STROJNISTVO.com • Poglej temo - Montaža kolesnega ležaja

Montaža kolesnega ležaja

Kar ne spada nikamor v zgornje kategorije...

Moderator: -M-

Montaža kolesnega ležaja

OdgovorNapisal/-a Steinboy » 14.12.2008 12:49

Zdravo fantje,
kako se pravilno montira avtomobilski kolesni ležaj-se pravi dvojni kroglični ali stožčasti ležaj? a ga samo preprešaš pa zategneš, a je trteba kaj pazit.

Hvala za odgovore.
Sveča je krasana če ti žarnce vidu nis.
Steinboy
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a KY » 14.12.2008 13:44

Če se v zadnjih letih, kar avtov ne šraufam več ni kaj spremenilo, se dvojne kroglične samo zategne, konične pa moraš zategniti, pa tretino obrata nazaj in varovati proti odvitju. Če ni pravega občutka, je potreben precizen moment ključ. :wink:

LP
Ko bom velik, bom delal stroje!
KY
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Steinboy » 14.12.2008 16:22

Hvala :)
Sveča je krasana če ti žarnce vidu nis.
Steinboy
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a jan.23 » 14.12.2008 17:05

KY s tistim za 1/3 nazaj se ne strinjam, se mi je zdelo obutno preveč, pa sem pogledal v eno staro knjigo, kjer piše:

"Ležaji koles se mažejo z mastjo, ki se nahaja v pestu kolesa, sami ležaji pa so pred vgraditvijo dobro podmazani. po določilih proizvajalca vozila se mora mast v pestah koles po predpisanih prevoženih km dopolnjevati in v določenih rokih tudi zamnjati. Pri tem moramo pesto demontirati, jih očistiti stare masti, oprati v bencinu ali petroleju ter napolniti s svežo mastjo. Količina masti za vsako pesto je določena, zato pazimo, da pesta ne prenapolnimo.
Zračnost ležajev reguliramo tako, da privijemo matico do kraja, nato pa jo popustimo za 1/8 do 1/6 vrtljaja, odvisno od veliosti ležaja. Pri pravilno nastavljenem ležaju se mora kolo vrteti brez odpora in ne sme imeti zračnosti.
Paziti moramo, da med zunanji ležaj in matico vstavimo specialno podložko, ki preprečuje prenos radialne sile na matico, v kolikor bi se pričel notranji obroč ležaja na osi vrteti. Po nastavitvi moramo matico zavarovati."

Mojster, kateri se je učil "šraufanja" v Nemčiji, mi je rekel, da so zračnost konusnih kolesnih ležajev ugotavljali z merilno urico, pa to že pred več kot 30-imi leti.
Lep pozdrav, Janez
jan.23
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a KY » 14.12.2008 18:51

Mogoče je tretjina obrata res preveč, ni pa vedno nujno, saj korak ni vedno enak. Ko sem to še delal, nisem gledal na kot vrtenja, ampak sem vrtel pesto in odvijal po občutku. :P

LP
Ko bom velik, bom delal stroje!
KY
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a no_vem » 15.12.2008 16:27

Na starih Renault-i, ki so imeli na zadnjih kolesih konične ležaje (R-4,5,...) je v praksi preizkušeno delovalo: priviti kolesno matico in jo odviti do 1/4 obrata!
Ne uporabite silo, vzemite raje težje kladivo!
no_vem
Sodelavec
Sodelavec

Vrni se na Ostalo - tehnična pomoč

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 10 gostov