STROJNISTVO.com • Poglej temo - Poraba goriva

Poraba goriva

Kar ne spada nikamor v zgornje kategorije...

Moderator: -M-

OdgovorNapisal/-a kafer1 » 8.6.2007 16:56

Slika

Ker se očitno še lep čas ne bomo mogli zmeniti vam prilagam tabelo iz programa za programiranje elektronskih krmilnih enot (se bolj slabo vidi, zato kliknite za povečavo). Če pogledate stolpec ko piše decel fuel cut off vidite, da če procentualno spustimo stopalko za plin pod nastavljeno vrednost (min TPS) in so vrtljaji motorja nad prednastavljeno vrednostjo (max RPM) takrat motor zavira in odvzame gorivo. Je pa res da sem jaz programiral elektronski krmilni sistem športnega motorja in sem imel ta sistem izklopljen, saj rahlo zalivanje motorja v ovinkih pomeni boljše pospeševanje iz ovinka (to bodo bolje vedeli vozniki gokardov, ki dajo roko na uplinjalnik v ovinkih...). Torej odgovor na enega izmed postov - tega sistema nimajo namensko športna vozila (sem zaradi predpisov ne spadajo BMW-ji serije M in podobne zadeve ampak formule, reli vozila itd) ter vozila z čisto navadnim uplinjalnikom, kjer večji kot je podtlak v sesalnem kolektorju večjo količino mešanice goriva in zraka potegne.
kafer1
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a drejach » 8.6.2007 16:59

No, zanimivo. Od prvotnega (preprostega) vprašanja, če avto res porabi 0.0L, če tako kaže računalnik, smo prišli do tega ali se strojniki spoznamo na avte ali ne :-?

Upam, da se vsi trmasti po vseh razlagah strinjate, da je res možno (in tako tudi dejansko je), da nekateri avti pod določenimi pogoji res porabijo 0.0L pri delujočem (vrtečem se) motorju. Pa zavedajte se, da gre za trenutno (ne)porabo in je le eden izmed možnih načinov, kako privarčevati gorivo. Razprava o tem, kakšen način vožnje v celoti pa je najbolj varčen pa je nekoliko izven konteksta prvotnega vprašanja. Torej dajmo ločiti hruška od jabolk.
drejach
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a kopron » 9.6.2007 9:37

Kdor ne razume kaj je povedal "Ky",potem bo tistim težko voditi pametno debato o avtomobilih.Upam da nisem bil preoster.
LP Jože
kopron
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a TEO » 9.6.2007 17:18

Pa še moje mnenje o varčevanju:
Vozim novega Reno Megana 1,9 DCI 130 KM in lahko bi rekli ob normalni vožnji imam povprečno porabo 4,8 l/100km, ko je avto v idealni temperaturi še manj ampak to je povprečje. Seveda je jasno da tam kjer je to nepotrebno netiščim gasa. Vozim pa pri obratih 1900 min-1, kar je nekako logično če je max navor pri 2000 min-1.

LP
TEO
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a heroj » 12.6.2007 9:48

Drugače pa HEROJ razložite nam lepo v enem prispevku zakaj avtomobili po klancu navzdol nimajo porabe 0.0 (tako kot je razložil KY zakaj jo imajo), čeprav me skrbi, da te zadeve ravno ne poznate najbolje in bo nastal rahel problemček :wink:[/quote]

Do sedaj je blo tukaj razloženo že kakšnih 10 razlag o delovnaju avto motorja. Pri eni sem imel dodatno vprašanje, zgolj eni sem nasprotoval (je to sploh kdo opazil - ?), vsem ostalim (jaz) ne. Nasprotoval sem navedbi KREŠO-ta da:
Druga stvar je pa ta. Če se spustuš po klancu navzdol v prestavi z ugašnjenim avtomobilom, bodo zavore delovale, ker podtlak v servo ojačevalniku ustvarja vrtenje motorja in motor se vrti.
Tako sledi, da po klancu navzdol ne porabi avto če odvzameš gas niti kaple goriva.

