STROJNISTVO.com • Poglej temo - 3D tiskan zobnik-kakšen material

3D tiskan zobnik-kakšen material

Kar ne spada nikamor v zgornje kategorije...

Moderator: -M-

Re: 3D tiskan zobnik-kakšen material

OdgovorNapisal/-a Duroplast » 7.2.2020 13:50

Slavc napisal/-a:
Nič nimam proti razpravljanju o preračunih zobnikov. Bile so konstruktivne, toda niso bile uporabne za konkretno povpraševanje "sanke".

Seveda so , ker se pogovarjamo o preračunih dimenzij, iz razpoložljivih izmer. Kako pa boš naredil pravi model, če pa profilni pomik zanemariš ?

S šublerjem lahko izmeriš le vznožni, temenski krog, širino, medosno razdaljo, ostalo je pa treba izračunat. Ni dovolj ugibat, če bi rad naredil tako "kot treba".

Pomeriti pa je treba oba zobnika, ki ubirata v paru.

Ne verjemi vsemu, kar piše na internetu. (France Prešern, 1845)
Duroplast
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a grega09 » 7.2.2020 13:53

Duroplast napisal/-a:Kar tako nekaj na "oko" delat žal ni v domeni inženirjev temveč fušarjev. Pa brez zamere.
če se komu zdijo detajli nepomembni lahko zaradi mene preskoči.
Poskušam odgovarjati celovito in natančno, da ne bo potem dileme in dvomov "zakaj pa men zobnik tak čudno izgleda?, "zakaj pa to ne paše skup", "Zakaj zobnik nemirno teče in ropota", "zakaj ..."
Vse je v detajlih. In zaradi detajlov stvari sploh lahko delujejo.

Vsa čast. Tudi jaz bi samo tako, pa na žalost na tem koncu sveta gre to v praksi bolj težko. Je pa lepo, da se vsaj poizkusimo in trudimo nekaj spremeniti.
Marsikdo, ki pa tako razmišlja kot ti, je to lažje udejanjil v tujini... :cry:
Če pa koga zobniki bolj v detajle zanimajo, naj pa vzame v roke Zobniška gonila od Flaškerja, Glodeža in Rena in bo za nekaj časa dovolj branja in študija. Meni je prišla knjiga prav, ko sem moral neke praktične probleme v zvezi z zobniki rešiti. Nisem pa vsakodnevno v zobnikih, zato moram v knjige pogledati, če kaj ne vem :wink:.

Pa veš koliko kosov se obrača med nekimi vzdrževalnimi deli, ki jih dobiš v roke in ti "živ bog" ne bo nič drugega povedal. Pa vseeno je treba nekaj na koncu dati od sebe. Če ne, bo pa kdo drug. Že sam sem ogromno takšnih stvari reševal. Deli orodij iz različnih industrij, ki ne veš kako so postavljeni v celoto. Nekaj veš, nekaj izračunaš, nekaj so izkušnje, nekaj predvidiš za ostalo je pa inženirska sreča in pa Mastercard :D .
grega09
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 7.2.2020 14:11

Slavc napisal/-a:je cel kup plastičnih zobnikov, ki jih je možno z minimalno predelavo uporabiti za željeni model. Na tej strani se lahko iz mer, ki jih je podal "sanka", takoj vidi kateri zobnik je za njega pravi.
. Tako enostavna odločitev, kateri zobnik je pravi, je le v slučaju, če vemo, da sta korekcija in poševnost 0. Za določitev (izračun) parametrov za izdelavo zadošča izmera z dobrim šublerjem.
Debata o izračunih se je dejansko začela, ko sem omenil da je nekdo ob formulci za izračun pozabil pripisati predpostavko, da je korekcija 0. Če pri ozobju korekcija obstoja, pa ne zadošča izmera s šublerjem, običajno za že rabljene zobnike tudi ne zadošča izmera z mikrometrom. V takem primeru je najbolje izmenjati oba zobnika v paru, pa še tu je pogoj, da izmerimo centralo osi vsaj na stotinko točno - razen če verjamemo, da je centrala standardna (cela mera).
Še vedno ne vemo o vzroku razpoke. Morda se bo stvar ponavljala.
Vrtičkarstvo je boljše od žerjavarstva
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 7.2.2020 15:50

ma je se res smo nekam zašloi.. pojma nimamo o "fercanungi"..., nehajmo...., pa nič narobe...
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a nabijač » 7.2.2020 16:43

