STROJNISTVO.com • Poglej temo - Poraba goriva

Poraba goriva

Kar ne spada nikamor v zgornje kategorije...

Moderator: -M-

OdgovorNapisal/-a Miha » 16.6.2007 13:01

Jurde, tvoj 20 let star avto na uplinjače res porablja gorivo tudi v tem primeru obremenitve! :)

In, da ne bo pomote:
Ponavadi imam vedno v klanec navzdol in pri zaviranju iz večjih hitrostih motor prižgan in v ustrezni prestavi. Kar je tudi pravilno, saj s tem privarčuješ na gorivu in zavorah hkrati! :) Tisto je bilo v "testne namene".

ŠE enkrat.
Res ne vem kaj je tako težko razumeti? Motor se vrti zaradi klančine in žene hkrati tudi vse črpalke in ustvarja podtlake. Električne agregate in inštumente pa žene altenator.
Verjetno vas moti zvok motorja. Ta pa nastaja ker se zrak, ki priteka v zgorevalni prostor tudi tukaj stisne in ekspandira ter nato priteče skozi izpuh.[/quote]
Miha
Miha
Strokovnjak
Strokovnjak

Kraj: Maribor

OdgovorNapisal/-a xstrojnik » 16.6.2007 14:24

Tudi stari avtomobili z uplinjači so že imeli vgrajeno to funkcijo in sicer so imeli na uplinjaču elektromagnetni ventil v kombinaciji s šobo za prosti tek, ki se je zaprl pri določenem podtlaku v sesalni cevi. Posledica: poraba goriva 0,000.

Saj vem, da nekaterih ni mogoče prepričati. To je za tiste, ki so dojemljivi, ne za one trdo....
xstrojnik
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a deuche » 16.6.2007 15:01

Miha napisal/-a:Še nekaj:
Tudi, kadar nam pri ne pomaga servoojačevalnik, mora proizvajalec zagotoviti zadostno mero zavorne in krmilne moči, da lahko v zakonsko predpisanem okviru še ustavite in zavijete z vozilom!
NE DRŽI, da če motor izklopite, ne delujejo ne zavore in ne volan.
Žal nimam tukaj podatka o predpisani zavorni moči brez ojačevalnika. Sem pa tudi že sam (načrtno) preizkusil v praksi na precej strmem klancu v vozilu težjem od 1400kg, z servoojačanimi zavorami in volanom in je delovalo brez problema. Samo več sile je treba uporabit.

1. Učinek zavor je vedno enak, z ali brez serva, le vložek šoferja je večji, če le ta ne deluje. Jaz sem z AXom normalno šel čez tehnični brez serva. Kontrolor je sicer komentiral, da je zavora trda, vendar izgleda, da nimajo predpisano max silo na pedalu, oz. opreme za mirjenje le te.
2. Moja draga je geografinja in sem ji dal za prebrat celo štorijo in je dojela zakaj je poraba v teh pogojih 0,0. Me pa ne čudi, da jo strojniki ne, če jih sodim po profesorjih na FS.
deuche
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a dam5 » 16.6.2007 16:14

Hudo!
Navadnemu rodjarju gre na smeh, gimnazijska maturantka je razumela stvar, lesarski tehnik je malo pomislil in videl, kaj je kaj...
Res upam, da nekateri tukaj niso strojniki. To je že mučno.
dam5
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a drejach » 16.6.2007 17:15

Če bi vsi tako razmišljali kot nekateri tukaj, bi se po moje danes še vedno vozili z Benzovim triciklom...
drejach
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Boštjan29 » 21.6.2007 13:08

Očitno so eni zelo trmasti ali pa..... ker je stvar toliko logična, da ne rabiš nobene posebne šole, samo malo zdrave pameti oz. logike! Drgač ste se pa zelo potrudili z razlagami!
Lep dan še naprej strojniki po duši, taki so ta boljši!
Boštjan29
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a lunar » 21.6.2007 20:08

Bravo!
Prebrati teh pet strani prispevkov je bolše kot sedeti pred TV in gledati kakšno komedijo, ste mi polepšali večer. Pa lep pozdrav!
:D
orodjarček
lunar
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a kafer1 » 5.9.2007 7:24

http://www.topvideochart.com/?v=8a19b32 ... d0c3d99263

Tu je posnetek testiranja F1, kjer se zelo dobro vidi, kaj se zgodi z gorivom ko spustite gas.
kafer1
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Max46 » 5.9.2007 18:53

Moje mnenje je da je poraba pri vožnji navzdol lahko 0,0. Motor pa pri tem dela v bistvu kot batni kompresor. Kolikor pa jaz vem batni kompresor ne deluje če ga ne poganja elektromotor. (če se motim naj me kdo popravi) Če pa kdo še vedno kdo ne verjame da je lahko poraba 0,0 mu svetujem da se postavi na vrh klanca, da v prestavo kot ponavadi ko se pelje po klancu navzdol pred tem pa sname cev za dovod goriva v motor. Sem pa tudi sam že vozil s porabo 0,0 ko se mi je totalno zamašil filter za gorivo.
Tko da tisti ki trdi da poraba ne more bit nič iskreno upam da ni strojnik.
Vem pa da pri mojem avtu tudi navzdol poraba verjetno ni 0 ker je v motorju elektronika ki si samodejno dodaja malo plina. To se na pedalu za plin čuti če npr prestaviš v prenizko prestavo in na nogi čutiš da v bistvu pedal pade sam v globino.
Max46
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a xstrojnik » 5.9.2007 19:57

Nekateri pa res klatijo neumnosti...
xstrojnik
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a BANE » 5.9.2007 20:04

ja ja in ti isti so tudi z logiko skregani
BANE
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Max46 » 6.9.2007 2:56

Mene res zanima če še nikoli nikomur ni zmanjkalo goriva. Takrat je poraba 0. In od vseh ki trdijo da poraba ne more biti 0 bi rad zvedel kako da se takšen avto če je v prestavi še vedno lahko pelje po klancu navzdol. In tudi vse ti dela dokler se avto ne ustavi.
Kot sem že prej omenil je to podobno kot če bi motor deloval kot batni kompresor. Zrak v motorju se komprimira, to pa zato ker celoten sistem poganjajo kolesa. Baje da se da narediti kompresor iz motorja Fiat 126 (po domače bolhca).

Sem pa tudi jaz že slišal da imajo neki Mercedesi narejeno tako da se pri V motorju ena vrsta valjev izklopi če ni dovolj obremenjen motor.
Max46
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a BANE » 6.9.2007 9:36

Se ve, da je poraba če je vozilo v prestavi in se peljemo po klancu navzdol poraba nula.
se strinjam, da je zadeva primerljiva z batnim kompresorjem.
vemo tud da kompresor ne deluje brez elektromotorja.
ni mi jasno kaj si ti hotel povedati z elektromotorjem.
BANE
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a KY » 6.9.2007 9:56

Administratorju strani predlagam, da v forumu odpre novo mapo, "mlatenje prazne slame", v katero bi lahko premaknil to in še kar nekaj tem...

Slika

LP
Ko bom velik, bom delal stroje!
KY
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a drejach » 6.9.2007 10:27

Zdaj, ko ste to temo na vrh potegnil, je še sam vprašanje časa, kdaj se bo spet pojavil kdo, ki bo trdil, da poraba ne more biti nič pod nobenim pogojem :D
drejach
Strokovnjak
Strokovnjak

PrejšnjaNaslednja

Vrni se na Ostalo - tehnična pomoč

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost