STROJNISTVO.com • Poglej temo - Pomivalni stroj ne deluje

Pomivalni stroj ne deluje

Kar ne spada nikamor v zgornje kategorije...

Moderator: -M-

Pomivalni stroj ne deluje

OdgovorNapisal/-a partyzoa » 27.6.2012 10:37

Pozdravljeni,

ker Gorenje ne postreže s servisno dokumentacijo in ker verjamem, da je rešitev enostavna, me zanima naslednje:

Očistil sem bojler in takoj za tem opazil, da pomivalni stroj ne prične s pranjem. Ker pred čiščenjem bojlerja nisem izključil tudi stroja, sem sumil, da je ostanek kamna ob ponovni priključitvi vode potisnilo v pomivalec.

Ko sem se spravil odklopiti cev, sem opazil, da ima stroj na sredini cevi za dotok "napravo", ki je ne razumem. Sestavljata jo dva prekata in do nje vodi žica iz pomivalca. Pred to napravo nisem opazil vodnega kamna.

Zanima me kaj ta reč počne in kako naj se lotim popravila stroja.

Najlepša hvala vsem za pomoč, prihranila mi bo kar nekaj denarja:)
partyzoa
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a fikus_ » 27.6.2012 11:39

Pozdravljen,

Na začetku cevi, kjer se privije na pipo, je verjetno sito, da prepreči vstop prevelikih delcev v pomivalni stroj. Upam da si imel to nameščeno, potem ne bi smel imeti probleme z delci iz bojlerja.

Ta "naprava" na sredini cevi preprečuje nastanek vodnega kamna v samem pomivalnem stroju.

Verjetno v pomivalni stroj ne priteče voda in če imaš sito na začetku cevi, ga očisti. Če pa nimaš sita, pa ti je lahko delce zaneslo v pomivalni stroj?! Kako pa v tem primeru, ti pa ne vem svetovati.

LP
fikus_
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a partyzoa » 28.6.2012 9:56

Hvala za odgovor.

Sito imam nameščeno in ni bilo zamašeno. Povem lahko še, da se iz te naprave na cevi sliši glasno brnenje.

Kako sploh deluje ta naprava in koliko stane njena zamenjava?
partyzoa
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a damjan69 » 28.6.2012 16:04

Pozdravljen, naprava na začetku cevi je aqua stop. Preprečuje izlitje vode ob počeni cevi. Deluje kot ventil in spušča vodo v stroj, ko jo le ta potrebuje. Problem pri tebi pa je verjetno v zamašeni cevi do prelivne posode, kamor se shranjuje voda iz prejšnjega pranja. Če ti stroj čudno brni ob začetku pranja, je zagotovo to. Ker ne dobi vode iz prelivne posode hoče natočiti novo. Poglej v spodnjem delu stroja je gumijasta cev cca 30mm. Snemi jo in očisti.
damjan69
Pripravnik
Pripravnik

Re: Pomivalni stroj ne deluje

OdgovorNapisal/-a KATE » 6.10.2013 21:19

Pozdravljeni!

Bom kar tule zastavila vprašanje.
Imam že zelo star pomivalni stroj, ki pa je do sedaj brezhibno deloval.
Gre za model Bosch SMS 5021, ki naenkrat noče/ ne more odvesti vode, ki jo načrpa v stroj.
Prosim za pomoč - kaj bi lahko bilo narobe in ali lahko sama popravim.

Hvala!

Lp,
Kate
KATE
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a uros99 » 7.10.2013 17:16

Odvisno koliko si vešča razstavljanja.
Načeloma gre umazana voda preko sifona na dnu stroja, velika verjetnost je, da se je kaj zamašilo bodisi zaradi maščobe ali pa kakšne druge stvari, npr. če pereš motor od kosilnice, kot sem to storil jaz :).
Rešitev je pa že napisal eden od predhodnikov - če stroj pri odvajanju brni, potem ga očisti in poskusi znova, če ne brni potem zamenjaj črpalko oz. kupi nov stroj. Poglej tudi po bližnjih odpadih, jaz sem našel marsikaeri namenski del istega stroja.
“The biggest obstacle to wealth is fear. People are afraid to think big, but if you think small, you’ll only achieve small things.” T. Harv Eker
uros99
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Metka123 » 1.6.2015 7:47

Lep pozdrav,

potrebujem pomoč strokovnjakov na tem forumu, pa bom kar v tej temi napisala vprašanje, da ne odpiram nove. Pomivalni stroj Candy (12 let star) se je med delovanjem (proti koncu programa) ustavil in začel brneti. Ostala je voda v sifonu, ki smo jo odstranili, pregledali smo filtre in glavne cevi in je bilo vse pretočno. Resetirati se stroja ne da, samo brni, ko ga prižgemo.

Kaj bi bilo lahko narobe? Je vredno popravljati ali je predrago?

Najlepša hvala za pomoč!

M
Metka123
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a Slavc » 1.6.2015 9:34

Napaka je na programatorju, ki je blokiran. Lahko je problem na zobniku ali zvitem kontaktu.
Brez nič ni nič
Slavc
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Metka123 » 1.6.2015 10:28

Zelo hvaležna za odgovor!
Ali to pomeni, da bo serviser menjal kar celo elektroniko (150+ EUR)? Ali je možno tudi posamezni del menjati? Bi mi prišlo prav vedeti, ali se mi sploh splača klicati serviserja... Glede na to, da je stroj že 12 let star, bo verjetno začelo še kaj drugega kmalu odpovedovati - kakšen je vaš nasvet?

Hvala za vsakršno pomoč!

M
Metka123
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a Slavc » 1.6.2015 10:41

Glede na starost stroja je v njemu verjetno še klasični programator. Popravilo stroja preko servisne službe se skoraj ne izplača.
Verjetno le poznate koga, ki se spozna na mehaniko. Predlagam, da poizkuša ugotoviti, zakaj je programator zablokiral. Mogoče uspe rešiti težavo. Zgubiti itak nimate kaj.
PAZITE! Predno se lotite pregleda, izvlecite vtikač iz vtičnice.
Brez nič ni nič
Slavc
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Metka123 » 1.6.2015 11:51

Hvala za pomoč!

Lep dan,
M
Metka123
Novinec
Novinec