STROJNISTVO.com • Poglej temo - Konstrukcija specialne prirobnice

Konstrukcija specialne prirobnice

Kar ne spada nikamor v zgornje kategorije...

Moderator: -M-

Konstrukcija specialne prirobnice

OdgovorNapisal/-a masinist » 14.12.2009 13:24

Izdelujem precizni zidni brusilni strojček za dve brusni plošči. Za pogon bom uporabil elektromotor, ki ima obojestransko gred.
Imam problem kako zagotoviti čim manjše opletanje brusne plošče in čimbolj miren tek. V mislih imam, da bi izdelal posebno prirobnico, ki bi omogočala nastavljanje opleta in bi tako dosegel minimalni oplet. Ležaji v elektromotorju bodo že tovarniško vgrajeni z manjšo zračnostjo.
Kakšna naj bo konstrukcijska izvedba prirobnice, da bo omogočala nastavljanje?

lp, masinist

Slika
masinist
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a kopron » 14.12.2009 15:05

Pritrditev brusne plošče na os elektromotorja mora biti ravno tako izdelana kot pri tavelikih brusilnih strojih. To mislim na tak način pritrditve kot je na ploščinskih ali okroglinskih brusilnih strojih. Samo prekopiraj dimenzije iz enega stroja in potem pomanjšaj glede na velikost tvojega elektromotorja. Poanta vsega tega pa je da lahko vsako prirobnico skupaj s diamantnim brusom posebej izbalansiraš predno jo daš na os elektromotorja. Ni potrebno da se ti vrti v stotinki mm ampak da je balansirano, pa čeprav boš brusil ročno. Pa še na oba konca osi el. motorja je potrebno izdelati konuse, za pritrditev prirobnic. Prirobnica mora imati možnost da se balansira kot na velikih strojih. Tudi pri sebi sem naredil tako, pa stvar funkcionira. Napiši dimenzije diamantne plošče. Morda ti bodo drugi kaj bolj pametnega svetovali, jaz imam tako narejeno.
LP Jože
kopron
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a masinist » 14.12.2009 22:53

Če pravilno razumem predlagaš, da naredim konusno gred elektromotorja.
Ta varianta se mi kar dopade, saj potem odpade potreba po "nastavljivi" prirobnici. Saj bi konus zagotavljal centričnost in pravokotnost prirobnice na gredi.

Kaj si mislil s tem, da mora imeti prirobnica možnost, da se balansira? Saj, če je popolnoma simetrična, je že v osnovi zbalansirana? Kako si to izvedel?

Kakšen brusilni stroj imaš ti, za katerega si izdelal prirobnice? A lahko prilepiš kakšno sliko stroja in izdelane prirobnice?

Premer plošče bom imel 150mm ali pa 200mm.

lp, masinist
masinist
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a kopron » 14.12.2009 23:51

Prirobnica je izdelana iz dveh kosov. V enem delu je v sredini konična luknja za pritrditev na os. Druga polovica prirobnice pe je z vijaki pritrjena na prvo, vmes pa je stisnjena brusna plošča. Ta komplet prirobnica in brusna plošča se natakne na trn in statično zbalansira. Potem se šele z enim vijakom pritrdi na konus vretena brusilnega stroja.
Če pa misliš na tem strojčku brusiti ročno nože, je pa čisto vseeno če narediš tako kot si prvotno sam mislil. Samo pazi da bo vse postruženo v dveh stotinkah mm. Glede na moje izkušnje je za tvoj premer diamantnega brusa, že dovolj 1500 vrt./min. Jaz imam kar nekaj diamantnih brusov, pa so zanje priporočene obodne hitrosti 8m/sek. Četudi sem probal delati z višjimi obodnimi hitrostmi ni bilo večjega učinka.
Obvezno pa je treba kupiti tako brusno ploščo katera bo ustrezala izbranemu namenu obdelave. To je kakšna je velikost zrn, potem koncentracija zrn, kakšno vezivo pa še oblika plošče.
LP Jože
kopron
Strokovnjak
Strokovnjak

Vrni se na Ostalo - tehnična pomoč

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 8 gostov