STROJNISTVO.com • Poglej temo - Centralna kurjava - kaj je narobe

Centralna kurjava - kaj je narobe

Kar ne spada nikamor v zgornje kategorije...

Moderator: -M-

Centralna kurjava - kaj je narobe

OdgovorNapisal/-a lamela123 » 30.1.2015 19:37

Pozdravljeni,

Imam sledeč problem. Pred petimi leti smo se odločili da polek peči na olje dodamo peč na drva. Vse skupaj nam je vezal "tapravi" mojster. Sedaj imamo kup enih problemov. Voda v radiatorjih se segreje, vendar je takoj hladna, v peči slabo gori, ko odpreš vrata se ti v glavo kadi, študiram že o namestitvi nape nad peč, da bo vsaj kam ta dim šel, voda v bojlerju je topla samo če so vsi radiatorji zaprti.

Prilagam sliko vezave. Nimamo mešalnega ventila, bojler je vezan malo nenavadno, termosifonski sistem ogrevanja je čisto mimo, saj je bojler le 2m nad pečjo, skratka kup napak. Kako bi moralo biti pravilno oziroma kaj vse manjka?
Priponke
vezava_peci1.jpg
vezava_peci1.jpg (883.78 KiB) Videno 3221 krat
lamela123
Novinec
Novinec

Re: Centralna kurjava - kaj je narobe

OdgovorNapisal/-a susa » 30.1.2015 20:53

Tvoj problem je vlek peči, dimnik ti ne vleče. A si spucal dimnik. Peč ti dela na premajhni temperaturi in zato so dimni plini prehladni in ti hitro dimnik zabije. Mešalni ventil bi bil dobra izbira.Mogoče je tudi premočna peč.
To je moje mišljenje!?
susa
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 30.1.2015 20:54

voda v bojlerju je topla samo če so vsi radiatorji zaprti.
Premalo termosifonskega kroženja. Boš moral vgraditi črpalko.
v peči slabo gori, ko odpreš vrata se ti v glavo kadi, študiram že o namestitvi nape nad peč, da bo vsaj kam ta dim šel,
Ali je takrat, ko se ob odprtju vrat kadi, loputa za dovod zraka v peč zaprta?
Voda v radiatorjih se segreje, vendar je takoj hladna,
Kaj to pomeni? Postane hladna, čeprav še vedno kuriš in je temperatura v peči dovolj visoka?
Ali je takrat, ko postaja voda radiatorjev hladna v prostoru, kjer je termostat, dovolj toplo?
Vrtičkarstvo je boljše od žerjavarstva
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a bobo 70 » 30.1.2015 21:00

Tudi jaz sem pred dvema letoma dodal v sosednji prostor zraven peči na olje še peč na pelete in nimam nobenih problemov. Tudi pri meni je bojler na dva metra, vendar je pri meni za vsako etažo in bojler črpalka in ni problema. Pri tebi je ena sama črpalka ne vem, lahko ,da ga termostat kaj svira.
Po moje je naj boljše , da si pokličeš enega majstra, da ti pregleda celi sistem in bo zagotovo našel napako.
bobo 70
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a SAJKO » 30.1.2015 21:52

Kakor imaš narisano, je vroča cev (zgornja ) na peči na drva zvezana na peči na olje spodaj in obratno-torej so peči zvezane navzkriž-je to res tako al si se zmotil, ko si risal shemo? Bojler če je 2m nad pečmi( verjetno pod stropom kurilnice), je več kot dovolj višinske razlike, da mora greti. Če je res tako zvezano, kot je narisano, ena peč greje drugo in obratno.Peči bi morale biti zvezane na ogrevalni sistem preko ventilov-verjetno vklopiš peč na olje ročno, in bi takrat zaprl ventile ene peči in odprl druge. Lahko bi imel za to posebej tropotni mešalni ventil-ko je v eni skrajni legi, je povezana ena peč, v drugi pa druga.
SAJKO
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 30.1.2015 22:04

Bojler če je 2m nad pečmi( verjetno pod stropom kurilnice), je več kot dovolj višinske razlike, da mora greti.
Pri ležečem bojlerju (kot je narisano) je lahko problem, ker gre cev za ogrevanje po vsej dolžini bojlerja. Če ni idealno nameščen, se hitro naredi zračni mehurček in termosifonski pogon ne zadošča za premik mehurčka..
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a lamela123 » 30.1.2015 22:34

Pozdravljeni,

Hvala za odgovore. Ja res sem se zmotil pri risanju pri peči na olje, cevi so ravno obratno, se opravičujem. Glede lege bojlerja v vodoravni smeri nisem nikoli niti pomislil na to kar je žerjavar povedal.

Po branju odgovorov sem se odločil da bom najprej podaljšal dimniško cev, verjetno bo to res rešilo problem z dimom, dimnik imamo pod slemenom in baje da to ni najbolje pa še kratek je, dodal bom pa še črpalko za bojler, pa da potem vidim na čem sem.

Hvala za odgovore, lep pozdrav
lamela123
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 31.1.2015 7:26

sem se odločil da bom najprej podaljšal dimniško cev,
Koliko je visok dimnik (od peči do vrha)?
Če se ti kadi le ob vetru, boš s tem problem dima rešil. Dvomim, da boš rešil problem hitrega ohlajanja radiatorjev.
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a bobr » 31.1.2015 20:06

Zelo pomenben podatek je, kako močno peč uporaljate in fi dimnika, dolžina dimnika, in iz kakega materjala je dimnik. Meni je "profi" majster 35kw močno peč priklopil na dimnik fi 130mm, za besedami saj bo vleklo, pa ni...
Če si iz dolenjske lahko prideš pogledat mojo kotlovnico z enakim postrojenjem, kot je na sliki.
bobr
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a Brusilec1 » 3.2.2015 21:53

Kaj pa če so samo narobe nastavljeni ventili in/ali tipala?
Jih imaš toliko, pa vsak je pameten in nekaj premika, potem pa ni nihče nič kriv.

Če ta prvo ni, bi eno peč čisto odklopil od sistema, mogoče tudi bojler.

Glede dima,.. kaj ima vsaka peč svoj dimnik? najbrž ne. Če pa imam jst prave informacije je lahko "po novem" vezana samo ena peč na dimnik, če ne se lahko pojavijo problemi z vleko.
Brusilec1
Pripravnik
Pripravnik

Vrni se na Ostalo - tehnična pomoč

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov