STROJNISTVO.com • Poglej temo - TIG varjenje

TIG varjenje

Kar ne spada nikamor v zgornje kategorije...

Moderator: -M-

TIG varjenje

OdgovorNapisal/-a luka87 » 10.2.2008 19:58

Zanima me pri varjenju inoxa. Varil bi cevi fi 45 in debelina stene 2mm. Zanima me pa kako je s postopkom dodajanja argona v notranjost cevi (na spodnjo stran zvara). Zanima me pa kod kakšnim pritiskom naj spuščam argon v cev in pa ali je smiselno cev na začetku in koncu malenkost zapreti(da pač argon ne gre kr zlahka iz cevi vn).

LP
Luka
luka87
Strokovnjak
Strokovnjak

Re: TIG varjenje

OdgovorNapisal/-a BOJANVAR » 11.2.2008 20:14

luka87 napisal/-a:Zanima me pri varjenju inoxa. Varil bi cevi fi 45 in debelina stene 2mm. Zanima me pa kako je s postopkom dodajanja argona v notranjost cevi (na spodnjo stran zvara). Zanima me pa kod kakšnim pritiskom naj spuščam argon v cev in pa ali je smiselno cev na začetku in koncu malenkost zapreti(da pač argon ne gre kr zlahka iz cevi vn).

LP
Luka

Cevi na obeh koncih zapreš vendar pustiš drobno luknjico,da argon lahko uhaja,ko zaključiš zvar.Pritisk argona v cev je lahko minimalna 1-2 bara.
Bojan!
BOJANVAR
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a BOJANVAR » 11.2.2008 20:32

Cevi na obeh koncih zapreš vendar pustiš drobno luknjico,da argon lahko uhaja,ko zaključiš zvar.Pritisk argona v cev je lahko minimalna 1-2 bara.
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a jan.23 » 11.2.2008 20:48

Kot je že Bojan napisal, cev zapreš na obeh koncih (lahko samo s lepilnim trakom). Pomembno je, da pustiš luknjico za lažji zaključek vara.
Pretok plina?
Zagotoviti moraš, da argon izpodrine zrak v cevi. Pri varjenju daljših cevovodov je dobro da povečaš pretok argona in počakaš, da izpodrine zrak. Pretok argona je močno odvisen od pripravljenega mesta zvarjenca. Pri večjih špranjah mora biti pretok večji. Pri varjenju večjih premerov cevi, se lahko zalepi špranja in se jo postopoma odpira. Tako na prst je pretok argona 1-6 l/min.
Skratka probaj in kontroliraj koren vara.
Lep pozdrav, Janez
jan.23
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a luka87 » 12.2.2008 20:25

Najlepša hvala za odgovore.

LP
Luka
luka87
Strokovnjak
Strokovnjak

Vrni se na Ostalo - tehnična pomoč