STROJNISTVO.com • Poglej temo - Toplotna črpalka Toplozračno gretje in rekuperacija toplote

Toplotna črpalka Toplozračno gretje in rekuperacija toplote

Kar ne spada nikamor v zgornje kategorije...

Moderator: -M-

Toplotna črpalka Toplozračno gretje in rekuperacija toplote

OdgovorNapisal/-a direktx » 16.4.2008 9:35

Pozdravljeni

Lotil sem se porjekta obnove star hiše v Dekanih pri Kopru. Po obnovi bo hiša imela 60cm+ debelino kamnitih zidov, 15cm izolacije na stenah, 30cm izolacije strop in 10cm izolacije tla. Skupna površina v dveh etažah je 130m2 in višina stropa je 2.5m.

V hiši želim imeti topolzračno gretje s prisilnim zračenjem in rekuperacijo toplote. Gretje bi bilo preko toplotne črpake, ki bi grela tudi sanitarno vodo.

In sedaj k vprašanjem :)
Potreboval bi nekoga, ki bi mi to naredil.
Kako se tako gretje izračuna? Kak link do uporabnih informacij(Da mi ne bojo prodali 30kW toplotne črpalke).
Kako se obnesejo Daikin TČ?
Ali se že dobi v Sloveniji MITSUBISHI Model: Gainable reversible Zubadan in kake so izkušnje?

Če imate še kak uporaben nasvet ga prosim napišite.

Hvala

Gre samo za levi del hiše je pa to sredinska v nizu vrstnih hiš.
Slika
direktx
Strokovnjak
Strokovnjak

Vitotres

OdgovorNapisal/-a roko » 16.4.2008 11:32

Mogoče bi z Vitotresom uspel v celoti pokriti izgube. Toplotna črpalka toplotne moči 1,5 kW. Električni grelci 7 kw. Ima vgrajen rekuperator in 200 litrski boiler. Predpriprava za stensko ali talno ogrevanje in predpriprava za sončne kolektorje.

Slika
roko
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a frapor » 16.4.2008 18:46

Mogoče bi bilo bolje, če to vprašanje postaviš na: http://www.podsvojostreho.net/viewforum.php?f=7
frapor
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a direktx » 17.4.2008 6:13

Poznam forum podsvojostreho, a želim nek bol strokoven odgovor, kot sem mnenja da bi ga dobil na forumu podsvojostreho.
Upam da mi na tem forumu ne bo odgovarjal kak marketing od prodajalca toplotnih črpak, ker če njih vprašaš je vse poceni in vse se da narediti, ko pa želiš nekaj imeti to dobi v roke en strojnik in se potem po glavi tepe kaj je bilo vse zmenjeno.

P.s. Če mi tukaj ne bo uspelo dobiti pravega odgovora bom pa poizkusil tudi na podsvojostreho tako da hvala za idejo.
direktx
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Krpan » 17.4.2008 7:17

Kako se tako gretje izračuna?

Priporočam brezplačen program od Novolita http://www.novolit.si/slo/novocad.html
Program je narejen v skladu z Pravilnikom o toplotni zaščiti in učinkoviti rabi energije v stavbah.
Z znanjem raste dvom!
Krpan
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a direktx » 18.4.2008 12:19

Hvala za program za preračunanje toplotnih izgub.

Še vedno se ni oglasil noben projektant ali kak drug ki bi bil pripravljen zasnovati tak sistem.
direktx
Strokovnjak
Strokovnjak

Če potrebuješ projekt PGD-PZI mi lahko napišeš mail, da se t

OdgovorNapisal/-a roko » 19.4.2008 12:12

[quote="direktx"]Hvala za program za preračunanje toplotnih izgub.

Še vedno se ni oglasil noben projektant ali kak drug ki bi bil pripravljen zasnovati tak sistem.[/quote.
roko
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a direktx » 22.4.2008 9:20

roko
Ali bi se dalo domeniti za kak projekt? Prosim če me lahko kontaktirate na mail.

S pomočjo programa na starni od novolita sem izračunal da so celotne toplotne izgube stavbe 220 000kWh/leto. Kako močno toplotno črpalko se priporoča pri takih izgubah? Ali moram dodati še kak podatek? Kako se to izračuna, kako moč gretja potrebuješ(radovednost)?
direktx
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Krpan » 22.4.2008 10:03

Zagotovo si vnesel neke napačne podatke. Tako na palec bi moral dobiti okoli 10.000kWh/leto.

Moč ogrevanja se lahko izračuna:

(mojstrski pristop)60-80W krat površina ogrevalnih prostorov. V tvojem primeru od 8 do 10 kW.

(inzenirski pristop) (Transmisijske izgube + prezračevalne izgube) * (razlika temperatur = notranja temperatura - zunanja teperatura)* rezerva
Z znanjem raste dvom!
Krpan
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a direktx » 22.4.2008 12:24

Po namigu sem še enkrat preučil izračun in sem dal izkoristek pri zračenju iz 90% na 0% in mi je sedaj prišlo da je celotna toplotna izguba stavbe 7 490kWh/leto. Če dam izkoristek 0.9 dobim 4 755kWh/leto.

Ali bi bil to možno?
In kak grelec potrebujem? Kakšna moč?
Hiša je na primorskem in ima 15 cm izolacije.
direktx
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a babalu » 15.5.2008 12:39

Jaz ti lahko to preračunam. Zelo pa priporočam drugačen način ogrevanja. Toplozračno je drago in bivanjsko neugodno. Pomoje bi bilo pametno razmislit o recimo talnem orgevanju na nizkotemperaturnem režimu, če se poklapa z toplotnimi izgubami. In mini rekuperativno napravo za osnovno prezračevanje objekta (toliko, da ne rosijo stene in stekla).
babalu
Novinec
Novinec

Vrni se na Ostalo - tehnična pomoč

Kdo je na strani

Po forumu brska: Google [Bot] in 5 gostov