STROJNISTVO.com • Poglej temo - Zaposleni pri najbogatejših

Zaposleni pri najbogatejših

Kar ne spada nikamor v zgornje kategorije...

Moderator: -M-

Zaposleni pri najbogatejših

OdgovorNapisal/-a tehnik » 22.11.2009 10:40

Listam revijo MANAGER-100 NAJBOGATEJŠIH in opazim, da je kar nekaj podjetij s podočja strojništva. Mogoče lahko zaupate vaše izkušnje zaposleni v teh podjetjih; kako se pride do dobrih rezultatov : FIBMARKT, ROTIS, BRINOX, MONTAVAR, MONTING, REM, RIKO, AKRAPOVIČ.
tehnik
Strokovnjak
Strokovnjak

Re: Zaposleni pri najbogatejših

OdgovorNapisal/-a ktm1001 » 22.11.2009 12:55

tehnik napisal/-a:Listam revijo MANAGER-100 NAJBOGATEJŠIH in opazim, da je kar nekaj podjetij s podočja strojništva. Mogoče lahko zaupate vaše izkušnje zaposleni v teh podjetjih; kako se pride do dobrih rezultatov : FIBMARKT, ROTIS, BRINOX, MONTAVAR, MONTING, REM, RIKO, AKRAPOVIČ.

imel čast biti pri enem zgornjih imen. Plača 200-300€ evrov več kot v kakšni večji firmi. Dela pa najmanj 2x več. (glede intenzitete + kar nekaj nadur). Star folk bežal kot podgane iz ladje, novi naivneži pa prihajali.

Res pa da bi bila s pridnostjo odprta pot do 2k€. (delal bi pa kot da zaslužiš 4k€)
ktm1001
Strokovnjak
Strokovnjak

Re: Zaposleni pri najbogatejših

OdgovorNapisal/-a korenje » 22.11.2009 16:22

ktm1001 napisal/-a:
tehnik napisal/-a:Listam revijo MANAGER-100 NAJBOGATEJŠIH in opazim, da je kar nekaj podjetij s podočja strojništva. Mogoče lahko zaupate vaše izkušnje zaposleni v teh podjetjih; kako se pride do dobrih rezultatov : FIBMARKT, ROTIS, BRINOX, MONTAVAR, MONTING, REM, RIKO, AKRAPOVIČ.

imel čast biti pri enem zgornjih imen. Plača 200-300€ evrov več kot v kakšni večji firmi. Dela pa najmanj 2x več. (glede intenzitete + kar nekaj nadur). Star folk bežal kot podgane iz ladje, novi naivneži pa prihajali.

Res pa da bi bila s pridnostjo odprta pot do 2k€. (delal bi pa kot da zaslužiš 4k€)

sigurno akrapovič?

povsod pri takih sesalcih izkoriščajo delovno silo do popolnosti za minimalne plače na delovno uro.
korenje
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a tehnik » 27.12.2009 10:27

Sam sem imel priložnost se pogovarjati z bivšim delavcem podjetja v okolici Medvod. Njegova izkušnja je zelo neprijetna; odnosi med delavci so katastrofalni ( nagajanje, nepripravljenost na sodelovanje ); odnosi vodstvo-delavci pa so kot v času čistega kapitalizma izpred 1. svetovne vojne.
Če je to Slovenska pot do blaginje, potem ne hvala.
tehnik
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a predator3 » 27.12.2009 11:59

