STROJNISTVO.com • Poglej temo - Varen zazrez propan plinske jeklenke

Varen zazrez propan plinske jeklenke

Kar ne spada nikamor v zgornje kategorije...

Moderator: -M-

Re: Varen zazrez propan plinske jeklenke

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 25.10.2019 15:40

Če imaš prevelik dimnik, je vlek premočan in ima peč velike izgube.
To velja le za zaprte peči, ki nimajo tesnenja vrat in s ten ne kontroliranega vstopa zraka.
Za zaprte peči z regulacijo dovoda zraka vlek dimnika ni nikdar premočan.
Vrtičkarstvo je boljše od žerjavarstva
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a jan.23 » 25.10.2019 15:51

Jarc ti želiš izdelati smoker. Največji "samooklicani" majster smokanja pri nas je Špena BBQ. On je že vse to preštudiral. Na njegovem fejsbuku piše 31.jan.2019 in še več, nekaj dni pozneje:

"V zadnjih dneh sem imel veliko debat okoli novih smokerjev, kje začnem računati, kako ga načrtujem, ali delamo "kar na pamet", kaj je najpomembneje pri geometriji smokerja... Odločil sem se da bom naredil nekaj objav, ki bojo sovpadale z izdelavo smokerjev S1(ja zdaj imajo že ime, S-kot serijski, 1-kot prvi). Najbolj osnovni izračun gre takole:
volumen kurišča=1/3 x volumen kuhalne komore
minimalni volumen dimnika=0,05 x volumen kurišča
"Torej se moramo na začetku odločiti kako kuhalno komoro bomo imeli, v našem primeru sem se odločil da bo premera 500mm in da bo dolga 1m, po nekaj izračunih hitro ugotovimo da bo kurišče 400x400x400mm ustrezalo(+- nekaj%). Za te dimenzije sem odločil tudi ker imam tako največji izkoristek pločevine dimenzije 1x2m. Hitro lahko izračunamo da ob uporabi cevi premera 114,3mm(4 cole), potrebujemo dimnik le okoli 350mm visok, za zagotovitev vleka v vseh pogojih mu dodamo še 1 premer cevi, torej skupaj cca 500mm. Ker bi radi da je naša rešetka na nekje 90cm od tal(ergonomska višina), bo potem polica nekoliko nižje, da se bo dalo rešetko neovirano izvleč. Preverimo višino koles in določimo potrebno višino podvozja. S temi podatki že lahko naročimo material in začnemo risati kose za laserski ali plazemski razrez. Točno v tej fazi smo trenutno, material smo naročili že včeraj(naknadno smo dodatno naročili še 1 ploščo, ker sem pozabil na baffle ploščo za rewerse flow), za razrez smo pa tudi pripravljeni. Iz nabavljenega materiala lahko vidimo da bo imel smoker S1 okoli 160kg(ekspandirane pločevine-mrež ni v tej dobavnici)."

Pa da ne bo pomote... ni reklama, mi niso všeč vsi tisti čudežni premazi... Všeč mi je pa low and slow, z domačim mesom in osnovnimi začimbami, za zraven pa domača BBQ omaka.
Jarc, pa ne pozabi na slike, da vsaj malo sline pocedimo.
Drgač je pa zdaj čas za..
Priponke
kostanj.jpg
kostanj.jpg (171.83 KiB) Videno 1614 krat
Lep pozdrav, Janez
jan.23
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Jarc » 25.10.2019 18:23

Zastopim kaj hočete povedat, ampak ne gre drugač (kupil cev 114 mm v komendi) na vrhu bo tak pokrovček ki se regulira, da ostaja toplota notri, tako da mism ne bo problema, če ne bomo pa predelali, na manjši fi.

Ja Janez delam smoker, bi ga lahko kupil, za kaj vem 150-200 eur pri nas, samo tam je rešetkica mala, pločevina tanka tako da po par turah že vse rjavo pokrivljeno (kurišče) tako da sem reku ma bom jest naredu sam, rešetka je velika 79x33 cm, kar je placa čez in čez dost, šlo se mi je za to, da ko kuham mora bit rešetka polna, ker ne mislm čakat po 5-8-12 ali celo 25 + ur da se konča kuhanje za kilco dve, od katere na koncu ostane (govidine -50%, svinjetine nekaj manj cca 30%) to pa pri teh poceni ne gre not, veliki so predragi in je smiselno narest sam če maš možnost.
Jarc
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a Jarc » 26.10.2019 22:59

Janez, maš prav res je Špena je samooklicani mojster, ne bom ga kritiziral, ker nisem kompetenten ŠE, bom pa poslikal ko kaj skuham, smokerje ima špena LEPE in morbit tudi dobre, so pa DRAGI ko žafran.

Anyway, dans sem prekolesaril (čeprav bi lahko šel z avtom ampak nisem) 32km (v obe smeri) da sem dobil cev in dva okrogla profila ki mi bosta služila kot panti za vrata kurišča :)

kolesaril sem ker je bil lep dan, in ker je DR rekla da treba mal pomigat, drugač bom spet zasedel nekomu posteljo v KC LJ kot že 2krat odkar gradim ta smoker, tko da tega nočemo :) ok vsaj jest ne.
Zadnjič spremenil Jarc, dne 27.10.2019 9:20, skupaj popravljeno 1 krat.
Jarc
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a Jarc » 26.10.2019 23:00

slike niso šle poleg očitno
Priponke
IMG_3912.jpg
IMG_3912.jpg (990.28 KiB) Videno 1448 krat
IMG_3910.jpg
IMG_3910.jpg (671.36 KiB) Videno 1448 krat
Jarc