STROJNISTVO.com • Poglej temo - Ravnanje deformirane pločevine z gretjem

Ravnanje deformirane pločevine z gretjem

Kar ne spada nikamor v zgornje kategorije...

Moderator: -M-

Ravnanje deformirane pločevine z gretjem

OdgovorNapisal/-a pločevinar » 4.5.2009 15:37

Imam težavo z ravnanjem pločevine. Poravnali jo že bomo, tako ali drugače, saj nekaj izkušenj se je z leti tudi že nabralo. Me je pa problem spet spomnil na to, da si mehanizma ravnanja pločevine z gretjem sploh ne znam prav razložiti.
Zadevo najbrž najlaže opišem na primeru: Imamo ploščo iz 2mm HV pločevine (npr.DC01), dimenzije 500x500mm, vsi štirje robovi so zakrivljeni , rob je 30mm, kot 90 stopinj. Na sredini je izboklina premera ca. 100 mm, vrh te izbokline je ca. 5mm nad osnovno ravnino. Kako poravnati?
Načeloma izboklino ogrejemo, še v toplem stanju malo potolčemo, po možnosti še dodatno ohladimo z vodo ali krpo, namočeno v vodo. Če je ob tem vsa zadeva vpeta na ravno ploščo je še bolje, če kombiniramo s hlajenjem okrog izbokline običajno še bolje. Podoben postopek baje uporabljajo tudi avtokleparji.
In sedaj vprašanje: Kaj za vraga se dejansko zgodi v materialu da se skrči in izboklina zmanjša? Recimo da mehanski poseg (tolčenje) odmislimo. Zadeva namreč deluje tudi brez tega (na spletu sem našel CNC plazma gorilnik, ki najprej izmeri neravnine ter nato sam določi mesta in jakost gretja- brez tolčenja in prisilnega ohlajanja, v osnovi za ravnanje v ladjedelništvu, po varjenju).
Jasno mi je, da če navariš v neki točki var, ti ta var med ohlajanjem 'potegne material skupaj'. V moji glavi si to razlagam tako, da var med prehajanjem iz mehkega v vedno trdnejše stanje, ko postopoma zmore prenašati vedno večje napetosti, hkrati pa se ohlaja in zaradi krčenja sam napetosti ustvarja v sebi in bližnji okolici.
Ampak tu govorimo o dodanem materialu in mi je nekako zadeva razumljiva.
Kaj pa, če samo ogrejemo in pustimo, da se ohladi? Bi spet razumel, če bi bil hec v prekristalizaciji in bi se volumen zmanjšal pri tem. Kolikor jaz razumem, volumskih sprememb pri tem ni. Kaj torej- se ob gretju sprostijo napetosti iz najbližje okolice? Če to, potem bi na ta način lahko odpravili samo deformacije, ki so v rangu elastičnih deformacij, kar je plastično preoblikovano pa ne.

Če se bo komu dalo brati takole dolgo vprašanje, pa da še ve odgovor, mu bom zanj prav hvaležen. Morda bo pa še komu pomagalo razjasniti navidez preprosto zadevo.
pločevinar
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a SAJKO » 4.5.2009 21:47

Hja, kolkr jaz vem je v glavnem tko-če valjan material segreješ pa ohladiš-sploh če ga hitro ohladiš, se skrči. Tko se tud profile ravna-na daljši strani ga pogreješ, pa z vodo ohladiš, pa je. Tud puša, če jo uvariš v ploščo (skoznja puša, ki jo zavariš z obeh strani okol in okol), bi jo po logiki krčenja vara moral raztegnt,ker je var z njene zunanje strani in bi jo vlekel narazen, pa se dejansko zmer skrči. Kaj je vzrok tega-a so to notranje napetost al kaj drucga, bi pa metalurgi vedl. :o :o
SAJKO
Strokovnjak
Strokovnjak

Vrni se na Ostalo - tehnična pomoč

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 5 gostov