Če obdavčitve in višina socialnega zavarovanja in ostalega sranja,ki ga obrtnikom pobira država ne bi bila tako visoka bi tudi ti "SESALCI"lahko delavcem izplačevali višje plače v to bodite prepričani niso krivi oni ampak frisi v državnem zboru,katerim žakelj nikoli ni zadosti poln.Obdavčitve pri nas so med najvišjimi v evropi ,če ne najvišje.Da se vrnem malo nazaj ali niso Gubcu pstavili spomenik zaradi tega ker se je puntal za 10% če bi danes pobirali samo 10% bi se obrtnikom in pri njih zaposlenimi cedil med in mleko tako pa državne firme so samo zato ker politika tako diktira dejansko pa drobno gospodarstvo vleče finančno državo iz dreka v katerem je od leta 1945 in se do danes ni nič spremenilo kakšen kapitalizem to pri nas je še vedno navaden komunizem in kakšen socialni dialog jaz sem še vedno mnenja "kdor ne dela naj ne je" in mislim da se potihem vsi strinjate z mano.Verjemite niso krivi delodajalci-obrtniki ampak država in zakoni,ki so pisani samo zanjo pa lp in srečno 2010. :-?
predator3
Strokovnjak
Strokovnjak

Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a miha_mm » 27.12.2009 12:43

Slovenija ima najvišje dajatve na svetu, ne samo v EU :x Dejansko za isto delo že v štartu dobiš 20% manj kot recimo v Avstraliji..
miha_mm
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Zaspanc » 27.12.2009 12:55

Ne si lagat...
Niso samo višine prispevkov krive za nizke plače, niti približno.
To je kvečjemu 1/4 resnice.
Podjetniki so pač pohlepni, to je 3/4 resnice.

Tistih 50÷100EUR več, ki bi lahko padli delavcu v žep, bi marsikateremu pomenilo 20%!
Tudi če bi delodajalec moral za to odšteti 500EUR več, dvomim, da bi se mu to poznalo 20%... Če je količkaj uspešen, najbrž niti 5.
Pa delavcu tistih 20% pomeni vsaj za polovico lažje prebijanje iz meseca v mesec, ne le petino.

Pa ne se spotikat ob absolutne vrednosti deležev, navedenih v prispevku. Vsi dobro vemo, za kaj se gre.
Zaspanc
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Technician » 27.12.2009 13:31

Tehnik, ti najbrž delaš v kakšnem z vato obloženem delovnem okolju, kaj?

Razmere pri "novonastalih" delodajalcih so precej podobne. Obstajajo redke izjeme, a so res redke.

Kriza pa je razmere samo še bolj zaostrila.
Technician
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a predator3 » 27.12.2009 13:43

Zaspanc nečeš pogledati resnici v oči in spet trajbaš komunajzarsko razmišljanje o podjetnikih in njihovem pohlepu. Za lažjo predstavo kako je podjetnikom bi ti predlagal da sam odpreš obrt ne vem sp ali doo in potem bodi pohlepen kolikor hočeš lahko pa delaš sam pa ostane vse tebi če pa boš še zaposlil kašnega s tvojim razmišljanjem boš kmalu delal samo za državo in njegove pravice ki mu pripadajo zato ti priporočam da ne stresaš neumnosti. Delodajalci moramo plačevati prispevke na višino netto plače višji je netto dohodek višji so prispevki itd in ne govori o pohlepnosti delodajalcev vse kar imajo so si prislužili na začetku sami potem pa zaposlijo nekoga v upanju da bo delal tako da zasluži zase nekaj pa normalno ostane delodajalcu samo,če pa so prispevki tako visoki kot netto plača zaposlenega potem je normalno da netto plača ne bo visoka ali pa delodajalec sploh nikogar ne zaposli.Kot ti predlagam odpri sam obrt pa se javi čez pol leta,ko se boš vozil v novem mercedesu pa lp in srečno 2010. :-?
predator3
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Zaspanc » 27.12.2009 14:05

predator3, se zelo motiš, nič ni tu komunajzarskega.
V mladih letih sem še razmišljal o odprtju česa takega, danes mi to ne pride več na misel (ok, morda bo kdaj spet drugače, ampak trenutno ne). Zakaj? Zato, ker sem se medtem seznanil s tem, kar mi očitaš da ne poznam.

Skoraj vsak uspešen podjetnik je deloholik, skoraj vsak delavec pa povprečnež (ne-deloholik).
Da ima podjetnik torej višji standard je na nek način logično, saj za to dela 18h/dan.

