STROJNISTVO.com • Poglej temo - 3D tiskan zobnik-kakšen material

3D tiskan zobnik-kakšen material

Kar ne spada nikamor v zgornje kategorije...

Moderator: -M-

Re: 3D tiskan zobnik-kakšen material

OdgovorNapisal/-a Deutz » 5.2.2020 20:41

Ja... dojel sem da cikloidno ozobje ima mirnejši hod in da je obraba enakomernejša po celem boku ter da se zaradi tega uporabljajo pri urarstvu !! ...mora pa biti natančnejše izdelano od evolventnega. Zaradi tega je tudi verjetno pričakovana življenska doba cikloidnega ozobja večja.
Deutz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Duroplast » 5.2.2020 21:03

sanka napisal/-a:Živjo,

za mojo hobi stružnico HOBBYMAT bi nardil zobnik s katerim vklopim avtomatski pomik suporta, ker je tale že enkrat lepljen in nevem kako dolgo bo še držal skupaj...
Ker imam doma prusin 3d tiskalnik bi tale majhen element kr natisnil doma. Zdaj pa me zanima a mi lahko mogoče kdo pomaga kakšen material bi bil primeren za to ? PLA , ABS, mogoče karbon?
V mislih imam ABS filament, verjetno bo glede na sestavo najbolj optimalen in ekonomičen. Karbon bi bil verjetno tudi ok izbira vendar je 1kg karbona malce drag....
Seveda moram še zobniček najprej narisat in potem uvozit v program tiskalnika....

Je mogoče kak drug material ki sem ga izpustil iz misli??

LPS

Ojoj, pa kaj kompliciraš ?

to je vse 2d.

Raje plastiko na vročo žico odreži po šabloni za evolvento, bo bolje kot vsak 3D tisk. Če se le da, delaj s poliamidom.

Ne verjemi vsemu, kar piše na internetu. (France Prešern, 1845)
Duroplast
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a bhfmx » 5.2.2020 21:26

Če te zanima, ti lahko izdelam zobnik po vzorcu, material po želji.
Škoda fantazirat preveč...:)
bhfmx
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a Duroplast » 5.2.2020 21:27

vili napisal/-a:za ozobje velja:.., bo šlo:

delilni krog do = m x z
glavični premer dk = do + 2m
vznožni premet df = do - 2.4 x m

in iz tega greš potem naprej..., bo šlo...

imam pa mušter v creotu par sekund, gotovo...., ha, ha..., pade canrad ven...

Če je bil delan profilni pomik, to ne bo dobro...

Pravilno bo tako:

Premer razdelnega kroga:
d_1 = m_n * z_1
d_2 = m_n * z_2

kjer je:
d_i = premer razdelnega korga zobnika z indeksom i
m_n = normalni modul
z_i = število zob zobnika z indeksom i

Premer vznožnega kroga:
df_1 = d_1 - 2,5 * m_n + 2 * m_n * X_1
df_2 = d_2 - 2,5 * m_n + 2 * m_n * X_2

kjer je:
df_i = premer vznožnega kroga zobnika z indeksom i
m_n = normalni modul
X_i = profilni pomik na zobniku z indeksom i

Premer temenskega kroga:
da_1 = d_1 + 2 * m_n + 2 * m_n * X_1 + 2 * k * m_n
da_2 = d_2 + 2 * m_n + 2 * m_n * X_2 + 2 * k * m_n

Kjer je:
da_i = premer temenskega kroga zobnika z indeksom i
m_n = normalni modul

In upoštevamo še učinek krajšanja temena zoba:
k * m_n = a - ad - m_n*(X_1+X_2)

Kjer je:
ad = ( d1+d2 ) /2
ad = Medosna razdalja brez profilnih pomikov
a = medosna razdalja s profilnimi premiki
m_n = normalni modul

Splošne opombe:

-Za funkcionalen zobniški paf mora biti modul obeh zobnikov enak.
-Zobnike je treba premeriti v paru
-Običajno je modul standarden

Standardni moduli m_n [mm]:
1
1,125
1,25
1,375
1,5
1,75
2
2,25
2,5
2,75
3...

Dodatek. Po pravem bi moral v enačbe upoštevati še beta kot poševnosti ampak na sliki vidim popolno 2D zgodbo.

Duroplast
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a nabijač » 6.2.2020 8:37

Prosim, če mi kakšen strokovnjak lahko razjasni nejasnost, ki me muči že nekaj let:

Imam menjalne zobnike za dve stružnici. Opazil sem, da v kompletu 10 zobnikov 4 zobniki odstopajo po dimenzijah od predvidenih. Za primer bom opisal zobnika s 50 zob. Glej sliko. Zunanji premer korigiranega (ali pa s profilnim premikom) zobnika je 49mm, normalnega pa 52mm. Tudi oblika zoba je popolnoma drugačna. Se pa lepo prilegata in tečeta eden po drugem. Modul je 1.
-
Zob50Set.jpg
Zob50Set.jpg (208.85 KiB) Videno 1002 krat

-
Ne morem si razložiti zakaj so želeli manjši zunanji premer? Ali pa je to le posledica kakšne druge zahteve?
Mislil sem, da je to korekcija ali profilni premik in da so zmanjšali zunanji premer zobnika zaradi pomanjkanja prostora, a bi bili ti zobniki lahko večji pa bi se jih še vedno dalo montirat. Ali je vzrok lepši tek, obraba, večji momenti ki jih ozobje tako lažje prenese???

Duroplast napisal/-a:Raje plastiko na vročo žico odreži po šabloni za evolvento, bo bolje kot vsak 3D tisk. Če se le da, delaj s poliamidom.

@Duroplast: A imaš mogoče kakšno sliko tele naprave ali vsaj opis kako se to dela? Mi je zelo zanimivo. Kako vroča mora biti žica in kako preprečiti da se plastika pereveč ne prijema nanjo? In kako preprečiti, da se za žico plastika spet ne sprijema? :o :o
Precej delam s plastiko in imam eno "vročo žico" na katero položim tanjšo plastično ploščo, da se pod žico zmehča in jo nato zakrivim.

Hvala za pomoč! :D :D
nabijač
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a fikus_ » 6.2.2020 8:55

Nabijač, verjetno so na "delu" profilni premiki.
fikus_
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Duroplast » 6.2.2020 9:04

nabijač napisal/-a:Prosim, če mi kakšen strokovnjak lahko razjasni nejasnost, ki me muči že nekaj let:

Imam menjalne zobnike za dve stružnici. Opazil sem, da v kompletu 10 zobnikov 4 zobniki odstopajo po dimenzijah od predvidenih. Za primer bom opisal zobnika s 50 zob. Glej sliko. Zunanji premer korigiranega (ali pa s profilnim premikom) zobnika je 49mm, normalnega pa 52mm. Tudi oblika zoba je popolnoma drugačna. Se pa lepo prilegata in tečeta eden po drugem. Modul je 1.
-
Priponka Zob50Set.jpg ni več na voljo

-
Ne morem si razložiti zakaj so želeli manjši zunanji premer? Ali pa je to le posledica kakšne druge zahteve?
Mislil sem, da je to korekcija ali profilni premik in da so zmanjšali zunanji premer zobnika zaradi pomanjkanja prostora, a bi bili ti zobniki lahko večji pa bi se jih še vedno dalo montirat. Ali je vzrok lepši tek, obraba, večji momenti ki jih ozobje tako lažje prenese???

Duroplast napisal/-a:Raje plastiko na vročo žico odreži po šabloni za evolvento, bo bolje kot vsak 3D tisk. Če se le da, delaj s poliamidom.

@Duroplast: A imaš mogoče kakšno sliko tele naprave ali vsaj opis kako se to dela? Mi je zelo zanimivo. Kako vroča mora biti žica in kako preprečiti da se plastika pereveč ne prijema nanjo? In kako preprečiti, da se za žico plastika spet ne sprijema? :o :o
Precej delam s plastiko in imam eno "vročo žico" na katero položim tanjšo plastično ploščo, da se pod žico zmehča in jo nato zakrivim.

Hvala za pomoč! :D :D

Odgovor na prvo vprašanje so profilni pomiki. S pozitivnim profilnim pomikom pridobimo zašiljen in v korenu ojačan zob ampak žrtvuješ kontaktno razmerje. Pri negativnem pomiku, pa se pojavi spodrezovanje v korenu vendar je naleganje bokov boljše. To pomeni koristno kompenzacijo, če ti zobnik ne prenese bočnih ali korenskih tlakov, tako da se lahko potem še s tem malo igraš. Načelno pa se profilni pomik uporablja tudi za prilagajanje medosne razdalje.

Profilni pomiki.png
Vpliv profilnega pomika
Profilni pomiki.png (137.08 KiB) Videno 993 krat

Enačbe za izračun vznožnih, temenskih in delilnih krogov, ki upoštevajo profilne pomike, so podane malo višje. Za popolno univerzalno enačbo manjkajo še cos(beta) za poševna ozobja. Ampak sem jih zaradi preglednosti raje poenostavil na ravne zobnike, po želji, ti jih lahko dopišem. Poševna ozobja se uporabljajo predvsem tam, kjer bi rad imel mirnejši tek in večjo kontaktno površino razdeljeno na več zob zaradi postopnega diagonalnega ubiranja. Problem je, ker moraš potem nekako kompenzirati aksialne sile.
https://www.youtube.com/watch?v=-5078_f1cwM
(na videu bodi pozoren kako se črne puščice spreminjajo po dolžini boka )

Odgovor na drugo vprašanje:
Nimam avtorske slike, mora pa žica doseči višje temperature ok klasičnih za "penjene materiale" kot npr. EPS (ekspandiran polistiren) tam nekje vsaj 300 stopinj C.

Duroplast
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a nabijač » 6.2.2020 10:52

Duroplast hvala za odgovor. Tvoja razlaga mi je marsikaj razjasnila.

