STROJNISTVO.com • Poglej temo - Kašaen stebelni vrtalni stroj kupiti?

Kašaen stebelni vrtalni stroj kupiti?

Kar ne spada nikamor v zgornje kategorije...

Moderator: -M-

Kašaen stebelni vrtalni stroj kupiti?

OdgovorNapisal/-a Herminator » 26.12.2008 11:52

Pozdravljeni, odločam se za nakup stebelnega vrtalnega stroja. Do sedaj sem vrtal pri kolegu, sedaj ib vrtaln istroj nabavil sam, in sicer potrebujem za naslednje stvari. Izdelava lukenj do fi 25mm max. Vrtanje skoraj samo v cevi z steno 4, oz 5mm. Nekaj izvrtin tudi v ploščato železo max debeline 10mm. Rabim vpetje mk2 ali pa mk3. nima veze katero. Stroj rabim recimo da za cca 40 lukenj mesečno :lol: Vzel bi obvezno 400V. Zanima me kaj menite o jermensko gnanih strojih ki jih prodaja JET MB. Konkretno imam v mislih nekaj takšnega http://www.mistroj.eu/index.php?act=izd ... uct_id=164

Kaj menite bi bil ustrezen za zgoraj opisane potrebe...nimam izkušenj koliko bo ta motor zmogel. nimam predstave, konec koncev nisem profi, in vrtam tudi pač po korakih, naprej naprimer sveder fi13 potem 20 potem 25.

Kaj menite?
Hvala
Herminator
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a šlosar » 26.12.2008 17:39

Zdravo
Za luknje fi 25 mm je 500 obratov preveč, kolikor je razvidno iz tehničnih podatkov, je pa zelo priporočljiv jermenski prenos, zaradi varnosti.
_______
Marjan
šlosar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a gslobod1 » 26.12.2008 17:48

Približno takšen vrtalni stroj mam MK3. Do fi 16 gre, naprej pa zdrsuje jermen ali se motor ustavi, vrtam pa z 120 RPM. Fi 25 pa ne boš vrtal,ker ima stroj prevelike obrate in pri vrtanju nad 16 boš s strojem plesal valček po delavnici. Ko sem potreboval 5 lukenj fi 24 na ploščatem 10,sem šel rajši v bližnjo firmo ki imajo radialni MK5.
gslobod1
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a masin_men » 26.12.2008 18:08

Meni se zdi ta stroj malce švoh. Tudi vreteno z vležajenjem mi deluje podhranjeno.
V službi imamo VS25 od WD tehnik, ki dobro služi. Sicer je cena x2,5 glede na predlaganega ampak mislim, da je še vedno sprejemljivo.
Za vrtanje do fi 16 bo tudi predlagani v redu, za kaj več pa razmisli o robustnejšem stroju.

lp, mm
masin_men
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a luka87 » 26.12.2008 18:30

V inter diskontu imajo eno za 200€ in ima najmanjše obrate 210 kar je pa skoraj primerno za fi 25.
luka87
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Herminator » 26.12.2008 18:39

Jao sej res...cepec sem obratov pa sploh nisem bil pozoren kakšni so najnižji...500je definitivno preveč. že 200 je tako tako...hmm ja. mislim da bo treba k WD-tehniku, še rajši bi pa vzel nekaj takšnega...kaj pravite na to, pa če štrom obnovim. Mislim pa da je dokaj zelo robusten. http://www.bolha.com/oglas3671903/radia ... alni-stroj

Aja pa koliko je tole vredno, glede na to da je kr v letih, pa komplet elektro inštalacijo novo potrebno napeljat... :-?
Bi gledal višje cenovne a stroje a kaj ko je vrtanje nakaj kar najmanj uporabljam, a vendar tudi občasno rabim... :-?
Herminator
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Nicomajstr***???*** » 26.12.2008 19:32

Da si malo sposodim temo, že dlje časa razmišljam koliko je takšen stroj uporaben: vrtalno-rezkalni stroj

Tega sem prilepil čisto tako za "vzorec" (pri njem me moti predvsem minimalno št. obratov - 50).

