Napisal/-a jan.23 » 28.7.2019 10:13
Pozna ura je bila, sem se napačno izrazil. Pravilno je zorjenje, ne staranje.
Poznamo pa mokro in suho.
Pri mokrem zorjenju meso vakuumsko zapakiramo in ga zorimo v hladilniku malo nad 0°C, zmrznit ne sme. Hladilnika pa tudi ne odpirati večkrat na dan. V mesu se dogaja »ne vem kaj«, sčasoma postane mehkejše, na okusu pa pridobi bore malo. To lahko počne vsak doma. Cena 1. klas 15+ EUR/kg.
Pri mokrem zorjenju pa večje kose govedine zorijo v namenskih zorilnicah, kjer je natančno regulirana temperatura (malo nad ničlo) in tudi vlaga. V mesu se nekaj dogaja, postane mehko in tudi okusi so izrazitejši. Meso, maščobo je potrebno obrezovati, masa se zmanjša tudi za več kot 25%. Mokro lahko zorimo tudi 4 mesece in več. Mi navadni smrtniki toliko zorjenega ne znamo ceniti in tudi predrago je. Tam nekje do 2 meseca je meni osebno najboljše. Cena 1. klas 30+ EUR/kg.
Kot je že Vili napisal, so najbolj primerne mladenke (telice tik preden bi jo bik naskočil). Malo kruto, ampak… Bolj kot je marmorinao (prepredeno z maščobo) meso, boljše je.
Mogoče še o poreklu… 100% zaupam samo lokalnemu mesarju. Če je dober za Bineta V. in za J. Bratoža, je tudi za mene. Razno razno lidlovo, šparovo zorjeno meso, urugvajsko poreklo… ne vem kako to zorijo kolikokrat zamrznejo pa odmrznejo, pa Bog vedi vse s čim ga posipajo…
Zdaj pa je treba nekaj za zraven župce pripravit, da probam danes zjutraj elektropolirano rešetko.
Lep pozdrav, Janez