Žerjavar napisal/-a:Tako enostavna odločitev, kateri zobnik je pravi, je le v slučaju, če vemo, da sta korekcija in poševnost 0. Za določitev (izračun) parametrov za izdelavo zadošča izmera z dobrim šublerjem.
Debata o izračunih se je dejansko začela, ko sem omenil da je nekdo ob formulci za izračun pozabil pripisati predpostavko, da je korekcija 0. Če pri ozobju korekcija obstoja, pa ne zadošča izmera s šublerjem, običajno za že rabljene zobnike tudi ne zadošča izmera z mikrometrom. V takem primeru je najbolje izmenjati oba zobnika v paru, pa še tu je pogoj, da izmerimo centralo osi vsaj na stotinko točno - razen če verjamemo, da je centrala standardna (cela mera).
Še vedno ne vemo o vzroku razpoke. Morda se bo stvar ponavljala.

Žerjavar, ali meritve na zobnikih lahko malo podrobneje opišeš. Kaj merimo in kako? Premer temenskega kroga, premer vznožnega kroga, mogoče še meritev samega zoba - debelina, korak,...?? Pa površinsko trdnost zoba? In hrapavost?
A ko govoriš o stotinki natančno - centralo osi misliš na medosno razdaljo? A ni čar evolventnih zobnikov tudi v tem, da medosna razdalja lahko precej odstopa, pa se zobje še vedno lepo kotalijo (in tudi malo drsijo) eden po drugem?
nabijač
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a fikus_ » 7.2.2020 17:22

Če imamo podatek o medosno razdalji in protizobnik, se da zelo dobro naredit novega. Dobro je še vedeti, zakaj je prejšnji zobnik odpovedal.
fikus_
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 7.2.2020 19:21

A ko govoriš o stotinki natančno - centralo osi misliš na medosno razdaljo? A ni čar evolventnih zobnikov tudi v tem, da medosna razdalja lahko precej odstopa, pa se zobje še vedno lepo kotalijo
Res je, vendar mora korekcija (profilni pomik) slediti centrali, sicer se spreminja zračnost med zobmi z odstopanjem centrale * tangens 20°. Po DIN se iz potrebne (predvidene) zračnosti zob in namena uporabe, izračuna dopustno odstopanje mere čez zobe obeh zobnikov in dopustno odstopanje centrale.
Kaj merimo in kako?
Odvisno od namena merjenja. Pri kontroli novega zobnika se meri predvsem mera čez zobe (valjčke). Pri potrebi za izdelavo nadomestnega zobnika pa so za določitev parametrov ozobja vsa merjenja nezanesljiva: mera čez zobe se je že spremenila zaradi obrabe, temenski premer pa pri izdelavi ni imel predpisane tolerance (je veljalo splošno dovoljeno odstopanje).
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Deutz » 7.2.2020 21:33

Žerjavar napisal/-a:Še vedno ne vemo o vzroku razpoke. Morda se bo stvar ponavljala.

fikus_ napisal/-a:..... Dobro je še vedeti, zakaj je prejšnji zobnik odpovedal.

Pa je sanka že na samem začetku zelo jasno povedal kaj se je zgodilo !!!

sanka napisal/-a:6.1.2020 20:06
zdravo,
......Predvidevam da je z razlogom plastika oz. umetna masa, ker zaradi morebitne preobremenitve zadeva preprosto poči in ne naredi dodatne škode, no v bistvu je mi je to zgodilo in rabim rezerve..............
Deutz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Deutz » 7.2.2020 21:40

Je pa super da se je razprava tako razširila na detajle ker smo mi nekateri radovedneži dobili odgovore in jasnejši vpogled v problematiko ozobja !!!
Še enkrat hvala strokovnjakom za pojasnila !! :D
Deutz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 8.2.2020 7:05

Pa je sanka že na samem začetku zelo jasno povedal kaj se je zgodilo !!!
Morda je komu drugemu jasno, meni ni.
Predvideva preobremenitev. Kakšno? Mu je motor dušilo? Se mu je motor pogosto pregreval? Se je morda v tistem trenutku kaj zakajlalo? Je zobnik na gredi s tesnim (pretesnim) nasedom? …
Elementi stroja ne pokajo ob normalni uporabi, obremenitvah kot jih zmore motor, … Lahko pa od pogostih preobremenitev (utrujanje materjala).
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a nabijač » 8.2.2020 8:47

Žerjavar, hvala za pojasnilo.
Zanimivo je, da je tale zobnik počen na obeh straneh in ne le na eni. Po moje zobnik ni predviden, da je tudi varovalka, saj to bi bilo pa res že preveč idiotsko.
Sem pa pred časom gledal tele zobnike na zadnji strani ene poceni kitajske stružnice, mi je delovalo na nivoju otroških igrač. Vse je precej nenatančno s polno zračnosti v drsnih in tudi kotalnih ležajih in opletanja in tudi grdo (in slabo) narejeno, celo jaz kot amater sem opazil konstrukcijske napake.:evil:
nabijač
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Slavc » 8.2.2020 8:59

Meni je vse skupaj popolnoma jasno. Te male namizne hoby stružnice imajo plastične zobnike z namenom. Zaradi hrupa in varnosti. V primeru napačne uporabe poči zobnik in ne kaj drugega. Namenjene naj bi bile le za struženje plastike, lesa in eventualno aluminija in medenine. in še to le z manjšimi pomiki. so cenovno ugodne in si jo lahko privošči vsak.
Res pa je, da je za struženje le potrebno neko znanje. Tudi zaradi varnosti osebe in stroja.
Verjetno je tudi zaradi neznanja prišlo do preobremenitve in posledično loma zobnika.
Brez nič ni nič
Slavc
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 8.2.2020 9:52

Slavc napisal/-a:Te male namizne hoby stružnice imajo plastične zobnike z namenom.
V primeru napačne uporabe poči zobnik in ne kaj drugega.
Verjetno je tudi zaradi neznanja prišlo do preobremenitve in posledično loma zobnika.
Edini razlog je cena.
Ob napačni uporabi proizvajalca boli k... kaj bo počilo.
Do loma zobnika bi lahko prišlo zaradi trenutno prevelikega špana (ročni prehiter pomik orodja), ko bi zadušilo motor v zelo kratkem času, vendar je zobnik hitrejši. Vsi elementi prenosa moči motorja morajo vzdržati max moment motorja.
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Slavc » 8.2.2020 10:08

Žerjavar napisal/-a:Edini razlog je cena.

Ne bo držalo.
Eden od pomembnih dejavnikov je hrup. Plastični zobniki so mnogo tišji od kovinskih, tudi zato, ker se vrtijo na suho.
Ker te stroje v glavnem uporabljajo uporabniki ki niso preveč vešči obdelave je mnogo varneje in tudi ceneje, da poči zobnik, kakor da se poškoduje cel stroj ali celo človek. Zobnik stane par dolarjev, ga zamenjaš in gremo dalje.
Predvidevam, da tudi proizvajalec gleda na to, da je popravilo ob takšnem dogodku za uporabnika čim enostavnejše in poceni.
Brez nič ni nič
Slavc
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Duroplast » 8.2.2020 10:55

Žerjavar napisal/-a:
Slavc napisal/-a:Te male namizne hoby stružnice imajo plastične zobnike z namenom.
V primeru napačne uporabe poči zobnik in ne kaj drugega.
Edini razlog je cena.
Ob napačni uporabi proizvajalca boli k... kaj bo počilo.
Do loma zobnika bi lahko prišlo zaradi trenutno prevelikega špana (ročni prehiter pomik orodja), ko bi zadušilo motor v zelo kratkem času, vendar je zobnik hitrejši. Vsi elementi prenosa moči motorja morajo vzdržati max moment motorja.

Ni le cena, čeprav je za serijsko porizvodnjo kar opazno nižja kot pri kovinskih.

+ ne rabiš mazanja (izjemno pomembno v medicini ali živilsko predelovalni industriji)
+ ni bojazni za korozijo
+ polimeri zaradi viskoznih lastnosti odlično dušijo vibracije (tišina)
+ nižja masa in vztrajnostni momenti
+ proizvodnja je cenovno ugodna, hitra...
+ Enostavno je narediti poljuben profil zoba, če se lotiš brizganja, kar pomeni da lahko vešč razvojnik prilagodi profil po želji (npr če se zobnik vrti le v eno smer)
+ Ozobje se lahko s postopki brizganja izdela že v ohišjih gospodinjskih aparatov...

in vse to z enim samim postopkom, brez naknadnih površinskih obdelav
+ energetsko učinkovita proizvodnja !

Številčno se danes največ proizvede ravno plastičnih zobnikov.

Ne verjemi vsemu, kar piše na internetu. (France Prešern, 1845)
Duroplast
Strokovnjak
Strokovnjak

PrejšnjaNaslednja

Vrni se na Ostalo - tehnična pomoč

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 8 gostov