Regulacija vrtljajev elektormotorja
Moderator: -M-
20 prispevkov
• Stran 1 od 2 • 1, 2
Regulacija vrtljajev elektormotorja
Pozdravljeni,
zanima me kako je z regulacijo vrtljajev pri trofaznih in enofaznih motorjih.
Kako narediti regulacijo, kakšne so izgube, ali z zmanjšanjem obratov pade tudi moč itd... v glavnem vse kar kdo ve, bi mi pomagalo, ker o teh stvareh nimam pojma.
Sicer je težava sledeča: imam trofazni motor 0,55kW s 1400 obr/min, želel pa bi imeti regulacijo med nekje 900-1400 obrati.
Menda je regulacija obratov na 3faznih motorjih draga stvar... zato me zanima kako je z enofaznimi.
Zanimam me tudi kako je z navorom pri različnih izvedbah elektromotorjev (mislim predvsem na začetku vrtenja).
Ker trenutno rabim te podatke za izdelavo neke priprave za hobi (poliranje robov platišč) je zelo pomembno tudi, da je zadeva čim cenejša (primerno temu koliko se bo to pripravo rabilo) zato sem razmišljal, če bi uporabil za pogon kar ročni vrtalnik (800W), samo imam občutek, da ima teh 800W samo pri polnih obratih.
V glavnem, vse kar boste napisali o elektromotorjih, njihovih karakteristikah, regulaciji itd... mi bo zelo koristilo za širjenje znanja.
Hvala!
zanima me kako je z regulacijo vrtljajev pri trofaznih in enofaznih motorjih.
Kako narediti regulacijo, kakšne so izgube, ali z zmanjšanjem obratov pade tudi moč itd... v glavnem vse kar kdo ve, bi mi pomagalo, ker o teh stvareh nimam pojma.
Sicer je težava sledeča: imam trofazni motor 0,55kW s 1400 obr/min, želel pa bi imeti regulacijo med nekje 900-1400 obrati.
Menda je regulacija obratov na 3faznih motorjih draga stvar... zato me zanima kako je z enofaznimi.
Zanimam me tudi kako je z navorom pri različnih izvedbah elektromotorjev (mislim predvsem na začetku vrtenja).
Ker trenutno rabim te podatke za izdelavo neke priprave za hobi (poliranje robov platišč) je zelo pomembno tudi, da je zadeva čim cenejša (primerno temu koliko se bo to pripravo rabilo) zato sem razmišljal, če bi uporabil za pogon kar ročni vrtalnik (800W), samo imam občutek, da ima teh 800W samo pri polnih obratih.
V glavnem, vse kar boste napisali o elektromotorjih, njihovih karakteristikah, regulaciji itd... mi bo zelo koristilo za širjenje znanja.
Hvala!
- Nicomajstr***???***
- Strokovnjak

V podrobnosti regulacije se nisem nikdar spuščal. Za trifazni asinhroni kletkasti motor je električar vedno stvar uredil s "frekvenčnim regulatorjem". Ni dodatnih izgub. Za vrtljaje izpod nazivnih se obdrži delovni moment (moč pada), za vrtljaje nad nazivnimi pa načeloma ostane moč (lahko se jo še za kakih 10% poveča), moment pada. Uporabna regulacija navzdol je do 15 % vrtljajev.
Vrtičkarstvo je boljše od žerjavarstva
- Žerjavar
- Strokovnjak

To, da so frekvenčni regulatorji predraga zadeva za tole pripravico sem že takoj vedel, zato sem vprašal kako drugače regulirati... pa kot zgleda ni druge variante...
Pri teh motorčkih iz 800W vrtalnika me moti to, da je tako majhen v primerjavi s 550W trifaznim zato sem razmišljal, da je mogoče krivulja moči takšna, da teh 800W doseže samo pri polnih obratih, pri zagonu v nižjih pa se bo samo"pokadilo". Ali se motim?
Ali je to res, da se enofazne, da regulirati z običajnim potenciometrom, seveda se pri tem pojavijo določene izgube, ali obstaja še kakšen druga način regulacije pri enofaznih?
Ker potem, bi najraje poiskal motor iz kakšnega odpadnega pralnega stroja.
Pri teh motorčkih iz 800W vrtalnika me moti to, da je tako majhen v primerjavi s 550W trifaznim zato sem razmišljal, da je mogoče krivulja moči takšna, da teh 800W doseže samo pri polnih obratih, pri zagonu v nižjih pa se bo samo"pokadilo". Ali se motim?
Ali je to res, da se enofazne, da regulirati z običajnim potenciometrom, seveda se pri tem pojavijo določene izgube, ali obstaja še kakšen druga način regulacije pri enofaznih?
Ker potem, bi najraje poiskal motor iz kakšnega odpadnega pralnega stroja.
Zadnjič spremenil Nicomajstr***???***, dne 14.3.2010 8:17, skupaj popravljeno 2 krat.
- Nicomajstr***???***
- Strokovnjak

