STROJNISTVO.com • Poglej temo - TURBINA TDI -VW

TURBINA TDI -VW

Kar ne spada nikamor v zgornje kategorije...

Moderator: -M-

TURBINA TDI -VW

OdgovorNapisal/-a matejcek » 18.1.2010 10:58

pozdravljeni,
imam touran tdi 105km in sledeč problem:
na avtocesti slišim nek piskajoč zvok , hitrost ni pomembna, ta zvok se sliši,ko "tiščiš" gas ko ga spustiš zvok izgine. ali je to zvok turbine ali kaj drugega.
prosim za nasvet
HVALA že v naprej
lp
matejcek
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a kafer1 » 18.1.2010 14:37

...bodi srečen dokler turbino slisiš, ko postane avto tiho je ponavadi že tako zašopan z sajami da moraš vse kompletno čistiti, kar pa je zelo zelo neprijetn in zamudn posl.
No upam da govoriva o enakem zvoku ki se pojavlja med 1300 in 2100 vrtljaji nato pa potihne oziroma več ni tako izrazit.

LP
kafer1
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a 29010707 » 18.1.2010 14:40

Vzrok je lahko marsikaj. Pri meni je piskalo, ko je bil motor obremenjen. Na mestu, če si stisnil gas do konca tega piskanja ni bilo slišati (obremenitev motorja enaka 0). Bila je počena gumijasta cev ki vodi od kompresorja do hladilnika zraka (interkulerja).
Ker se na mestu ta zvok ni slišal, sem dvignil sprednji del avtomobila, dal v 5 prestavo in stisnil gas do konca. Čeprav je tudi v takšnem načinu obratovanja obremenitev motorja majhna se je slišalo piskanje, ki ga je povročilo uhajanje zraka skozi počeno cev.
29010707
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a matejcek » 19.1.2010 7:33

sem včeraj malo probaval kdaj piska.
mestna vožnja ko imaš nekako do 2000obratov motor tega ne slišiš.
na avto cesti pa je tko da ko spustiš ali pohodiš gas piskanje potihne . vse pa se dogaja nad 2000obrati
opazil pa sem tudi, da zjutraj hladen motor vžge takoj ko pa je motor topel pa rabi več časa da vžge.
lp
matejcek
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a MC » 19.1.2010 8:23

matejcek napisal/-a:sem včeraj malo probaval kdaj piska.
na avto cesti pa je tko da ko spustiš ali pohodiš gas piskanje potihne . vse pa se dogaja nad 2000obrati
opazil pa sem tudi, da zjutraj hladen motor vžge takoj ko pa je motor topel pa rabi več časa da vžge.
lp

Koliko pa je že kilometrov? :wink:

LP
MC
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a matejcek » 19.1.2010 10:30

MC napisal/-a:
lp

LP

125.OOOKM
matejcek
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Brusilec » 19.1.2010 15:23

Si kupil rabljen avto, prvi TDI pa te zato skrbi?

Jaz imam službeno škodo že 5 let. 2.0 TDI,... prede ko muca in piska zraven.. in sem čisto navajen in nobenih problemov. Vsak ki se pa vsede v njega mi reče da mi bo šla turbina, že kakih 150 000 km mi to pravijo. Sedaj imam 230 000 km, pa še vedno lepo dela, potegne ko rabim, pa piska tud...

Aja... ko je 0 vžge v prvem, ko je topel pa rabi kake 2 sekunde, ampak to tudi že čisto od začetka... tako da se ne sekiraj.

Uživaj v vožnji, ko pa zapiska, pa bodi ponosen.. :) jaz sem, sej je lepo predenje od V6 bencinarja, je pa tudi V6 TDI lepo za slišat, pa tudi V4 .. :)

dodatek... poraba 6,0 ... veliko po avtocestah...

matejcek napisal/-a:
MC napisal/-a:
lp

LP

125.OOOKM
Brusilec
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Pelton » 19.1.2010 16:59

Brusilec napisal/-a:Uživaj v vožnji, ko pa zapiska, pa bodi ponosen.. :) jaz sem, sej je lepo predenje od V6 bencinarja, je pa tudi V6 TDI lepo za slišat, pa tudi V4 .. :)

:o
Pelton
Strokovnjak
Strokovnjak

Kraj: Primož

OdgovorNapisal/-a gregor24 » 19.1.2010 20:46

To da tezje vziga,ko je toplel ni problem turbina,vendar imajo vsi vw-koncern priblizno 2003 napej letnik probleme,spremeni se podatek v racunalniku.Pri kaksni avto elektroniki se da to popravit.
gregor24
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a matejcek » 20.1.2010 6:58

hvala za odgovore.
kot kaže je vse ok.
tko da se bom vozu brez strahu da je kej narobe.
z vžigom pa je tko da dons pri -9 zjutraj vžge k s topa, ko pa je bil avto segret na delovno temp. pa rabi dejansko 2-3s.

