STROJNISTVO.com • Poglej temo - Cena razvojnega dela strojnika.

Cena razvojnega dela strojnika.

Kar ne spada nikamor v zgornje kategorije...

Moderator: -M-

OdgovorNapisal/-a fruc » 4.1.2010 22:24

Pozdravljeni

sem še študent in bom počasi zaključil s študijem. Me pa že sedaj skrbi, saj vem da bom zaslužil zelo malo (glede na to kaj ste pisali v tej temi in v še nekaterih ostalih). Na kariernem sejmu v Ljubljani sem se pogovarjal z veliko delodajalci in vsi so se sklicevali na Kolektivno pogodbo v kovinarski industriji. Brskal sem po internetu in videl, da so najbolj zahtevna in odgovorna dela plačana okoli 1100-1200€/mesec (če se motim me prosim popravite). Ali je to prav, da so najbolj odgovorna dela cenjena tako malo?
Moti me predvsem to, da se starejši oziroma izkušenjejši strojniki z dolgo delovno dobo ne začnete pritoževati tudi direktorjem in menedžerjem, saj oni določajo koliko bomo mi dobili. Tudi ko še ni bilo recesije, so bile plače iste kot sedaj.
Ravno tako kot manjka univ.dipl.strojnikov, manjka tudi zdravnikov. Samo oni se znajo upret in si tudi v času recesije pridobijo višje plače. Vem da imajo oni večjo odgovornost, ampak princip je pa isti. Povpraševanje je veliko, ponudbe pa ni. Cena raste.

Pa srečno novo leto in veliko uspehov v strojništvu.
fruc
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a Zmago1 » 4.1.2010 23:11

Ja kaj si mislil da jokamo v tri dni, plače pa imamo 2,000 neto :)
Evo ti tarifni del kol. pogodbe zate (glej VII st. in to je bruto znesek!): celih 908,28 E bruto ti pripada, to je seveda minimalni znesek ampak kaj več na začetku ne pričakuj, prej manj, ker imaš lahko 6 mesecev poskusno dobo in še kako pripravništvo ti lahko uturijo ki sicer ni več v kol. pogodbi: Znesek se usklajuje z rastjo življ. stroškov in neki dodatki za inflacijo,... enih 30 E bruto letno gre gor,...
Ne pozabit, da je povrečna bruto plača v slo 1450E in 935E neto!

2. Najnižje osnovne plače od 1. 8. 2008 dalje za posamezne tarifne razrede znašajo:
+--------------------------+-----------------+-----------------+
| Tarifni razred | Najnižja | Najnižja |
| | mesečna | osnovna |
| | osnovna plača | plača na uro |
| | v EURO | v EURO |
|I. enostavna dela | 450,66| 2,59|
|II. manj zahtevna dela | 485,46| 2,79|
|III. srednje zahtevna | 534,18| 3,07|
|dela | | |
|IV. zahtevna dela | 610,74| 3,51|
|V. bolj zahtevna dela | 666,42| 3,83|
|VI. zelo zahtevna dela | 777,78| 4,47|
|VII. visoko zahtevna dela | 908,28| 5,22|
|VIII. najbolj zahtevna | 1.038,78| 5,97|
|dela | | |
|IX. izjemno pomembna, | 1.226,70| 7,05|
|najbolj zahtevna dela | | |
Zmago1
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a KY » 5.1.2010 0:21

Naj bo še odziv z druge strani brega. Meni, kot delodajalcu so dali par takih ponudb, da mi ni čisto jasno, kako bi si jih ti ljudje zaslužili, brez da meni kaj dosti ostane. Ljudje, ki jih je treba še dospecializirati. :-?

Sem ravno ponovno pred odločitvijo da bi zaposlil koga, pa sem že vnaprej slabe volje. Pa ne želim imeti slabo plačanega kadra. :-?
Ko bom velik, bom delal stroje!
KY
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a ktm1001 » 5.1.2010 9:48

fruc napisal/-a:Ravno tako kot manjka univ.dipl.strojnikov, manjka tudi zdravnikov.

Pa od kje ti tole :lol: ? Že tko nas je 3x preveč. :-?

Gospodarstvo rabi čimveč strojnikov, da tistim ki so zaposleni dajo čim nižje plače. Učitelji tulijo, da so neskončne potrebe po strojnikih, ker čene bi oni ostali brez dela.

http://slepocrevo.wordpress.com/2006/02 ... ev-my-ass/
ktm1001
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a BountyH » 5.1.2010 15:11

fruc napisal/-a:Pozdravljeni

sem še študent in bom počasi zaključil s študijem. Me pa že sedaj skrbi, saj vem da bom zaslužil zelo malo (glede na to kaj ste pisali v tej temi in v še nekaterih ostalih). Na kariernem sejmu v Ljubljani sem se pogovarjal z veliko delodajalci in vsi so se sklicevali na Kolektivno pogodbo v kovinarski industriji. Brskal sem po internetu in videl, da so najbolj zahtevna in odgovorna dela plačana okoli 1100-1200€/mesec (če se motim me prosim popravite). Ali je to prav, da so najbolj odgovorna dela cenjena tako malo?
Moti me predvsem to, da se starejši oziroma izkušenjejši strojniki z dolgo delovno dobo ne začnete pritoževati tudi direktorjem in menedžerjem, saj oni določajo koliko bomo mi dobili. Tudi ko še ni bilo recesije, so bile plače iste kot sedaj.
Ravno tako kot manjka univ.dipl.strojnikov, manjka tudi zdravnikov. Samo oni se znajo upret in si tudi v času recesije pridobijo višje plače. Vem da imajo oni večjo odgovornost, ampak princip je pa isti. Povpraševanje je veliko, ponudbe pa ni. Cena raste.

Pa srečno novo leto in veliko uspehov v strojništvu.

Čuj zgleda, da si se menil z napačnimi delodajalci. Si sploh preveril dodano vrednost teh firm?
Drei Doktoren, Wirtschaft ist verloren.
BountyH
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a čiro » 6.1.2010 8:54

Pozdravljeni,
na to temo moram dati svoj prispevek.Sam sem bil zaposlen(do sredine leta 2007), v velikem podjetju(2400 zaposlenih),kjer si bil samo številka.Plača pa je bila nekje 3,6€(neto/uro),odnos do zaposlenih nikakeršen.Če si nadrejenemu omenil zvišanje plače ,se je samo nasmejal in......Nadurno delo , pa se je plačalo preko sugestij , kar pa je bilo zelo obdavčeno . Delal sem na delovnaem, katero je imelo začetni količnik 2,81 , jaz pa sem imel količnik 2,42. Ko sem se obrnil na sindikat(ker vodilni niso imeli posluha), se ni zgodilo prav nič , saj ga je plačevala firma in ni niti smel kaj reči o tem problemu.
Nato se mi je v drugi polovvici leta 2007 ponudila priložnost za zamenjavo službe in tako sem se pridružil majhnemu kolektivu (12 zaposlenih) . čeprav nisem vedel kaj me čaka ,sem se z veseljem odpravil na novo delovno mesto. Začetna plača je bila (5,1€/uro neto).Delovni pogoji v primerjavi z prejšnjo službo , neprimerljivo boljši.Odnos vodilnih(direktorja), enkraten.Plače redne,regres redno,božičnice.......Pravtako obdarijo otroke ob božiču in podobno.
V letu 2008 , je moja plača znašala že 6.9€/uro - neto.V lanskem letu , pa zaradi krize ta plača pade nazaj na 5,3€.(razumljivo , saj nam je obseg dela padel na 40%).Kljub temu pa smo obdržali službe , kar pa je tudi vredno več kot sama plača.
Zato , vsem delodajalcem predlagam , na se ozrejo po našem vodstvu glede odnosa in plač.Tako , me začne kar glava bolet , ko poslušam , da podjetja nimajo denarja za izplačilo 600€ minimalne plače (boljše da taka podjetja ne obstajajo)

Na koncu , pa se zahvalim našemu vodstu in naj ostane tako kot je tudi v naprej , vam pa pravim ne obupat , kati obstajajo tudi podjetja kot je naše , v kterem rad delaš in veš zakaj delaš. :P

P.S. Nimam kočane VI ali VII stopnje , sem samo strojni tehnik
čiro
Sodelavec
Sodelavec

Prejšnja

Vrni se na Ostalo - tehnična pomoč

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov