadni smrtniki toliko zorjenega ne znamo ceniti in tudi predrago je. Tam nekje do 2 meseca je meni osebno najboljše. Cena 1. klas 30+ EUR/kg.
Kot je že Vili napisal, so najbolj primerne mladenke (telice tik preden bi jo bik naskočil). Malo kruto, ampak… Bolj kot je marmorinao (prepredeno z maščobo) meso, boljše je.
Mogoče še o poreklu… 100% zaupam samo lokalnemu mesarju. Če je dober za Bineta V. in za J. Bratoža, je tudi za mene. Razno razno lidlovo, šparovo zorjeno meso, urugvajsko poreklo… ne vem kako to zorijo kolikokrat zamrznejo pa odmrznejo, pa Bog vedi vse s čim ga posipajo…
Zdaj pa je treba nekaj za zraven župce pripravit, da probam danes zjutraj elektropolirano rešetko.
Lep pozdrav, Janez
jan.23
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a jan.23 » 28.7.2019 10:13

Podvojen prispevek.
Zadnjič spremenil jan.23, dne 28.7.2019 12:19, skupaj popravljeno 1 krat.
Lep pozdrav, Janez
jan.23
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 28.7.2019 10:20

jan
(telice tik preden bi jo bik naskočil). Malo kruto...

lepo te prosim no, kaj pa je tu kaj krutega..., od kod pa si ti..., dobro malo že, ker je prvič, samo to..., kaj pa pol...

smo pa že daleč od jeklenke..., hebiga nas zanese...
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Demz » 28.7.2019 11:33

Thor Heyerdahl, ko je šel s tistim splavom "Kon Tiki" preko Pacifika, je večerjal skupaj s še zadnjim živečim kanibalom na Tahitiju. Tip je menda v mladih letih še pojedel nekaj sovražnih bojevnikov ...

Pa je rekel možakar : "Kaj, kaj, zakaj se zmrdujete? Mar vi v Evropi nimate vojn pa tega?"
"Ja, imamo, seveda."
"No, in? Kaj potem storite s pobitimi?"
"Hja, ponavadi jih zakopljemo v zemljo."
"Tako je tudi prav! :D Po nekaj dneh v zemlji se meso prav lepo umladi ... :lol: "
Delo krepeli človeka.
Demz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Deutz » 28.7.2019 11:41

jan.23 napisal/-a: Cena 1. klas 30+ EUR/kg.

hm.. ni poceni!
Pri meni pa zori v kleti 1-3 kleti pa je samo 6€ :P :P :P
Deutz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a jan.23 » 28.7.2019 12:23

To je samo za posebne priložnosti,
Za primerjavo..., neka japonska govedina ima ceno približno x10, Dobavljiva je pa tudi pri nas.
Lep pozdrav, Janez
jan.23
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Deutz » 28.7.2019 13:03

hm... pa nek jadranski tun je tudi dobavljiv le na Japonskem, in hudičevo drag...

>>>....Naime, u siječnju ove godine pelagijska dvjestokilašica prodana je na tokijskoj ribarnici Tsukiji za nešto više od 600 tisuća američkih dolara, dok je najveću cijenu u povijesti postigla 2013. godine u Hong Kongu - vrtoglavih 1,8 milijuna američkih dolara....>>>>

Mogoče jo tudi pod sedlo dajo dokler pride na Japonsko.. :D :D

>>>...Prije razvijenog sustava rashlađivanja japanski prodavači su znali zakapati meso tune u zemlju na četiri dana kako bi izgubilo opor okus, po čemu je tuna dobila nadimak "shibi"...<<<<
Deutz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 28.7.2019 14:14

pejdmo nazaj na JEKLENKO in, da vidimo kaj je z avtorjrem mislim jarc - em, o mesu - mesih pejdmo na kako kulinariko.com, ja..., pa se dajmo tam..., sem pa glih zrihtal prave leskovačke pljeskavice..., mljas..., "sa prave ljute paprićice", kdor ve kaj je to..., sem bil v srbiji, pa so se kar malo pomehkužili, ni bilo nobene ostrine...
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

PrejšnjaNaslednja

Vrni se na Ostalo - tehnična pomoč

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 14 gostov