Pri nas v firmi kupujejo tukaj, baje je najcenejši.
http://www.goto.si/ samo nimam nobene cene.
Pred časom sem dobil en predračun.
Cena za Commander SKA1200055 je 186 EUR + DDV, to je enofazni.
http://www.ps-log.si/produkti.php?m_skupina=57
V službi smo poskusili tudi z eno cenejšo varijanto, samo kako se to obnese bo moral povedat nekdo ki se na to spozna, sam sem samo videl komponento in da tudi deluje.
http://www.conrad.si/
ŠT. izdelka. 191343
http://www.goto.si/ samo nimam nobene cene.
Pred časom sem dobil en predračun.
Cena za Commander SKA1200055 je 186 EUR + DDV, to je enofazni.
http://www.ps-log.si/produkti.php?m_skupina=57
V službi smo poskusili tudi z eno cenejšo varijanto, samo kako se to obnese bo moral povedat nekdo ki se na to spozna, sam sem samo videl komponento in da tudi deluje.
ŠT. izdelka. 191343
- skorpijon
- Strokovnjak

Hvala za tale link iz Conrada. Mogoče bi bilo najbolje, da se uporabi potem to in pa dobi nek primeren enofazni motor.
Ali kdo mogoče pozna lastnosti motorjev pralnih storjev, ker gledam po spletu in ne najdem nobenih podatkov o motorjih. Samo predvidevam, glede na to kakšna jermenica je na bobnu, da se mora motor vrteti z ogromno vrtljalji...
Ali kdo mogoče pozna lastnosti motorjev pralnih storjev, ker gledam po spletu in ne najdem nobenih podatkov o motorjih. Samo predvidevam, glede na to kakšna jermenica je na bobnu, da se mora motor vrteti z ogromno vrtljalji...
- Nicomajstr***???***
- Strokovnjak

Nicomajstr***???*** napisal/-a:Ali kdo mogoče pozna lastnosti motorjev pralnih storjev, ker gledam po spletu in ne najdem nobenih podatkov o motorjih. Samo predvidevam, glede na to kakšna jermenica je na bobnu, da se mora motor vrteti z ogromno vrtljalji...
No ravno to sem mislil predlagati. Ti sodobni motorji za pralni stroj so kolektorski, gredo v visoke vrtljaje (14.000/min) in imajo na osi taho generator. Tudi pri nizkih vrtljajih imajo ogromen navor. Z roko ga težko ustaviš.
Jaz sem si pred leti iz tega naredil prenosni polirni stroj na pletenico.
Težko boš našel kaj cenejšega in zadosti močno.
Delo krepeli človeka.
- Demz
- Strokovnjak

skorpijon napisal/-a:V službi smo poskusili tudi z eno cenejšo varijanto, samo kako se to obnese bo moral povedat nekdo ki se na to spozna, sam sem samo videl komponento in da tudi deluje.
ŠT. izdelka. 191343
Ta regulator iz conrada imam doma deluje brez problema, moment se skoraj ne spremeni tudi pri zelo zmanjšanih obratih. Je pa le ena pomankljivost oz. slabost, med delovanjem motorja z zmanjšanimi obrati se iz motorja sliši čuden zvok podoben kot brnenje, z nižanjem oz. višanjem hitrosti motorja se pa istočasno spreminja tudi frekvenca tega brnenja (včasih kar piska).
- Muck
- Strokovnjak

Js bi sam omenil glede velikosti motorja v povezavi z močjo. Pri elektromotorjih bi naj bil moment konstanten ali pa se ne spreminja dosti. Zato je edina regulacija število vrtljajev pri enako velikem motorju.
Zato se dostikrat stvar naredi tako, da se majhen motor nažene v visoke obrate = velika moč, nato pa se obrati reducirajo s kakšnim planetnim gonilom, vgrajenim v motor sam. Lep primer je na avtomobilskih zaganjačih, ki so postali zelo majhni ampak še vedno močni.
LP
Zato se dostikrat stvar naredi tako, da se majhen motor nažene v visoke obrate = velika moč, nato pa se obrati reducirajo s kakšnim planetnim gonilom, vgrajenim v motor sam. Lep primer je na avtomobilskih zaganjačih, ki so postali zelo majhni ampak še vedno močni.
LP
- Relanium
- Strokovnjak

