STROJNISTVO.com • Poglej temo - Raztezna posoda centralne peči- tlak

Raztezna posoda centralne peči- tlak

Kar ne spada nikamor v zgornje kategorije...

Moderator: -M-

Raztezna posoda centralne peči- tlak

OdgovorNapisal/-a sanka » 26.12.2015 20:22

Pozdravljeni,

Zadnje tri dni se na centralni peči tlak vode v sistemu čudno zviša ko kurimo ter pade tudi pod 1 kadar je v mirovanju-včeraj in danes nismo kurili od jutra do 16:00
Ko sem preveril tlak v raztezni posodi sem ugotovil da ga sploh ni, ko sem odvil ventilček popolna ven, ni priteklo nič vode ven in tudi zraka ni v njej. Ko hočem napumpat zrak v posodo pa sploh ne gre. Kot da nekaj blokira vhod zraka v posodo. Ali je mogoče da je membrana kako poškodovana?
Kakšna bi bila mnjenja? Prilagam sliko kako je vse skupaj montirano. Raztezna posoda je stara 11let.
https://app.box.com/s/0raug3ujynaicihpf5ubhpavgtj18r61 in https://app.box.com/s/qyy00cncxhr4ltlsxy5ebmqrlhkw1p31

lep pozdrav,
S
sanka
Strokovnjak
Strokovnjak

Re: Raztezna posoda centralne peči- tlak

OdgovorNapisal/-a vili » 26.12.2015 21:19

mislim, da bi bilo fino, če bi spustil vodo iz sistema, da razbremeniš meh, tega je zdaj voda nekam stisnila, oziroma sprazniš toliko, da lahko "napumpaš" meh na fordruck - predtlak 1.5, potem pa dvigni nazaj tlak vode na tistih 1.5 bar, jaz imam posodo že 14 let..., pa "iglo" ventila zamenjaj...
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a sanka » 26.12.2015 21:55

Bom poskusil tole nardit pa poročam kako bo. Kje se lahko te igle kupijo? Je lahko navadna igla od zračnice kolesa tudi ali mora biti prav za raztezne posode? Kak seltron ali ths verjetno imata iglo....
Lp s
sanka
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a sanka » 27.12.2015 17:11

Ok sem spustil vodo iz sistema, napumpal posodo z zrakom da je voda odtekla iz posode in posodo potem napumpal na 1.5 bara z zrakom. Nato napumpal peč z vodo dokler nisem prišel do 1.5 bara. Nato sem preveril zrak v radiatorjih in izpustil na vseh radiatorjih malo vode ven tako da sem se prepričal da ni zraka v njih. Ko preverim tlak vode v peči, je normalno padel na 1 bar. Sem dotankal do 1.5 bara in zdaj ko je peč zakurjena konstantno na 60 stopinj je tlak vode v sistemu narasel na malo manj kot 2 bara. Ko stisnem iglo v raztezni posodi, zrak zelo težko pride ven, kot da je voda v posodi stisnila membrano nekak čudno. Ko pa spustim malo vode iz sistema ven , nekje do 1,5 bara pa zrak iz posode spet normalno piha ven če pritisnem iglo not. Je to normalno, je priporočljivo malo manj tlaka vode v sistemu ali manj v raztezni posodi? Bom videl jutri zjutraj kako bo stanje saj ponoči drva pogorijo in nekje do 7 ure zjutraj se sistem popolnoma ohladi.

Hvala zaenkrat,
s
sanka
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 27.12.2015 17:21

- Kakšna je višna sistema ogrevanja (koliko etaž)?
Vrtičkarstvo je boljše od žerjavarstva
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 27.12.2015 17:48

"igle", vsak "tankštel" (pertol...) bi jih moral imeti...
poleg višine je pomembna tudi količina vode v sistemu, oziroma razmreje med vodo in volumnom exp. posode, dobro, če ti skoči na slaba dva bara ni nobenega problema...

dvigni iztstopno vodo na 80, ne vozite peči na drva pri prenizkih temperaturah, jih boste skurili, žveplo, kislina, kondenzacija (57 st), Samsona imej vsaj na 70, posebno je problem v conah kotla povratnega voda, če je ta hladnejša kot je temperatura kondenzacije, dovolj za zdaj,... bla bla...
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a sanka » 28.12.2015 20:59

Centralna peč ogreva dve etaži, pritličje(peč je v kleti in tam ni nobenega radiatorja) in prvo etažo. Višina ogrevanja je ca. 7 m mogoče malenkost manj. Koliko sem opažal danes je tlak variral za do 0.7 bara od trenutka ko je bla peč mrzla pa do tega da je kotel na 50-65 stopinj.

dvigni iztstopno vodo na 80, ne vozite peči na drva pri prenizkih temperaturah, jih boste skurili, žveplo, kislina, kondenzacija (57 st), Samsona imej vsaj na 70, posebno je problem v conah kotla povratnega voda, če je ta hladnejša kot je temperatura kondenzacije, dovolj za zdaj,... bla bla...