Ampak za boga milega, kater podjetnik pa se je spustil v podjetniške vode v pričakovanju zaslužka, ki bi ga prejel v lokalni firmi za 8 ur normalnega dela?
Če je, potem je -milo rečeno- idiot. Razen če je to po sili razmer (izguba službe), ampak tak ne zaposluje, dokler se sam ne "preseli" med bolj uspešne podjetnike.
Ako pa je zabredel v želji po nekajkratniku te številke, pa ima zadeva že pridih pohlepa. Ko pa zaposlenim meče drobtine, pa to več ni nič drugega kakor pohlep, goli in čisti.

Seveda so tudi izjeme, take in drugačne.
So firme, ki se s težavami komaj prebijajo in si res ne morejo privoščiti evropskih plač, pa čeprav delajo bolj kot evropsko. Skoraj po japonsko.

Ampak oprosti, dokler "šefe" kupuje vsaki 2 leti nov avto, ima parcelo ob morju, vikend v planinah, stanovanje v vsakem večjem mestu...., delavca pa plačuje najmanj kot ga uradno sme, sorry, to je pohlep.
Pa komunajzarstvo gor al dol.
Zaspanc
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a predator3 » 27.12.2009 14:36

Zaspanc ne bo držalo "šefe" si lahko kupuje avto vsaki dve leti in ima vse ostale pritekline saj dela citiram tebe "18 ur na dan".Za 8 ur pomota 7.5 ur dela pol ure je malice od teh 7.5 ur pa realnega dela 4 ure vse ostalo je krneki vem kako je to sem imel zaposlene pa so dobili čevelj pa naj bo to še tako grdo.Jasno pa naj ti bo da so stroji od "šefeta" prav tako je on omogočil in prikrbel delo da imajo delavci kaj za delati on plačuje elektriko,orodje itd,itd in on je tisti,ki ve kolikšna je lahko plača posameznega zaposlenega enim višja drugim nižja tretjim pa čevelj.Naj ti povem še to v tistih prispevkih je zajet tudi "socialni dialog" razne borze dela pa razne matere smohranilke z 8 ali več otroci pa razni strojanovi in financiranje raznih nepomembnih ustanov pa se bi lahko našteval.Vidim pa da se tebi oči ne bodo odprle znižajo naj davke in prispevke za socialno,pokojninsko in zdravstveno zavarovanje pa bodo imeli delavci več in tudi več bo zaposlenih.Pa še ena zadeva je,ki ti jo moram razložiti.Nakup osnovnega sredstva(stroja).Ko kupiš nov stroj ali rabljen vseeno za cca 100.000eur naši gospdje davkarji to prikažejo kot,da ima "šefe" ta denar v žepu.Včasih je šlo pri nakupu stroja 40% v odpis ostalih 60% pa v amortizacijo danes pa tega ni več in prvo leto ko si stroj kupil te obdavčijo za polnih 100.000 eur(primer seveda).So stvari,ki bi ti jih lahko še naštel pa ne vem če ima smisel.Za 8-7.5 realno 4 ure dela je še to preveč denarja.Če pa imaš možnost delati več ur delaj in več boš imel.Dejansko pa je res to da bi v Nemčiji ali Avstriji dobil več denarja za iste ure in to zakaj-KER JE VELIKO NIŽJA DAVČNA STOPNJA in ni tako visok SOCIALNI DIALOG.Upam da ti je zadeva bolj jasna v kolikor ne pa ti pač ne morem pomagati ampak stvar je preprosta,vsak pravi sem delal, "šefeta" pa ponavadi zanima KAJ SI NAREDIL.In potem veš zakaj takšne plače za nič delat še previsoke ampak so žal predpisane kot minimalna,če nisi naredil nič ali malo lahko dobiš nič ali malo pa lp.
predator3
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Zaspanc » 27.12.2009 15:14

Če delavca v dveh letih, kolikor ga imaš lahko zaposlenega za določen čas, nisi "spoznal" za lenega lovca na krivine, potem to res ni problem delavca ampak je nekaj tudi pri tebi že narobe. Itak ga pa tako ali tako lahko daš na čevelj, če ne izpolnjuje tvojih pričakovanj. Ali pa tudi samo zato ker se spogleduje s tvojo ženo/hčerko, ampak to moraš malce "prepakirat" v primernejše razloge...

