STROJNISTVO.com • Poglej temo - Tlak v cevi

Tlak v cevi

Kar ne spada nikamor v zgornje kategorije...

Moderator: -M-

Tlak v cevi

OdgovorNapisal/-a M5 » 22.10.2007 14:58

Imamo sledeč problem pa ne najdem rešitve tlak v cevi pade v pribljižno enem tednu za 1 Bar Potem pa zopet dolivamo vodo. Imamo kombinirano peč (drva+olje) in še toplotno čerpalko. Vsaka pomoč prav pride (ne zleda pa nikjer da bi kakšen ventil puščal)
Zateguj vijak z glavo ne z roko
M5
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a arepense » 22.10.2007 17:18

Pozdrav zanima me koliko časa že to uporabljaš.
Sam sem leta 2001 sestavil isto kombinacijo vendar brez toplotne in sem prvo sezono nonstop odzračeval in dotakal vodo.
za male ljudi velike stvari
arepense
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a M5 » 22.10.2007 18:30

da jaz vem je to v uporabi več kot 10 let pa vem tudi da prej ni bilo kakšnih problemov
M5
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a jbrencic » 22.10.2007 20:26

ekspanzijska posoda kliče po novi!
jbrencic
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a gslobod1 » 23.10.2007 21:00

Podobno težavo sem imel ker sem vsakič ko sem dotakal vodo v sistem spusti tudi zrak iz šlaufa ki pa je kasneje prišel v radiatore in sem ga spet odzračeval. pazi ko dotakaš sistem da spustiš vodo da spodrine zrak iz šlaufa. ampak pri tebi je ziher ekspanzijska ali varnostni ventil fuč.
gslobod1
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a M5 » 24.10.2007 17:33

In na kakšen način vem da je rastezna posoda zanič. Tlak v njej je pribljižno 2.3 Bar.
M5
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 24.10.2007 18:46

Kako ugotoviš, da je raztezna posoda fuč?!
Napolni sistem do dopustnega tlaka, nato pa spuščaj ven v posodo in ugotovi, kolikšna količina je iztekla, dokler je še bil vsaj minimalen tlak. Bilo bi naj polovico volumna raztezne posode.
Vrtičkarstvo je boljše od žerjavarstva
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a arepense » 24.10.2007 19:22

Verjetno ima sodelavec prav saj ti polniš ekspanzijo z vodo ko pa kuriš se pač voda razteza in se nima kam umikat ti steče iz varnostnega,ki pa je 2,5 bar.
Jaz imam polnjen sistem in ekspanzijo z 1,5 bar ko je pa segreta vsa stvar se pa dvigne na 1,7. :roll:
arepense
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a jbrencic » 24.10.2007 19:28

prvi znak da je ekspanzijska posoda zanič je velika razlika tlaka pri hladnem in zakurjenem sistemu. kaj se pa dogaja ti takoj v nasladnji vrstici razložim. torej ko napolniš vodo če membrana malo pušča gre voda v zračni prostor. malo. ko zakuriš se voda umika v ekspanzijo in še vedno prehaja tja kjer je nebi smelo biti. ko se sistem ohlaja pa iz posode pride zrak, ki se po možnosti na avtomatskih odzračevalcih nad posodo izloči iz sistema in tlak pade.
poskusi napolnit sistem na 2 bara, nato pa na ventilčku posode (kjer je zrak) preveri ali priteče voda ko ga pritisneš.
jbrencic
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a arepense » 24.10.2007 19:29

Probaš jo tud čist enostavno če ima ventilček za zrak ga pritisneš in priteče voda namesto da pihne ja 100%
fuč (počena duša).
arepense
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 28.11.2007 14:59

Dovoli mi M5 da sem malo nesramen. Kar nekaj vprašanj si postavil, kar nekaj kolegov se je potrudilo, da so ti dali odgovor. Po moje si zvedel, kar si hotel.

Ti pa ne moreš izustiti "hvala".
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a strojnik60 » 29.11.2007 17:15

Pozdravljeni!
Da ne odpiram nove teme;imam namreč nekaj težav z ekspanzijsko posodo.Tlak v sistemu mi naraste pri 65 stopinjah na 2,3 bare.Pri hladnem sistemu imam cca 1,1bara,pri vročem pa tako naraste.Na to temo ste se že na
veliko raspisali o ekspanzijski posodi,vendar nisem našel
za mene rešitve.Na ekspa. posodi sem odvil ventilček,
vendar pri meni ni pritekla voda,niti zrak ni pihnil.
Tako sem sklepal,da moram "nopumpati"zrak.Z navadno
tlačilko sem napumpal na 2,5 bara,takoj ko sem odstranil
cev od tlačilke je pihnilo in tlak je bil spet na nuli.
Prosim za nasvet ali je za to potreben poseben postopek.
Vse to sem delal pri hladnem sistemu ,sem večkrat poskusil
a mi ni uspelo spravti tlaka v posodo(tudi ventiček sem
zamenjal).Sedaj zelo pazim kako kurim,ker pri drvah je to malo težje.

Za prejete odgovore se vem naprej zahvaljujem
strojnik60
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a pajo » 29.11.2007 18:28

Sicer nisem 100% prepričan ali je moj način pravilen ali ne. Ko se mi je razteznostna posoda začela čudno obnašati (počena duška), sem izpustil iz sistema toliko vode, da je pritisk v sistemu padel na nič. Nato sem duško napumpal na 1,5 bar. Nato sem sistem z vodo napolnil na 1,5 bar. Vse to sem seveda počel pri hladni peči. Ko se je sistem ogrel in je šlo za razliko večjo kot 0,5 bar je to bil skoraj gotov znak, da je šla duška v razteznostni posodi.
pajo
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 29.11.2007 19:11

Strojnik 60 Malce čudni znaki, vendar tudi zanje obstoja razlaga. Zelo verjetno je sicer počena duša prilepljena na steno posode v okolici in preko ventilčka. Voda iz ventilčka ni iztekala. Tudi ko si pumpal si ustvaril v okolici ventilčka zračni mehur pod membrano in zrak je odhajal v sistem. odzračevalni ventil ga ni tako hitro izpuščal, kot si ti pumpal. Pritisk se je sicer ustvaril vendar zopet padel, okrog ventilčka pa je počena duša še vedno ostala.

Pajo Ti si pogruntal sistem kurjenja brez (kar je isto kot pokvarjena) raztezne posode, vendar je stvar lahko nevarna, ker ti lahko zaradi nekontrolirano povečanega pritiska poči cev - pa ravno nad posteljo v najlepših trenutkih.

Obema bi svetoval, da si nabavita novo dušo. Jaz sem telefoniral proizvajalcu (v trgovski mreži je nisem našel) in čez tri dni mi jo je poštar prinesel po povzetju. Pa sem izpustil vodo iz sistema, odvijačil 6 vijakov, zamenjal dušo, privijačil, napolnil vodo in zakuril. Stvar bi danes ocenil na 10 evrov in eno uro hobija.

Sem pa takrat prišel na idejo, da duše sploh nebi rabil. Če bi odvijačil posodo, na zgornjo prirobico (spojeno s cevnim sistemom) bi privaril kos cevi, ki bi šla skozi spodnjo prirobico v posodo in segala skoraj do dna posode, bi zgornji del posode lahko vseboval zrak, ki nebi imel kje izhajati. Med prirobici je treba dati tesnilo. Pa voda bi imela direktni stik z zrakom, kar tudi ni pozitivno.
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a strojnik60 » 29.11.2007 20:32

Hvala za odgovor;da malo podrobneje objasnim
Z nožno tlačilko sem dvakrat stisnil pa sem že imel
tlak 2,5 bara;tako bo to najbrš držalo ,da je membrana
prilepljena na steno posode.Ne vem če bom dobil posebej
membrano,ker je stvar kar nekaj stara(1989 leta).
Posoda je GORENJE IMO-LENDAVA-Tip varflex M 40 SP.
Ta posoda ima samo zgoraj prirobnico z šestimi vijaki in
tudi tu je priključena na sistem.Sedaj se bom pozanimal,
če bi kje dobil membrano.Če mogoče kdo ve kje bi to
membrano dobil na štajerskem koncu Slovenije?

PS. Ali še dela ta firma v Lendavi?
strojnik60
Novinec
Novinec

Naslednja

Vrni se na Ostalo - tehnična pomoč

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 14 gostov