Žal sem poklicno čist v drugih vodah, in tega ne razumem popolnoma, mi lahko razložite kaj to vse pomeni?

Lp
s
sanka
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 28.12.2015 21:30

Višina ogrevanja je ca. 7 m mogoče malenkost manj
Ob hladnem sistemu spusti ven nekaj vode, da ti tlak vode pade na 0,6 bar. Nato napumpaj zrak v raztezno na 0,7 bar. Če bo narastel tlak vode, je še nekaj izpusti. Ko prideš na stanje tlak zraka 0,7 ter tlak vode 0,6 bar dopolni vodo na 0,9 bar. Vodo segrej, mora delovati. Kontroliraj, da ne bo tlak vode nikdar izpod 0,7 bar.
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 29.12.2015 8:31

kondenzacija

kurim vodni kamin na pelete-stisnjena drva, pri zagonu mrzle peci, ko s sten kurišča očistim saje, se na stenah lepo vidi kapljice kondenza, v teh kapljicah je tui žveplena kislina pa še kakšna, kondenzacija poteka tja do 57 st c, to pa ni doro za stene kuršča - izmenjevalnika, zato pri delovanju kotla povratna voda naj nebi imela nižje tem. od 60

pri kurjenju na drva, naj bi bil režim 80/60, izstop 80 povrat 60... :(

tako so koncipirani tudi termo vntili, ki se vgrajujejo v sistem, da varujejo kotel pred temp. kondenzacije

pred cca 15 leti, ko smo še delali kotle na drva, smo menjali kotel po eni sezoni kurjenja, kotel so lastniki vozili na 60, so rekli, da so ga šparali, figo so zaje..., nad rešetko je bila pločevina kurišča debela kot papir z luknjami seveda, če nebi videl nebi verjel, fantje so kotel v delavnici odprli in izrezali ta del pleha iz kurišča, škoda ker nimam slik
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a sanka » 29.12.2015 10:38

Hvala za odgovore. Čeprav vsak dan ko peč sčistim saj in pepela od bukovine in kostanja na srečo ne vidim nič kondenzacije oz. je trenutno ni. Sem pa pred časom dobil v dar vrečo nekega praha ki naj bi izboljšal izkoristek kurjenja drv.....ojojoj to je naredilo neko sluz kot smolo na stene kurišča tak močno da je še zdaj ponekod nekje malo gor ostalo....da ne govorim kako sem čohal dol....pa nikoli več ne vržem not kar ni papir ali drva......prah za izkoristek my aXX
peč redno čistimo saj, tako kot dimnik, varno in ekonomično najboljše je le pred vso toploto, tlak je bil ok vse do nekaj dni nazaj ko sem opazil take razlike.
bom stvari poskusil tako kot ste svetovali in potem bomo videli kako se valherca obnaša....
več ljudi več ve.....

Lp
s
sanka
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 29.12.2015 11:23

no, kondenza nebos videl pri ciscenju, ta se pojavi ob zagonu peci, ko je se hladna do tistih 57 st.

praviloma se uscije skoraj vsaka nova pec, ko se ni zaprasena, potem ne vec, ker kondenz vpija obloga na stenah kurisca, ampak kondenzira pa še vedno, še najbolj nevarna so neočiščena mesta s pepelom v vogalih
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Slavcr » 30.12.2015 7:07

Vili, pa od kot tebi teh 57st - če so to mišljene stopinje celzija?
Temperatura kondenzacije ni neka konstanta, prepisana s škatlice nekoč priljubljenih cigaret filter sedeminpetdeset?! :evil:
Slavcr
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a KOUTER » 30.12.2015 7:12

Vili ima kar prav in ti bo najbrž tudi razložil.
KOUTER
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 30.12.2015 7:45

od kot imam, pojma nimam

kdor verjame prav, kdor pa ne pa tudi, vsak se ima pravico odločit po svoje :roll:

57 ja z njimi smo začeli in še zdaj :evil:
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 30.12.2015 8:38

Potrebna temperatura površine izmenjevalca, da ne bo kondenza je odvisna predvsem od vlažnosti drv in od viška zraka (več kisika v dimnih plinih). Če kuriš bolj vlažna drva z manjkom zraka, bodo DP zasičeni z vlago, bi rabil površino izmenjevalca blizu 100 C.
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

Naslednja

Vrni se na Ostalo - tehnična pomoč

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 6 gostov