Nekaj takšnega bi rabil v dalnji prihodnosti (no rabil bi že prej, samo finance so pa druga stvar :oops: ), pa me zanima kako se kaj obnese, kakše natančnosti se da doseči. Predvsem bi rabil za rezkanje kakšnih utorov v cevi, vrtanje, iz okroglih površin narediti 4 ali 6 oglate za ključe itd, v glavnem nekje natančnost maksimalno 0,2mm.
Takšnega stroja še nisem videl v živo, pa me zato zanima.
Nicomajstr***???***
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a KY » 26.12.2008 19:48

Sem pred časom kupil tega, ki je bistveno močnejši:
http://www.wd-tehnik.si/index.php?option=com_content&view=article&id=128:univerzalni-rezkalni-stroj-urs-1&catid=64:univerzalni-rezkalni-stroji&Itemid=71
Je pa še vedno premalo tog. Meni, ki ga uporabljam samo za kakšno malenkost popraviti, pa še to večinoma aluminij, prav pride, ni pa to stroj, s katerim bi sp odprl. Da se loviti desete, pa počasi je treba z njim. 8)

Lahko pa ga prideš probat, pa boš sam videl. :P
Ko bom velik, bom delal stroje!
KY
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Nicomajstr***???*** » 26.12.2008 20:08

KY napisal/-a:Sem pred časom kupil tega, ki je bistveno močnejši:
http://www.wd-tehnik.si/index.php?option=com_content&view=article&id=128:univerzalni-rezkalni-stroj-urs-1&catid=64:univerzalni-rezkalni-stroji&Itemid=71
Je pa še vedno premalo tog. Meni, ki ga uporabljam samo za kakšno malenkost popraviti, pa še to večinoma aluminij, prav pride, ni pa to stroj, s katerim bi sp odprl. Da se loviti desete, pa počasi je treba z njim. 8)

Lahko pa ga prideš probat, pa boš sam videl. :P

Ja enkrat res moram priti na obisk, da malo "pofirbcam" :lol: potem ko naredim vozniškega...

Samo takšen stroj bi bil problematičen, ker nimam toliko prostora, če že ne drugega :cry: bom pač še naprej verjetno moral delati razne utore na "neandertalski način"-sekač, fleksarca... ko se mi pa uspe rešiti prostorskih težav pa enega dobrega ALG...

Kaj pa kakšni drugi vrtalno-rezkalni stroji (mogoče kakšni starejši), samo kakšen bolj masiven bi verjetno zasedel podobno prostora kot rezakrica...
Ali je drugače ta kombinacija (vrtalno rezkalni) sploh uporabna, ali je bolj tako kot vrtalna enota na stružnici... Seveda sedaj ne govorim za neka zelo natančna rezkanja, ampak za stvari, ki sem jih omenil v prejšnem prispevku... ker rezakrice še lep čas ne nameravam kupovati...
Nicomajstr***???***
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Herminator » 3.1.2009 19:12

Evo po dolgih pohodih po merkurju in pogovorih z onim in tretjim je padla odločitev o nabavi tegale stroja ---> http://www.mistroj.eu/index.php?act=izd ... uct_id=158 upam da bom s tem le lahko zvrtal tudi kakšno fi28 luknjo. Skratka 160obratov je dokaj solidna hitrost vrtenja za fi25 pa če še predvrtam bim moglo biti ok. Stroj sem si ogledal in tudi ne deluje slabo na pogled. Ima tudi 1.35ks motor....tako da recimo da bo šlo. :D

Konec koncev imajo 3 leta garancije :wink:
Herminator
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a KY » 3.1.2009 19:32

Jaz bi ga dobro na tla pritrdil. 8)

LP
Ko bom velik, bom delal stroje!
KY
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Herminator » 3.1.2009 19:51

Heh...ja vem se razume...če slučajno polko zapleševa ane...bo kr vredi pritrjen to ni dvoma, vem iz izkušenj ka se zgodi če preveč našpanaš mašino...sicer dalma stroj i profil steno vrtal z fi 34 pa ni šlo...pa smo mal uporabli lastno težo za na ročko za pomik...hh...polj smo pa se po tleh metal da ni tist i profil kterga za glavo skrajšal...ampak ki so ti časi...praksa v šoli...bilo je pa super potem zanimivo... :-?
Herminator
Strokovnjak
Strokovnjak

Vrni se na Ostalo - tehnična pomoč

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost