STROJNISTVO.com • Poglej temo - Luknje v nosilcu

Luknje v nosilcu

Kar ne spada nikamor v zgornje kategorije...

Moderator: -M-

Luknje v nosilcu

OdgovorNapisal/-a runocar » 10.6.2009 9:28

Pozdravljeni.
Brez pomoči strojnikov pač ne gre.
Imam eno vprašanje in bi lepo prosil za pomoč.
V nosilcu HEA400 moram izvesti v stojini čim večje luknje za prehod inštalacij. Maksimalna dimenzija lukenj naj bi bila b/h=450/200mmm, kar je po moje kar precej če že ne preveč. Zanima me naslednje: Kakšen je postopek izračuna oz. kontrola nosilnosti oslabljenega nosilca?
Kako je z zareznim učinkom oz. kako določiti ojačitev luknje. Najbrž v računu pride v poštev VON-MISSEs.
Je možno priti do kakšne literature? Karkoli v zvezi s tem.
Hvala že vnaprej za pomoč.
LP
runocar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a cebelica » 10.6.2009 9:38

Kakšna skica? So luknje kvadratne ali okrogle? Kje se nahajajo luknje glede na sistem nosilca, na sredini ali ob podpori?

Če se nahajajo ob podpori, so tam strižne sile največje, le te prenaša večinoma stojina, tako da imaš lahko s tem problem, če se nahajajo na sredini razpona nosilca pa je problem manjši, strižnih sil skoraj ni, prisotne so predvsem normalne od upogiba, ki ga verjetno pasnica brez težav prenese,...

Torej na NTM diagrame nariši mesta izvrtin, slikce pripni pa bomo debatirali dalje!

LP
Pravica obstaja
cebelica
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 10.6.2009 21:03

luknja v nosilcu ipb in napetosti
Slika
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a cebelica » 11.6.2009 5:27

Iz te slike se vidi bolj malo, ne vidi se kolikšna je obremenitev, ne vidi se sistema, ne vemo kako je podprt nosilec,... Naredi ročno skico!
Pravica obstaja
cebelica
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 11.6.2009 6:41

Profil HEA je konstruktivno namenjen kot tlačno-uklonski nosilec - steber. Kot upogibni nosilec bi bil enakovreden IPE za okrog 20% lažji (cenejši), je pa višji.

Če pokaže statična analiza, da zaradi izrezane odprtine pride do prekoračitve dopustnih napetosti, je treba stvar ojačati.

Slika
Dimenzijo ojačitvenega traku se določi glede na dejanske možne obremenitve.
Vrtičkarstvo je boljše od žerjavarstva
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a runocar » 11.6.2009 16:36

Hvala za odgovore, skice ...

Odločil sem se za okrogle luknje. Le-te je glede na dano situacijo bilo možno izvesti brez posebnih ojačitev oz. ojačitve so potrebne samo pri nekaterih luknjah, ki imajo položaj na za njih bolj neugodnih mestih. Za luknje, ki so izkazovale potrebo po ojačitvi, sem predvidel ojačitev v obliki kosa cevi, ki se ga vstavi v primerno izvedeno odprtino in po obodu obojestransko s kotnim zvarom zavari na nosilec. Ko sem preračunaval pravokotne luknje dolžine 400mm in višine 200mm, bi dobil precej močne ojačitve, čemur bi se rad izognil.
Pa še vprašanje za Vilija: s katerim programom je narejena analiza, ki si jo prikazal zgoraj? Jaz sem zadeve preračunaval s pomočjo programa Tower, ki je sicer bolj za gradbeniške zadeve in pa seveda na roke.

Lep pozdrav.
runocar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a keops » 11.6.2009 16:42

Običajno se instalacije prilagaja nosilnim elementom...
Nikomur ne delaš usluge, če se za*ebavaš s tem!
keops
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 11.6.2009 19:49

wf4
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

Vrni se na Ostalo - tehnična pomoč

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 8 gostov