Dokler delavec naredi vsaj tisto za kar je tam, zraven pa še metlo vzame v roke in ti pomete dvorišče, pozimi skida sneg, je tudi sicer discipliniran, potem se spodobi, da je plačan vsaj malce več kakor tisti, ki "samo v službo hodi", če že imaš zaposlena oba. Pa ne mi rečt, da je 50EUR neto za delodajalca znesek, zaradi katerega bi bil ogrožen njegov obstoj.
Ampak... 50 neto je recimo 1500bruto/leto, pa če imaš samo 2 delavca je to nov avto sinkotu vsakih par let.
Poleg tega "tapridni" delavec hitro pogrunta kak je sistem, pa tudi on pristane v klubu lovilcev krivin, če mu že ne uspe dobiti pametjenše zaposlitve.

Strinjam se, da je še vedno preveč delavske miselnosti "pa saj sem bil v službi, zakaj ne bi dobil plače", namesto "hm, res sem zabušaval in za to ne morem biti še plačan" in da je takim tudi tist minimalc podarjen.
Ampak ne govorim o tem. Tudi o tem da imamo preveč "davkov na davke", nesposobne "managerje" na čelu države, neracionalno in neoptimirano režijo v javni upravi ne.

Na koncu pa pridemo do sklepa: dokler bodo delavci pripravljeni (=prisiljeni) delati za minimalca, tako dolgo ti nimaš razloga jim povišat plačo.
Saj te razumem.

Lepe praznike tudi tebi, pa da nam naša banana-republjik čimprej omogoči nižje dajatve.
Zaspanc
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a predator3 » 27.12.2009 15:49

No saj počasi ti ratuje jasno.Kar se tiče dveh let probne zaposlitve tisti dve leti so vsi zlati.Drugo če bi se spogledoval z mojo ženo ali hčerko ga bi odnesli z nogami naprej pa če grem takoj sedet taka so moja načela-po tujem ne segam moje pusti pri miru.Delavec je pri delodajalcu samo zato da dela in to polnih 8 ur.Nekdo mi je nekoč dejal KDOR Z LAHKOTO NE ZDRŽI NA DELOVNEM MESTU 8 UR JE NAVADEN CIGAN.In to drži kot pribito.Je pa teh ciganov po firmah veliko in samo eden tak pa mu bodo sledili še ostali.Ja in prav imaš tudi če bi bil ti delodajalec bi verjetno raje sinkotu kupil avto vsaj ostane vse v familiji kot pa dal nekomu brezveze.Seveda če pa delavec zasluži zase in za svoje prispevke kar je prvi in nujni pogoj potem pa še nekaj da ostane v firmi potem tukaj ne vidim problema da dobi boljšo plačo.Pometanje,kidanje in da je samodiscipliniran pa je v kapitalističnih državah samoumevno in ni treba povdarjati kakšno neverjetno delo je naredil.Kot sam omenjaš imamo davke na davke in nesposobne manegerje,ki vodijo državo-ja žal dokler dajatve ne grejo dol plače ne bodo šle gor in nezaposlenih bo še več.Zakaj bi zaposlil nekoga če lahko dela vzamem manj ga podelam sam v družinskem okolju in lepo mirno živim.Če bi vzel dela več bi moral zaposliti in imeti probleme z še preveč navzočo delavsko miselnostjo (prišel sem v službo po plačo ne pa delat)pa lp. :-?
predator3
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a kafer1 » 27.12.2009 16:07