Zadevo sem preveril s staro stoenko in če med vožnjo navzdol ugasneš, res deluje.
KREŠO, imel si prav.

Ja, dragi forumaši, strinjam se z vami oz. verjamem vašim razlagam, da pri vožnji navzdol po klancu (teoretično) je poraba 0,0L.

Tisto s Tjnikarjem je bila provokacija.
Po moje se na avte najbolje spoznajo avtomehaniki, ker se edino oni zares ves čas z njimi ukvarjajo.
Kater od vas srvisira (popravlja) svoj avto ?
(Razen kakšen tak, zelo v letih.)
Ekonomisti se prav gotovo ne. Se pa vozijo običajno v boljših. :D
(Tudi ne vedno.)

lep pozdrav.
heroj
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a sanka » 12.6.2007 11:26

Samo ena informacija: Tudi če vozilo stoji na mestu troši gorivo!!

To je sedaj iz prve roke:

Na ravni podlagi stoji vozilo Mercedes Benz S600(V12, 5512ccm,517KM,....) brez vkloplene klime, vsi sistemi(dodatni za varnost in udobje) so izklopljeni, dejansko teče samo motor vozila in najnujneši sistemi za vožnjo; poraba goriva v eni uri: 17.16l(S razred ima zelo dober računalnik ki prikazuje porabo na 10,100 km, ali na uro,pa še miljon drugih bonbončkov)

Torej vozilo ki tudi stoji na mestu porablja gorivo????
Sedaj če vozilo pelje v prostem teku in je vklopljen motor dejansko porablja gorivo ali ne?? Tukaj nisem imel možnosti da bi ročno prestavljal ker enostavno ne gre dat v 5 ali 6 ali 7 prestavo in se peljati po klancu navzdol....ampak če stoji na mestu in porablja gorivo potem gorivo porablja tudi če se pelje "samo od sebe" s pomočjo svoje lastne teže in gravitacije ter naklona klanca...

Ali pa vsi računalniki v vozilih lažejo in se sploh ne zavedamo da imammo perpetum mobile že nekaj let....
sanka
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Planina37 » 12.6.2007 11:33

Moderator, kaj ko bi zaprl temo, da ne bo kak mehanik videl kakšne maraklne vn mečejo upam da ne že diplomirani strojniki.

Prosim nehajmo s to temo ker ne morem več brat takšnih prispevkov kot ga je objavil "SANKA"

Bolje, da se nihče več ne vpraša zakaj imajo strojniki v Sloveniji tako zanič plače. Glede na to kar sem v prejšnjih postih prebral je nekaj z nekaterimi hudo narobe.
Hudič je če gevint ni ta prav!
Planina37
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Krešo » 12.6.2007 11:40

Pa to človek res ne more verjet!
Sanka, kaj nam lahko zaupaš tvojo izobrazbo?
Pa še enkrat si cel forum preberi, če pa ne kontaktiraj heroja, se mi zdi da se je praktično dobro podkoval.
Heroj se pa strinjam da si stvari najbolje zapomneš z lastnimi izkušnjami in ne po besedah drugih
Lep pozdrav

Tomaž
Krešo
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a KY » 12.6.2007 11:45

Sem se že odmaknil od teme (beri obupal), pa naj se še enkrat oglasim. Ne samo da kar nekaj strojnikov ne razume delovanja motorja. TUDI BEREJO BOLJ ŠVOH.

LP
Ko bom velik, bom delal stroje!
KY
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Miha » 12.6.2007 12:49

Tudi jaz sem bil rajš tiho ob prebiranju takih norij, ki jih eni pišejo... do sedaj.

Sanka, govoriš OSLARIJE!
To da S600 porabi 17.16 litrov bencina na uro, to je čista izmišljotina ali pa ti ne znaš brati BCja. Kateri razred S je to? Model W140, W220 ali W221? Kako si izklopil varnostne sisteme in predvsem KATERE?
Rekel si 5, 6 in 7 prestavo. Naj ti povem, da je S600 edin iz serije S, ki nima 7 stopenjskega menjalnika!
Poleg tega,... Poraba avtomobilov v prostem teku je MINIMALNA. Za 2 litrske motorje manj kot liter/h, za 6l pa zagotovo spod 2 litra/h. Če ne veš,... Mercedesov 12 valjnik v območji manjših obremenitev polovici valjev IZKLOPI dovod goriva. (Vsaj W220 ga je!)

Kot drugo,...
Ne vem kaj je tukaj težko razumet.
V prostem teku je izstopni navor = 0 (+ izgube = pozitivna ničla = motor POGANJA). Motorja ne žene zunanja sila, zato MORAMO v motor dovajat gorivo, da se sploh vrti.
V primeru kadar vozite v prestavi po klancu navzdol je navor NEGATIVEN, motor ZAVIRA! Elektronika izklopi dovod goriva, ker motor in vse pomožne agregate žene zunanja sila oz. klanec.

Za vse tiste, ki ste v PRAKSI poizkusili določit razliko, pa naj vam bo jasno, da je razlika tako majnhna, da je pri končni porabi ne boste bistveno opazili. Poraba pri vožnji po klancu navzdol znaša mogoče maksimalno kake 2% vaše skupne porabe.

Hvala za pozornost! :)
Miha
Miha
Strokovnjak
Strokovnjak

Kraj: Maribor

OdgovorNapisal/-a Miha » 12.6.2007 13:03

Še nekaj:

Vožnja po klancu navzdol z IZKLOPLJENIM motorjem je možna. (Vendar ni priporočljiva!)

Tudi, kadar nam pri ne pomaga servoojačevalnik, mora proizvajalec zagotoviti zadostno mero zavorne in krmilne moči, da lahko v zakonsko predpisanem okviru še ustavite in zavijete z vozilom!
NE DRŽI, da če motor izklopite, ne delujejo ne zavore in ne volan.
Žal nimam tukaj podatka o predpisani zavorni moči brez ojačevalnika. Sem pa tudi že sam (načrtno) preizkusil v praksi na precej strmem klancu v vozilu težjem od 1400kg, z servoojačanimi zavorami in volanom in je delovalo brez problema. Samo več sile je treba uporabit.

Edina izjema so tovornjaki, kjer zaradi mase vozila ni moč ustvariti dovolj velike zaviralne sile z normalnim naporom. Zato pa imajo vgrajen varnostni pnevmatski sistem, da avtomatsko zavrejo (bremzajo) v primeru okvare.
Brake in steer by wire vozila (še) niso na tržišču.
Miha
Miha
Strokovnjak
Strokovnjak

Kraj: Maribor

Poraba

OdgovorNapisal/-a mirogor » 15.6.2007 18:37

tudi jaz imam megana 1.5 dizel. povprečna poraba po računalniku letni čas3.6. pozimi 4.2.v glavnem se vozim
z njim v službo 40 km v eno smer,ravninske ceste.
tudi jaz se večkrat peljem v klanec, ni to pohorje.
takrat mi kaže porabo okrog 12litrov. nazaj gredepa tudi 0.0litra. toliko z moje strani o polemiki glede
vožnje po klancu navzdol.
mirogor
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a Jurde » 16.6.2007 10:35

Če imate kaj možgan bi lahko vedeli, da avto tudi navzdol porablja gorivo, če seveda motor teče. Rad bi pa vprašal modela, ki se je spuščal z ugasnjenim motorju po klancu navzdol, ki je ogromno privarčeval na gorivu, koliko je bilo pa stroškov za zavore )))))))
Jurde
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a BANE » 16.6.2007 10:52

JURDE PROSIM, CE POZORNO PREBERES NASLEDNJE VRSTICE.

Ce bi imel ti kaj mozganov bi si prebral vse prispevke in potem nebi kvasil takih neumnosti.
BANE
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a TEO » 16.6.2007 12:26

Ne samo, da prišparaš na gorivu (malo) še bolj prišparaš na zavorah, ker zavira motor. Seveda govorim za prižgan avto.

LP :lol:
TEO
Sodelavec
Sodelavec

PrejšnjaNaslednja

Vrni se na Ostalo - tehnična pomoč

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost