STROJNISTVO.com • Poglej temo - Čisti začetnik

Čisti začetnik

Kar ne spada nikamor v zgornje kategorije...

Moderator: -M-

Re: Čisti začetnik

OdgovorNapisal/-a Demz » 18.4.2020 10:51

No ... saj je v bistvu vsak monofazen. Le da pri trifaznem uporabiš dve fazi, torej tistih 380 V, ki imajo malce več sape. (pa seveda dušilka zadaj)

Imaš moč. Pri enofaznem 220 V pa samo sapico. Vsak vetrič ga že zmoti.
Delo krepeli človeka.
Demz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a kenny » 18.4.2020 11:00

Pri sinergetskih "samonastavljivih aparatih" je logika zelo preprosta. Izbereš debelino žice, material ter plin. Recimo 1mm Fe Ar/Co2. Aparat ima shranjeno odvisno krivuljo V, pomika žice ter dušilke za dane parametre. Potem imaš pa en gumb za nastavitev debeline varjenca/približnih amperov, drugi gumb pa za popravek voltaže, če slučajno ti ni všeč.

Če daš debelino materiala 2mm se aparat nastavi na recimo 17V 5m/min, če daš debelino na 3mm se parametri povišajo na recimo 19V 7m/min. Torej če variš 2mm na 10mm najdeš neko točko ki ti odgovarja. Imajo pa ti aparati seveda tudi možnost ročne nastavitve.
kenny
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a KOUTER » 18.4.2020 11:07

Se pravi čist brez veze samo marketinški trik za začetnike.Pa da se prej kej pokvari.
Hvala za razjasnitev
KOUTER
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Demz » 18.4.2020 11:27

Ne, zadeva je instant. Vržeš v pisker in nastane juha.

Luštno je, če ti pol dela že mašina sama nastavi. Ampak za učenje ... tam je pa bolje, da imaš tazadnja jajca od Uljanika ali karkoli že starine. Bolj je zagamano - prej se naučiš. :roll:

Boli, prime pa tudi.
Delo krepeli človeka.
Demz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a KOUTER » 18.4.2020 11:35

Ja,sam ta prava župa se dolgo kuha iz več sestavin. :D
KOUTER
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Demz » 18.4.2020 11:50

kenny napisal/-a:Pri sinergetskih "samonastavljivih aparatih" je logika zelo preprosta. Izbereš debelino žice, material ter plin. Recimo 1mm Fe Ar/Co2. Aparat ima shranjeno odvisno krivuljo V, pomika žice ter dušilke za dane parametre. Potem imaš pa en gumb za nastavitev debeline varjenca/približnih amperov, drugi gumb pa za popravek voltaže, če slučajno ti ni všeč.

Če daš debelino materiala 2mm se aparat nastavi na recimo 17V 5m/min, če daš debelino na 3mm se parametri povišajo na recimo 19V 7m/min. Torej če variš 2mm na 10mm najdeš neko točko ki ti odgovarja. Imajo pa ti aparati seveda tudi možnost ročne nastavitve.

Če si za debato :

Vedno je nek problem "škaja". Nimaš vedno zadev peskanih itd. Da jo prebiješ, rabiš par voltov več. Potem nastane problem, če nimaš vmes med varjenjem preveč energije, torej bi moral zmanjšati (voltažo).

Pri TIG-u se to čudovito opazi. Pri MAG-u pa ne toliko, ker je bolj grob. Dejstvo pa ostane, da mora biti var bp ! Dejansko moraš čutiti, kaj delaš. To je poezija :D
Delo krepeli človeka.
Demz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a KOUTER » 18.4.2020 12:51

Bravo
KOUTER
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a kenny » 18.4.2020 12:55

Ni noben marketinški trik :D Vidim da nisi še v praksi delal s enim takim aparatom. Ravno v praksi se pokaže svetla plat teh aparatov, kjer s enim gumbom nastavljaš vse skupaj, pa je pri vsaki nastavitvi optimalno razmerje V/pomika.
kenny
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a CNC tehnologija » 18.4.2020 14:24

OK tale tema mi je sicer zelo všeč. A bom še naprej 3x letno hodil za varjenje k sosedu, ki mi za 10€ zvari čisto luštne stvari. Ne da bi sam imel doma pol garaže varilne opreme. Ki mi je sicer luštna za pogledat. Ampak v bistvu vedno zmanjka prostora za vse tisto, kar bi bilo sicer lepo imeti pri sebi. Saj veste strojniki ...

Sem si pa zato pred kratkim kupil manjši diodni laser za graviranje kovin. Še največ ga rabim sam, bolj redko delam storitve. Nedolgo tega sem graviral hladilne kanale v widia ploščice.
CNC tehnologija
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Oskar2016 » 22.4.2020 5:27

Ziv, da ne odpiram nove teme bom kar tukaj napisal..

Ene 3 leta nazaj sem bil na preizkusu za sluzbo v eni firmi kjer najvec varijo inox cevi po tig postopku.. In sem moral zavariti dve taki cevi(če se prav spomnim nekje fi cca 40mm)na neki "simpl" napravi, kot nek kolut, navpicno ena cev na drugo.. No in na spodnji strani te naprave je bil dodaten priključek za plin, ki je tekel po notranjosti varjenih cevi..
Torej, kdo ve zakaj?
Upam da sem dovolj razlocno napisal, da boste razumeli kakšno "provizoris" napravco mislim..

Lp

P. S. :ko so me cez en teden klicali, da me zaposlijo in povedali visino place ki bi jo dobil, sem se jim (kljub veselju do varjenja) lepo zahvalil in adijo.. Razumem, da kot zacetnik ne morem pričakovati ne vem kaj od place, ampak norca se tudi ni potrebno delati.. Tudi izkušeni varilci imajo krepko pod povprečjem.. Sam osebno menim, da je ta poklic v Slo res kar slabo placan..
Oskar2016
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a fikus_ » 22.4.2020 5:36

"No in na spodnji strani te naprave je bil dodaten priključek za plin, ki je tekel po notranjosti varjenih cevi"

To je zaradi zaščite vara pred kisikom na notranji strani cevi. Z zunanje strani dovajaš zaščitni plin preko gorilnika/varilne pištole, z notranje pa, kot si napisal.
fikus_
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Demz » 22.4.2020 6:21

Ne da bi hotel biti žaljiv, toda - ne veš osnovnih varilskih znanj, pa bi imel 1400 neto plače? :o
Delo krepeli človeka.
Demz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Oskar2016 » 22.4.2020 6:25

Demz napisal/-a:Ne da bi hotel biti žaljiv, toda - ne veš osnovnih varilskih znanj, pa bi imel 1400 neto plače? :o

Saj sem napisal, da logicno da ne pričakujem ne vem kako placo za zacetnika, ampak za minimalca pa tudi ne gre..kasneje sem izvedel, da dobijo (v tej firmi) izkuseni in certificirani varilci dobrga jurja, ce pa delajo se kako soboto ali naduro, potem mogoce 1200..(saj zato jih pa se sedaj iscejo, kot vidim po oglasih)
Oskar2016
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Demz » 22.4.2020 6:30

Da nadaljujem malce normalneje : v spodnjem področju varjenja je treba zaščititi koren vara, da ne zgori. V tvojem primeru je to notranjost cevi. Odstraniti moraš torej kisik iz zraka, v katerem živimo. Za to se uporablja nek inerten plin, včasih je to dušik, najraje pa argon.

Torej - ne ravno "najraje", toda po strokovni plati je najbolj ustrezno. Ker dušik tvori nitrite, ki so krhki itd ... izpade na koncu kot celo malce aktiven plin. Medtem ko argon je pa žlahtni plin, ima vse atomske orbitale izpopolnjene, torej ta je pa zares inerten.

Samo malce dražji je ... :-?
Zadnjič spremenil Demz, dne 22.4.2020 6:39, skupaj popravljeno 1 krat.
Delo krepeli človeka.
Demz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Oskar2016 » 22.4.2020 6:37

Fikus in demz.. Hvala za obrazložitev :D
Oskar2016
Strokovnjak
Strokovnjak

PrejšnjaNaslednja

Vrni se na Ostalo - tehnična pomoč