Napisal/-a grega09 » 31.8.2023 14:43
Razumem te Demz, ampak predstavil ti bom pogled na problem iz moje strani. Pa v zadnjih par letih nisem imel veliko problemov z izvajalci ki so delali po mojih risbah, pa sem kar nekaj ton pleha in cevi obrnil. Kakšne malenkosti mi niso niti posredovali, drugo se je pa zložilo skupaj. Kaj pa še lahko znajo po teh proizvodnjah, ne pa da pride že vsak utor za moznik postrani zafrezan v gredi - primer že večkrat viden...
Jaz v delavnico ne morem, ker nekdo pri meni naroči zasnovo, preračun, detajliranje in tehnično dokumentacijo stroja, ki ga hoče potem tržiti. Pri teh korakih lahko lepo sodelujemo, če je volja z njihove strani (beri: če imajo čas komunicirati o stvareh, ki so pomembne za dobro zasnovo stroja in če imajo €€€).
Ko je po vseh mukah tudi tehnična dokumentacija izdelana, gre to v ponudbo na par lokacij in za nekoga se odloči na podlagi nekih podatkov - v primerih privat podjetij ni vedno samo cena, so v večini malo bolj pametni kot pa so zastavljeni državni razpisi.
Jaz ponavadi še ponudim komunikacijo z izvajalcem, da se kaj uskladi in gre njim nasproti, več kot to pa ne morem. Ko se moja stranka in njihov izvajalec zapnejo (večinoma se), potem gredo drugam in jaz ne bom spet študiral vseh njihovih strojnih kapacitet in na katero decimalko v mm lahko pignejo uho na koritu - baš me briga. Če ne morejo tam, naj gredo drugam. Enako velja za obremenitve stroja, nekje se bo že našel dovolj močan, spet ne zasnujem tako mimo, da je treba iti na preše v Rusijo.
Povzetek je, da je takšno sodelovanje težko zastaviti in imamo kar imamo. Zato sem rekel, da se poizkušam nekih mejnih pigung izogibati in jih ne vnašam v konstrukcije. Pa to je še najmanj - kje so šele kakšne strojne obdelave, ki jih nekateri naserjejo po varjencu, ker je pač fajn. Ali pa pogled na kasnejše vzdrževanje stroja in dostopnost za menjavo strojnih elementov, ki se obrabijo. Ne moreš si predstavljati, kako kompleksno je vse to zložiti skupaj.
Rade volje grem v kakšno konstrukcijo, kjer je večji tim, pa je ni. Teh igralnih avtomatov za v Krko se mi pa ne ljubi snovati, ker jih že vsak mandlc, ki ima popoldne pet minut cajta. Stroji so premajhni in se ustvari nekvalitetna konkurenca okoli. Pa tudi nadomestilo za moj čas - plačo sem prerastel, za to dodano vrednost, ki jo ustvarim hočem imeti % od prodaje strojev, ker bi rad imel nekaj od tega dela, ne samo za sproti...