Da še se jaz vklučim v debato....
Verjetno spadam med tiste "lenuhe" ko delamo 8 ur na dan od tega 4 ure efektivno s čim se strinjam. Enostavno nisem sposoben buliti v monitor 8h zato si delo organiziram tako da projektiram 4 ure, ostalo pa terensko ali laboratorisko delo - odvisno od projekta.
In sedaj par vprašanj - odgovorov:
Ali sem gdaj delal več? sem
Kaj sem imel od tega? 200 EUR več, uničeno družinsko življenje, zdrastvene težave ter konkretno dohodnino
Nameravam delati več? ko okusiš normalno življenje niti slučajno!!!

In gdaj bi delal več? Takrat ko bodo gospodje delodajalci ugotovili da živimo v 21 stoletju, ko mi ni potrebno prositi za dopust, ko ni več važno ali sem danes delal 8 ali 12 ali pa samo 1 uro. Važno mora biti da je projekt končan ne pa kje in gdaj sem ga jaz delal.
In kaj bo imel delodajalec od tega? Kot prvo bom ponosen na firmo ker se vede evropsko in mi da možnost samoodločanja kaj in gdaj bom delal. Ne bo mi treba plačevati malice ker bom delal doma, ni treba plačati prevoznih stroškov, delal bom z svojim PC-jem, še z softwerjem se mu ne bo potrebno ukvarjati. Jaz bom lahko v miru skrbel za svojo hišo, družino, kmetijo hobije brez dopustov in prošenj in razlag kdaj in zakaj bi rad bil fraj. Tudi doma starejših mi ne bo treba plačevati ker bom lahko poskrbel še za to.. kot primer.

Pa še ekološko bo ker bo manj laufanja po svetu.

To so moji pogledi na dobrega in uspešnega delodajalca, ne pa ti komunajzerkapitalisti ki še PC-ja prižgat ne znajo.

LP
kafer1
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a predator3 » 27.12.2009 16:53

S komunajzarkapitalistom si verjetno mislil mene.Žal znam prižgati PC in tudi delati na njega, poleg tega pa znam delati tudi na vse cnc stroje v delavnici(že 22 let) samo ti pa žal niso sami zastonj prikorakali skozi vrata.Glede dela si ga pa vsak izbira sam.Če ti ne moreš gledat v monitor potem jaz lahko rečem ne morem stati pri stroju - efekt je povsod enak manj narejenega manj denarja.Glede projekta pri meni izdelka pa ni važno da je končan važno je KDAJ je končan.In žal je včasih ali pa vedno v obrti tako da moraš delati tudi pozno v noč.(železo se kuje dokler je vroče)Taka firma ki ti bo dala možnost samoodločanja ne obstaja razen če si sam lastnik firme,če pa si zaposlen pa na te pravljice pozabi vedno boš v podrejenem položaju.In na žalost ti lahko povem da take firme tudi v tujini ni.Da boš sedel doma delo bo narejeno ko pač bo narejeno in ne boš se vozil v službo zaradi ekoloških razlogov zdraven pa še vlekel nikoli zadosti veliko plačo poizkusi to omeniniti kakemu delodajalcu mogoče boš pa našel belo vrano.Pa še da omenim ko toliko omenjaš PC to je zgolj orodje za olajšanje dela,ki ga potem sprovedemo(gledam moj posel)da damo izdelku dodano vrednost,saj menim da samo na tak način se da zaslužiti.Da bi pa sedel doma in delal projekte poleg tega pa še služil ja to gre če imaš svojo firmo in si sam določaš urnik.Kot zaposlen pa na to pozabi saj ti je jasno kako deluje kapitalizem mislim pravi ne ta tu komunajzarski v Sloveniji.Pa lp in srečno 2010. :-?
predator3
Strokovnjak
Strokovnjak

Naslednja

Vrni se na Ostalo - tehnična pomoč

Kdo je na strani

Po forumu brska: Google [Bot] in 9 gostov