Demz napisal/-a:Nicomajstr***???*** napisal/-a:Ali kdo mogoče pozna lastnosti motorjev pralnih storjev, ker gledam po spletu in ne najdem nobenih podatkov o motorjih. Samo predvidevam, glede na to kakšna jermenica je na bobnu, da se mora motor vrteti z ogromno vrtljalji...
No ravno to sem mislil predlagati. Ti sodobni motorji za pralni stroj so kolektorski, gredo v visoke vrtljaje (14.000/min) in imajo na osi taho generator. Tudi pri nizkih vrtljajih imajo ogromen navor. Z roko ga težko ustaviš.
Jaz sem si pred leti iz tega naredil prenosni polirni stroj na pletenico.
Težko boš našel kaj cenejšega in zadosti močno.
Se pravi, da če bi vzel motor od pralnega stroja in dodal tisti regulator iz Conrada, tako da bi obrate spustil na naprimer 900, ali bi stvar delovala? Kje ima pa pralni stroj vgrajeno centirfugalno sklopko, ali že na motorju ali potem na bobnu?
Ker pri takšnih visokih obratih me moti to, da bi moral imeti zelo veliko jermenico, kar pa spet ni priročno zaradi shranjevanja te priprave.
- Nicomajstr***???***
- Strokovnjak

Nicomajstr napisal/-a:Se pravi, da če bi vzel motor od pralnega stroja in dodal tisti regulator iz Conrada, tako da bi obrate spustil na naprimer 900, ali bi stvar delovala? Kje ima pa pralni stroj vgrajeno centirfugalno sklopko, ali že na motorju ali potem na bobnu?
Ker pri takšnih visokih obratih me moti to, da bi moral imeti zelo veliko jermenico, kar pa spet ni priročno zaradi shranjevanja te priprave.
Na kakšno centrifugalno sklopko si pa mislil? Kolikor jaz poznam te "motorčke", noben nima vgrajene kakšne sklopke.
Za en takšen motor se spomnim da ima 800W pri 800 obr./ min., z regulatorjem pa gladko teče recimo 50 obr./ min.
- zodiac
- Strokovnjak

zodiac napisal/-a:Nicomajstr napisal/-a:Se pravi, da če bi vzel motor od pralnega stroja in dodal tisti regulator iz Conrada, tako da bi obrate spustil na naprimer 900, ali bi stvar delovala? Kje ima pa pralni stroj vgrajeno centirfugalno sklopko, ali že na motorju ali potem na bobnu?
Na kakšno centrifugalno sklopko si pa mislil? Kolikor jaz poznam te "motorčke", noben nima vgrajene kakšne sklopke.
Za en takšen motor se spomnim da ima 800W pri 800 obr./ min., z regulatorjem pa gladko teče recimo 50 obr./ min.
To je pa super, da se ga da spustiti na tako nizke obrate
Včasih so menda imeli pralni stroji zaradi zagona bobna centrifugalno sklopko samo če so ti motorji takšni potem sploh ni problem...
Ali so takšni motorji od vseh pralnih storjev, ali samo naovejših? Ali za regulacijo lahko uporabim kar tisto iz Conrada?
- Nicomajstr***???***
- Strokovnjak

Prvič slišim za takšne sklopke.
Takšni motorji se najdejo predvsem v novejših pralnih strojih. Vendar če ga boš iskal je bolje da najdeš takšnega, ki ga poganja izmenični tok (nekateri imajo za stator trajne magnete-enosmerni tok). Za regulacijo pa bi moralo biti tisto iz conrada kar pravšnje. Lahko pa bi uporabil tudi stikalo od ročnega električnega vrtalnika, saj je tam sistem skoraj enak.
Takšni motorji se najdejo predvsem v novejših pralnih strojih. Vendar če ga boš iskal je bolje da najdeš takšnega, ki ga poganja izmenični tok (nekateri imajo za stator trajne magnete-enosmerni tok). Za regulacijo pa bi moralo biti tisto iz conrada kar pravšnje. Lahko pa bi uporabil tudi stikalo od ročnega električnega vrtalnika, saj je tam sistem skoraj enak.
- zodiac
- Strokovnjak

Sem malo pogledal po spletu glede teh sklopk... pa pravijo, da je to že zgodovina
Hvala za vse podatke in nasvete, bom jutri šel do mojstra v bližini, ki popravlja pralne stroje, on bo verjetno vedel kakšen motor želim/rabim.
Hvala za vse podatke in nasvete, bom jutri šel do mojstra v bližini, ki popravlja pralne stroje, on bo verjetno vedel kakšen motor želim/rabim.
- Nicomajstr***???***
- Strokovnjak

20 prispevkov
• Stran 1 od 2 • 1, 2
Vrni se na Ostalo - tehnična pomoč
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 6 gostov