Kaj pa profilni premiki pri izdelavi zobnikov? Z običajnimi modulnimi rezkarji verjetno ne gre.
Kako pa je pri izdelavi na kotalni način? Ali le kotalni rezkar pomaknemo bolj proti središču za negativni profilni premik in ven za pozitivni? Ali je potreben poseben kotalni rezkar za vsak profilni premik posebej?

Glede rezanja plastike z žico pa me skrbi, da se bo žica v območju rezanja takoj ob stiku zaradi prenosa toplote ohladila, zunaj plastike bo prevroča,... Verjetno je potrebna neka regulacija moči ali konstantna hitrost in nek primerno nastavljen tok skozi žico, da bi ravno prav topilo/mehčalo.
Jaz bi poizkusil rezat PVC ploščo debeline 10mm z kantal žico debeline 1 mm? Hitrost bi bila ene 2mm/s. Ali bi bilo to realno?
nabijač
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 6.2.2020 11:13

nabijač:
osnova ti je standardna zobata letev, ja, to pa potem glede na njeno "nulo" to je srednico pomikaš glede na zobnik v + ali v - , nekje sem že dal gor slike - stimulacijo spodrezavanja in potem premika v + ko ni več spodrzavanja..., ja gre s standardnimi orodji tudi mora iti...
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Duroplast » 6.2.2020 11:51

nabijač napisal/-a: Ali le kotalni rezkar pomaknemo bolj proti središču za negativni profilni premik in ven za pozitivni?

Tako je:
Profilni pomik, naredimo samo premikom orodja proti centru (minus) ali od centra (plus). Osnova je zobnik z neskončnim številom zob oz praktično to izgleda kot zobata letev.
Slika
Trapezni profil s kotom 20 stopinj.

Izdelava zobnika.png
Izdelava zobnika.png (263.56 KiB) Videno 943 krat

Profilni pomik je točno to, kar nakazuje ime:
Primik ali odmik zobnice od razdelenga korga.

Enostavna izdelava, to je posebnost evolventnega profila in tudi glavni razlog, zakaj je v strojništvu daleč najbolj razširjen in uporabljan. Cikloidni so posebnost zase ampak praktično uporabni le tam, kjer z evolvento sicer ne gre. (ko npr. potrebujemo majhno število zob, posebnost cikloide je, da ima najmanjši zobnik lahko le 2 zoba).
Slika

S (es) zobniki naj bi bili boljši od evolventnih ampak se zaradi geometrije, ki zakomplicira izdelavo še vedno ne uporabljajo in se ravno zato verjetno še dolgo ne bodo. Tudi izkušenj z uporabo ni veliko, modeli za preračun so pa dokaj novi.

Slika

nabijač napisal/-a:Glede rezanja plastike z žico pa me skrbi, da se bo žica v območju rezanja takoj ob stiku zaradi prenosa toplote ohladila, zunaj plastike bo prevroča,...

Termodinamika pravi, da potrebuješ več moči.

nabijač napisal/-a: Verjetno je potrebna neka regulacija moči ali konstantna hitrost in nek primerno nastavljen tok skozi žico, da bi ravno prav topilo/mehčalo.

Prostor za eksperimentiranje. Če se ti ne ljubi analitično postavljat fizikalnega modela in preračunavat, se lahko poslužiš načrtovanja eksperimentov.

nabijač napisal/-a:Jaz bi poizkusil rezat PVC ploščo debeline 10mm z kantal žico debeline 1 mm? Hitrost bi bila ene 2mm/s. Ali bi bilo to realno?

Povsem odvisno od moči, ki jo boš futral na žico.

Da analogno poenostavim. S katero žago boš hitreje prežagal enak obdelovanec?
S tisto "kitajko", ki ima za pogon motor z močjo 1kW ali s "tamočno", ki jo žene motor z močjo 5kW

Duroplast
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Deutz » 6.2.2020 12:57

Duroplast napisal/-a:
Da analogno poenostavim. S katero ...??

S tisto "kitajko", ...... ali s "tamočno", ki jo žene motor z močjo 5kW :P :P
Zadnjič spremenil Deutz, dne 6.2.2020 14:49, skupaj popravljeno 1 krat.
Deutz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Deutz » 6.2.2020 12:59

No dobro... saj bom umaknil te slike... če me -M- ne bo prehitel :(
Deutz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Deutz » 6.2.2020 13:01

Hvala Duro za primer cikloidalnega in ES ozobja !
Deutz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Duroplast » 6.2.2020 13:52

Deutz napisal/-a:
Duroplast napisal/-a:
Da analogno poenostavim. S katero ...??

S tisto "kitajko", ...... ali s "tamočno", ki jo žene motor z močjo 5kW :P :P

Slika

Slika

... To men izgleda kot primerjava pred poroko in po poroki... :lol:

Duroplast
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a fikus_ » 6.2.2020 14:50

Ker smo strojniki, bi bilo bolj primerno, da rečemo sprememba tolerančnega polja iz IT5 na IT18.
fikus_
Strokovnjak
Strokovnjak

PrejšnjaNaslednja

Vrni se na Ostalo - tehnična pomoč

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 5 gostov