lep dan vsem
matejcek
Strokovnjak
Strokovnjak

Audi a4 2.0 tdi

OdgovorNapisal/-a Audi a4 2.0 tdi » 28.3.2016 15:44

Pozdravljeni! Imam podoben problem z piskajocim
Zvokom kakor da se je turbina bolj zluftala.na mestu sicer avto ne piska samo kadar se obremeni med 1300 i 2000 nad 2000 pa zvok izgine.kadar je avto mrzel pa se ne slisi tega piskanja kakor se segreja pa se slisi.avto pa je audi a4 2.0 tdi letnik 2005 vsakršna informacija dobrodošla.
Audi a4 2.0 tdi
Novinec
Novinec

Re: TURBINA TDI -VW

OdgovorNapisal/-a kojot » 30.3.2016 10:52

Kako pa kaj poraba olja ? V kolikor ga žre zna biti znak, da bo turbina šla. Opazuj če je dim iz izpušne cevi kaj drugačen kot ponavadi (belo-moder pri ogretem avtomobilu je slab znak), bodi pozoren tudi na moč motorja in pospeške, pametno bi bilo tudi da pogledaš turbino, če je kaj mastna, snemi cevi dol in poglej če je notri kaj olja oz. da ležaji nimajo lufta... To je neki hiter pregled, meni je šla v maloro praktično brez "zvočnega" opozorila, čutil sem da se poslavlja zgolj po porabi olja in dimu, pa sem ter tja je avto nenadoma za hip izgubil moč. Ti pa svetujem menjavo preden ti do konca rikne, ker so stroški potem precej večji...
kojot
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Audi a4 2.0 tdi » 1.4.2016 14:08

Ja tako poraba olja od 15.000 malega(rednega servisa)mi lucka za min.olja zasveti pri 7.000 km se pravi 8.000 km zdrzi brez da bi kaj dolival.Po mojem misljenju ima avto za zdaj dovolj moci in prav tako kadar je avto segret ne kadi modro belga dima. edino kadar ga stisnem do kraja to pa itak usak dizl malce zakadi. Sem pa bil na pooblascebem servisu audi pac tip se je sel peljat z mano in pravi da ni turbina....edino da je lahko nek ventil pri turbina ali pa z povratnimi izpusnimi plini...tko da nobenga mehanika,ki jih jaz poznam ni toliko pametnega.!
Audi a4 2.0 tdi
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a kojot » 4.4.2016 10:49

Mehanik samo na podlagi vožnje težko ugotovi ali je turbina ali ne, sploh ob simptomih kakršni so tvoji. Jaz sem kot skoraj popolni laik za te zadeve že nekaj mesecev prej opozarjal mehanika, da bo turbino vrag vzel in da jo je treba zamenjati, zagotavljal mi je, da je vse o.k., češ, da bo on že vedel, ker ima izkušnje bla, bla, bla od zadnjega servisa (menjava olja itd...) kjer sem težil za turbino pa do tega, da je turbina resnično shodila je minilo zgolj 1,5 ure oz. slabih 90 km pa ga nisem niti slučajno tiščal-ko sem avto z vleko pripeljal nazaj pa je gledal kot tele v nova vrata...
Če je že mehanik na pooblaščencu bi pričakoval najmanj, da bo izmeril tlak turbine ter fizično odstranil cevi, ki vodijo na turbino in pogledal, da ni notri polno olja ter, da nimajo ležaji lufta, šele ko se to preveri se lahko začne iskati drugje.
Poraba olja kakršno navajaš se mi ne zdi ravno normalna, razlogi za to pa so poleg turbine lahko še batni obročki ali pa ti nekje preprosto pušča (karter, cevi, itd.) jaz bi si na tvojem mestu vseeno pridobil še drugo mnenje...
kojot
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Louc » 11.4.2016 21:49

Podoben zvok imam na moji Škodi Octavia 1.9TDI letnik 2006. Na 10.000 prevoženih km moram doliti liter olja. Avto sicer dela v redu, samo malo me skrbi ker dolivam olje. Glede turbine pa upam da bo zdražala še 2-3 leta ali 100.000km :-? . Lp,
Louc
Pripravnik
Pripravnik

Naslednja

Vrni se na Ostalo - tehnična pomoč

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 15 gostov