STROJNISTVO.com • Poglej temo - Sodobni turbinsko polnjeni bencinski motorji

Sodobni turbinsko polnjeni bencinski motorji

Kar ne spada nikamor v zgornje kategorije...

Moderator: -M-

Sodobni turbinsko polnjeni bencinski motorji

OdgovorNapisal/-a bpod » 5.2.2010 9:03

Zanima me, če kdo vozi avtomobil s sodobnim bencinskim motorjem, kot jih na veliko ponujajo zadnje čase. V mislih imam npr. motor 1.2 s ~120-140HP.
Domnevam, da je zadeva precej varčna tudi v nižjih režimih obratovanja zaradi majhne prostornine.
Kako pa je z vzdržljivostjo, vzdrževanjem, trajnost turbine itd...?
bpod
Strokovnjak
Strokovnjak

Re: Sodobni turbinsko polnjeni bencinski motorji

OdgovorNapisal/-a Pelton » 5.2.2010 10:33

bpod napisal/-a:Zanima me, če kdo vozi avtomobil s sodobnim bencinskim motorjem, kot jih na veliko ponujajo zadnje čase. V mislih imam npr. motor 1.2 s ~120-140HP.
Domnevam, da je zadeva precej varčna tudi v nižjih režimih obratovanja zaradi majhne prostornine.
Kako pa je z vzdržljivostjo, vzdrževanjem, trajnost turbine itd...?

moje mnenje : če ima dotični motor porazdeljen oz. dovolj navora(skonstruiran tako, da bo turbin polnila že vse od 1200 obr./min do blokade), da se lahko v 5 prestavi pelje vse od 50km/h dalje, potem bi lahko imel majhno porabo. če tega ni zmožen, potem ga bo treba priganjati v obrate in poraba bo velika. :wink:
Pelton
Strokovnjak
Strokovnjak

Kraj: Primož

OdgovorNapisal/-a umetnik1 » 5.2.2010 10:42

Najnovejši motorji, ki jih (zaenkrat) razvija wolksvagen delujejo na principu kompresor-turbina, to pomeni da je do 3500 obr/min aktivni kompresor, potem pa se kompresor preko magnetno-električne sklopke izklopi in funkcijo stiskanja oz. prisilnega polnjenja zraka prevzame turbina.
Zato sta moč in navor optimalno porazdeljena na celotnem območju delovanja in je poraba v meji normale !
umetnik1
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a vili » 5.2.2010 12:25

umetnik: oprosti, ampak si lahko malo bolj natančen glede turbine, kako lahko turbina polni motor, če je "turbina" ali je kompresor, daj prosim razloži :roll:
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a umetnik1 » 5.2.2010 12:36

No, Vili bom drugače povedal ! Najprej mehanski kompresor, ki je povezan preko jermena z motorno gredjo stiska zrak, potem pa to počne turbina !
Rešitev je v tem, da pri nižjih obratih, kjer ima turbina slab izkoristek stiska zrak kompesor potem pa to počne turbina!
umetnik1
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a umetnik1 » 5.2.2010 12:40

Ta kompresor nima nobene povezave s sistemom delovanja turbine. To ni isti kompresor, ki deluje pri navadnih turbo motorjih, kjer so lopatice turbine, ki jih ženejo izpušni plini povezani z gredji kompresorja, ki stiska zrak ! To sta dva ločena sistema povezana zaporedno !
umetnik1
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a umetnik1 » 5.2.2010 12:43

Sem malo po netu pobrskal:
Tukaj je stvar zelo dobro razložena !

http://www.avto-magazin.si/avtomobilski-testi/?n=1419
umetnik1
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a 29010707 » 5.2.2010 14:32

Treba je ločiti med "turbino" in "kompresorjem" pri "turbokompresorju". Klasični avtomobili sploh nimajo turbokompresorja ampak imajo turbopuhalo.
Turbopuhalo ima na vroči strani turbino, ki jo poganjajo vroči izpušni plini, na hladni strani pa ima puhalo (ki mu vsi pravijo kompresor-razlika je v razmerju tlakov). Mehanski kompresor je pa v bistvu spet puhalo, ki pa je gnano mehansko direktno z odvzemom moči motorja.
VW motor pa kot je že napisano ima oboje.
Lp!
29010707
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 5.2.2010 14:39

ha, hotel sem samo malo pravocitati, ko govorite, da "turbina" polni motor, turbina je stroj, ki pretvarja energijo plinov ali kaplevin v mehansko, kompresor ali puhalo pa pretvarja mehansko energijo v povišanje energije plinom :D
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a MC » 5.2.2010 14:46

vili napisal/-a:ha, hotel sem samo malo pravocitati, ko govorite, da "turbina" polni motor, turbina je stroj, ki pretvarja energijo plinov ali kaplevin v mehansko, kompresor ali puhalo pa pretvarja mehansko energijo v povišanje energije plinom :D

:(
MC
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a bpod » 5.2.2010 18:31

He he.. skoraj vso teorijo smo že predelali..

Mene pa zanimajo čisto praktične izkušnje, če kdo vozi avto s takšnim motorjem. Kako se to obnese v praksi? Poraba goriva, vzdrževanje, vzdržljivost itd...
bpod
Strokovnjak
Strokovnjak

Re: Sodobni turbinsko polnjeni bencinski motorji

OdgovorNapisal/-a bpod » 5.2.2010 18:41

Pelton napisal/-a:moje mnenje : če ima dotični motor porazdeljen oz. dovolj navora(skonstruiran tako, da bo turbin polnila že vse od 1200 obr./min do blokade), da se lahko v 5 prestavi pelje vse od 50km/h dalje, potem bi lahko imel majhno porabo. če tega ni zmožen, potem ga bo treba priganjati v obrate in poraba bo velika. :wink:

Mislim, da so se prenove bencinarjev lotili prav s tem namenom, da zagotovijo lastnosti motorja, ki bodo bliže dobrim lastnostim, ki jih ima dizel. Zato predvidevam, da so te stvari glede turbine dobro urejene. Nimam pa občutka kako se vse skupaj obnese v praksi
bpod
Strokovnjak
Strokovnjak

Vrni se na Ostalo - tehnična pomoč

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 6 gostov