STROJNISTVO.com • Poglej temo - Krivljenje cevi s plamenom

Krivljenje cevi s plamenom

Kar ne spada nikamor v zgornje kategorije...

Moderator: -M-

Krivljenje cevi s plamenom

OdgovorNapisal/-a T_Eclipse » 20.3.2008 21:22

Pozdravljeni,

zanima me, če ve kdo kakšen je postopek krivljenja cevi da dosežemo določen radij (v mojem primeru: premer cevi 33,7mm, debelina stene 3,2mm, radij zakrivljenosti R80, kot ukrivljenja 100 stopinj) z segrevanjem s acetilenskim plamenom.
Slišal sem za eno metodo, da se določi radij ukrivljenja tako da se na cevi zarišejo oznaki, ki označujejo začetek in konec loka in se postopoma segreva od prve oznake do druge in postopoma zvija. Tu bi pa rabil nasvet in sicer kako določim razdaljo med oznakama? Je to samo dolžina loka? Slišal sem tudi da je nek večkratnik premera cevi ali radija ukrivljenosti, nisem prepričan.

Prosil bi, če lahko nekdo, (ki je že delal to) opiše postopek.

Hvala za nasvete in lep pozdrav!
"Two things are infinite: the universe and human stupidity; and I'm not sure about the universe."
A.Einstein
T_Eclipse
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Nicomajstr***???*** » 21.3.2008 6:26

Najbolje bo pomojem, če daste pokriviti na krivilni stroj s trnom. S segrevanjem se bo verjetno precej zgubala.
Nicomajstr***???***
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a nejco2 » 21.3.2008 11:36

Priporočam ti drug postopek krivenja s plamenom. Tako: v cev nasuješ suhi pesek ,iz vsake strani cev dobro zapreš, najdeš cev okoli katere boš ovijal,(v tvojem primeru fi 160mm), na cev privariš en obroček skoz katerega boš porisnil cev in začneš.Počasi greješ in ovijaš okrog cevi.
NEJCO
nejco2
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a igorb » 21.3.2008 16:14

označiš začetek in konec kroga in sredino s kredo
potem enakomerno segreješ cev da postane enakomerne barve
segreti moraš tudi pred začetkom radija
(cca 1 dolžino cevi)
potem začneš kriviti(ne prehitro) in ko se začne cev na sredini prekomerno kriviti jo v primežu poravnaš,stalno jo moraš greti da je enakomerne barve (toplo rdeča barva)
verjetno boš če delaš prvič vrgel v kontejner precej metrov,je pa lepo ko obvladaš.
lp
igorb
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a T_Eclipse » 21.3.2008 20:27

Hvala za nasvete! Vem da je lažje dat nekomu na krivilni stroj ukrivit vendar bi se rad naučil te tehnike, za svojo dušco! Velikokrat mi prav pride kakšna ukrivljena cev, zdej bi se pa rad sam naučil kriviti s plamenom! Bom na kakšnih odpadnih ceveh vadil!

Poročam o uspehih!

LP
"Two things are infinite: the universe and human stupidity; and I'm not sure about the universe."
A.Einstein
T_Eclipse
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a stefv » 22.3.2008 21:14

Najprej na cevi označiš, kje želiš imeti sredino loka. Nato odmeriš en zunanji premer cevi (cca 34 mm) nazaj in dva premera cevi (cca 70 mm)naprej od oznake.
Cev enakomerno segreješ med obema skrajnima oznakama do zlato rumene barve.
Počasi ukriviš do približno 45°.
Deformacijo stisneš s primežem toliko, da jo poravnaš. Nato še vedno stisnjeno cev enakomerno z obema koncema ukriviš do željenega kota.
Vse to se doseže samo z enim segrevanjem. Postopek ti lahko praktično pokaže vsak monter centralnega ogrevanja, ki še dela z jeklenimi cevmi.
Pa veliko uspeha.
stefv
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a T_Eclipse » 29.3.2008 13:38

Po nekaj metrih stran vrženih cevi mi je uspelo narediti te krivine!

Slika

Slika

Slika

Slika

Kritike dobrodošle!
A.Einstein
T_Eclipse
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a programer79 » 31.3.2008 9:53

Eeee skoraj bi se upal trditi da to rabiš za stojala za motor aa???
Zvite so odlično!!

Tudi jaz sem jih naredil,je bila cela štala s tem zvijanjem!!

Dej mi povej, si dal pesek v nje ali si jih prazne zvijal???
programer79
bolje pocasi pa pravilno kot hitro pa narobe
programer79
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a T_Eclipse » 31.3.2008 13:37

Cevi rabim za rollbar za buggy-ja.

Zvijal sem pa prazne, vendar sem moral v primež vpenjat, da se mi niso preveč deformirale.

Če bi še enkrat delal bi 100% pesek not dal, ker sem moral vse preveč na hitro delat (vpenjanje in izpenjanje, ravnanje v primežu...). V glavnem več dela je brez peska pa še en sam težko dela!
A.Einstein
T_Eclipse
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a magic » 31.3.2008 15:02

Za začetnika odlično. Sicer pa ko enkat obvladaš gre z primežem odlično brez peska seveda.
Vaja dela mojstra če mojster dela vajo.
diamonds are forever

http://magic1ce.myminicity.com/
magic
Strokovnjak
Strokovnjak

Vrni se na Ostalo - tehnična pomoč

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 11 gostov