STROJNISTVO.com • Poglej temo - Vrtanje v beton - armaturna mreza se ne da prebiti!!!

Vrtanje v beton - armaturna mreza se ne da prebiti!!!

Kar ne spada nikamor v zgornje kategorije...

Moderator: -M-

Vrtanje v beton - armaturna mreza se ne da prebiti!!!

OdgovorNapisal/-a agrego » 30.5.2015 20:35

Pozdravljeni,

verjetno ta tema ne sodi na ta forum, vendar upam, da se najde kaksen, ki bo svetoval.
Pri vrtanju v betonski blok sem naletel na zelezo, ki ga ne uspem prevrtati. Vrtal sem z
svedrom z 2 in 4 reziloma na konici, vendar preboja ne uspem narediti. Omenjena svedra
sta bila Hitachi in holandski Labor, vendar rezultati vedno isti.
Probal sem predreti zelezo z navadnim svedrom za kovino, vendar neuspesno zaradi betona
okoli.

Ali mi lahko kdo svetuje kaksen tip svedra, mogoce proizvajalca...
Seveda vrtano je z udarnim vrtalnikom z SDSplus nastavkom in fi 16mm.

lp
agrego
Strokovnjak
Strokovnjak

Re: Vrtanje v beton - armaturna mreza se ne da prebiti!!!

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 30.5.2015 20:44

Bi te le vprašal, ali se zavedaš svojega namena? Koliko je vzporednih palic v tisti armatur?

Recimo, da je to preklada, ki ima spodaj 4 palice. Eno od njih boš prevrtal - jo prekinil. V tistem momentu se nosilnost preklade zmanjša na 3/4.
Morda je to protipotresni stebrič, ki ima v vsakem oglu le eno palico. S prevrtanjem te palice si mu zmanjšal nosilnost pod polovico.

Svetujem, da vrtaj novo luknjo kaka 2 cm odmika glede na smer armature.
Vrtičkarstvo je boljše od žerjavarstva
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a janis » 30.5.2015 21:31

Hilti svedri. :) Pa original, ne kak klump.. Je pa tk, kot je reku Žerjavar, treba je razmislit o tem, zakaj je tisto železo v betonu.
janis
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a agrego » 31.5.2015 7:53

Vrtam v betonski "tram", ki je samo podstavek na tleh. Kar se tice lukenj, jih ne morem
zvrtati zraven, ker vrtam po sabloni in jo nazalost ne morem vec premakniti, ker gre
za konvinsko konstrukcijo in dolocene luknje so sidrane.

Bom probal se z original hilti svedri.
agrego
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a magnum44 » 31.5.2015 10:18

Predvsem vrtaj drugače: Ko prideš s svedrom do armature - z udarnim načinom, prekini, izklopi udarce, vrtaj samo z rotacijo, samo skozi armaturo.
Sam imam nekaj svedrov firme ARTU, katerih lot za karbidno ploščico prenese 1000 stC, in so prav namenjeni za tako delo - z istim svedrom lahko prevrtaš naprimer pilo, opeko, beton, steklo, navadno jeklo...Pri armaturi pa, kot sem napisal zgoraj. Vendar imam le do fi12mm, za večje premere ne vem, poišči na netu, deluje pa zagotovo. In vsak Hilti, Bosch in ostala znana imena ne sežejo tem svedrom niti do ....
magnum44
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a lojzer1 » 31.5.2015 18:22

Nekoč sem imel podobno težavo. Rešil sem jo, da sem vrtal z drugim vrtalnikom in svedrom za železo. Sicer se je sveder uničil, vendar je opravil svoje. Potem pa dalje s svedrom za beton. Videl pa sem že vrtanje s kronskim widia svedrom cca 25mmm, kjer je obrtnik vrtal skozi betonsko ploščo luknjo 120 mm za odtok po obodu. Srednji del je sam odpadel. Armatura mu sploh ni delala težav.
lojzer1
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a hine » 31.5.2015 18:58

magnum44 napisal/-a:Predvsem vrtaj drugače: Ko prideš s svedrom do armature - z udarnim načinom, prekini, izklopi udarce, vrtaj samo z rotacijo, samo skozi armaturo.
Predlagam, da zamenjaš sveder s HM svedrom z enakim Ø, ki je nabrušen za vrtanje v kovino.
hine
Strokovnjak
Strokovnjak

Vrni se na Ostalo - tehnična pomoč

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 12 gostov